- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Marinovaný losos (Gravad Lax alebo Gravlax) je starý recept pochádzajúci už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní, preto gravlax (hrob-losos).
Gravlax je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to a bude ozdobou na vašom stole. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii.
Marinovaný losos sa pripravuje v zmesi soli a cukru v pomere 1:1 alebo 2:1, ktoré pôsobia ako konzervant. Dôležitá zložka pri príprave je čerstvý kôpor. Niekto pridáva aj vodku a ako aj v tomto recepte, môžete použiť na skrášlenie farby červenú repu.
Marinovaný losos výborná pochúťka a jeho využitie v studenej kuchyni je veľmi variabilné. Môžete ho podávať len tak, s horčičnou omáčkou, alebo s prírodným syrom. Tiež je výborný na chlebíčky a toasty a skvelá je aj omeleta, alebo slaný koláč s marinovaným lososom.
Postup je jednoduchý. Hrubozrnnú morskú soľ s krupicovým cukrom a nasekaným čerstvým kôprom spolu v miske zamiešame. Plech, alebo inú nádobu vystelieme fóliou. Plát lososa s kožou položíme kožou nadol na časť soľnej zmesi a zbytkom ho riadne zasypeme. Druhý plát lososa môžeme posypať nastrúhanou surovou repou. Po marinovaní má krajšiu farbu a pekne sa s ním budú ozdobovať kanapky.
Marinovaný losos sa tradične podáva s horčicovo - medovou omáčkou. Je dobré použiť viac druhov horčice, dijonskú, hrubozrnnú a plnotučnú. Postup je jednoduchý. V miske vymiešame 2 lyžice horčice, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice medu a jednu lyžica vínneho bieleho octu. Osolíme, podľa chuti pridáme korenie a vymiešame.