Prvýkrát som lososa na tento spôsob marinovala pred pätnástimi rokmi, keď som sa vrátila z jedného zaujímavého gastroseminára. Vtedy to bolo pre nás niečo nové. Samozrejme že losos vedeniu zachutil a ja som ho musela robiť takmer obdeň.
Sama ryby konzumujem veľmi málo, čo je hanba. Možno preto u mňa na blogu nenájdete skoro žiadne rybie recepty. Ak už rybu musím, tak si vyberám takú, ktorá nemá kosti.
Marinovaný losos, alebo Gravad Lax alebo Gravlax,- pôvodný recept pochádza už zo stredoveku, kedy túto nasolenú rybu zakopávali rybári do piesku. Lososa pochovali na pár dní, preto gravlax (hrob-losos).
Gravlax je škandinávska špecialita, ktorej príprava trvá dlhšie, ale stojí to za to. Nájdete ho na jedálnych lístkoch skoro v každej lepšej reštaurácii.
Marinovaný losos sa pripravuje v zmesi soli a cukru v pomere 1:1 alebo 2:1. Ja volím optimálny pomer, aký mám rokmi vyskúšaný. Ryba sa nesmie presoliť, ani presladiť. Dôležitá zložka pri príprave je čerstvý kôpor. Niekto pridáva aj vodku, ale ja gravlax marinujem bez alkoholu.
Marinovaný losos nie je až tak lacná záležitosť. No jeho využitie v studenej kuchyni je veľmi variabilné. Dokonca po niekoľkých hodinách marinovania sa zvykne aj tepelne upravovať ako steak, čo je tiež lahôdka.

Marinovaný losos

Postup je jednoduchý. Hrubozrnnú morskú soľ s krupicovým cukrom a nasekaným čerstvým kôprom spolu v miske zamiešame. Plech, alebo inú nádobu vystelieme fóliou. Plát lososa s kožou položíme kožou nadol na časť soľnej zmesi a zbytkom ho riadne zasypeme. Ja som chcela vyskúšať aj variantu s červenou repou, preto som druhý plát navyše posypala nastrúhanou surovou repou. Po marinovaní má krajšiu farbu a pekne sa s ním budú ozdobovať kanapky :-)

Lososa zabalíme do fólie a zaťažíme. Napríklad dáte na lososa dosku, na ňu hrubú knižku a šupnete to celé do chladničky. Na lososa dva dni zabudneme. Medzitým sa väčšia časť soli a cukru rozpustila, mäso stmavlo a stvrdlo. Lososa vybalíme z fólie, poriadne opláchneme studenou tečúcou vodou a osušíme ho napr. útierkou. Na marinovaného lososa môžme dať znovu čerstvo nasekaný kôpor. Krájame tenké šikmé plátky od kože.

Marinovaný losos sa zväčša podáva s horčicovo - medovou omáčkou. Tam je dobré použiť viac druhov horčice, napr. dijonskú, hrubozrnnú a plnotučnú. Postup je jednoduchý. V miske sa vymieša 2 lyžice horčice, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice medu a jedna lyžica vínneho bieleho octu. Osoliť, podľa chuti pridať korenie, vymiešať a ochutiť lososa.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Alžbeta
~ 26.05.2015 - 16:06

Dobrý deň Táni, chcem sa spýtať, ako dlho vydrží tento marinovaný losos keď sa nestihne hneď zjesť?

Zobraziť profil Táňa
~ 26.05.2015 - 17:46

Vydrží asi 7 dní v chladničke, ak pri marinovaní použiješ viac soli, tak aj dlhšie. Môžeš ho aj zamraziť, ale už nebude mať takú peknú farbu pri následnom rozmrazení.

Zobraziť profil Alžbeta
~ 28.05.2015 - 12:45

Ďakujem. Som zo Stupavy, žijem tu už 30 rokov s mojou rodinou a som rada za tieto stránky, našla som tu niektoré recepty, ktoré ma mamka užsihla naučiť. Ver, nepoužívam žiadne iné stránky na inšpirácie pri varení . Sú tu skvele popísané návody a vždy sa mi všetko podarí.

Zobraziť profil Táňa
~ 28.05.2015 - 16:19

Ďakujem pekne a zdravím do Stupavy :-)