Marinovaný losos (Gravad Lax alebo Gravlax) je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní, preto gravlax (hrob-losos).

Gravlax je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii.

Marinovaný losos sa pripravuje v zmesi soli a cukru v pomere 1:1 alebo 2:1, ktoré pôsobia ako konzervant. Dôležitá zložka pri príprave je čerstvý kôpor. Niekto pridáva aj vodku a ako aj v tomto recepte, môžete použiť na skrášlenie farby červenú repu.

Marinovaný losos výborná pochúťka a jeho využitie v studenej kuchyni je veľmi variabilné. Môžete ho podávať len tak, s horčičnou omáčkou, alebo s prírodným syrom. Tiež je výborný na chlebíčky a toasty a skvelá je aj omeleta, alebo slaný koláč s marinovaným lososom.

Marinovaný losos

Postup je jednoduchý. Hrubozrnnú morskú soľ s krupicovým cukrom a nasekaným čerstvým kôprom spolu v miske zamiešame. Plech, alebo inú nádobu vystelieme fóliou. Plát lososa s kožou položíme kožou nadol na časť soľnej zmesi a zbytkom ho riadne zasypeme. Druhý plát lososa môžeme posypať nastrúhanou surovou repou. Po marinovaní má krajšiu farbu a pekne sa s ním budú ozdobovať kanapky.

Lososa zabalíme do fólie a zaťažíme. Na lososa dva dni zabudneme. Medzitým sa väčšia časť soli a cukru rozpustí, mäso stmavne a stvrdne. Lososa vybalíme z fólie, poriadne opláchneme studenou tečúcou vodou a dobre ho osušíme. Krájame tenké šikmé plátky od kože.

Marinovaný losos sa tradične podáva s horčicovo - medovou omáčkou. Je dobré použiť viac druhov horčice, dijonskú, hrubozrnnú a plnotučnú. Postup je jednoduchý. V miske vymiešame 2 lyžice horčice, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice medu a jednu lyžica vínneho bieleho octu. Osolíme, podľa chuti pridáme korenie a vymiešame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa