Keby som žila v Amerike, takéto špeciality by som si vychutnávala dosť často. Tam je Pulled pork (alebo trhané bravčové mäso) skoro na každej poriadnej grilovačke. Pripravuje sa zväčša na dlhé hodiny v uzavretom grile.
Keď som túto lahôdku ochutnala prvýkrát, mala som pocit, že je to najlepší hamburger na svete. Tento recept som si pripomenula na nedávnom gastro pikniku, keď som napriek môjmu odľahčenému stravovaniu jednoducho neodolala.
Na druhý deň som kúpila mäso, namarinovala a tretí deň sa od rána pieklo. Tým chcem povedať, že ak budete chcieť tento recept vyskúšať, musíte mať trpezlivosť a vydžať tie celé dva dni čakania na výsledok. Recept je náročnejší na čas, no príprava je rýchla. Mäso sa pečie pomaly a dlho, preto ak máte pomalý hrniec, uľahčíte si prácu. Ak nie, dá sa aj takto, ako Pulled pork pripravujem ja doma.

Pulled pork

Suroviny

 

1500

g bravčové pliecko

Na marinovanie:

5

PL soľ hrubozrnná

3

PL cukor trstinový

Koreniaca zmes:

1

PL paprika mletá sladká

1/4

KL paprika mletá pálivá

1/2

PL rasca rímska mletá

1

KL cesnak

1/4

KL korenie čierne mleté

Na opláchnutie:

1

hrnček ocot jablkový

Na potretie:

200

ml omáčka barbecue

Na vymastenie:

1

PL olej

Hrubozrnnú soľ a hnedý trstinový cukor zmiešame a poriadne votrieme do celého mäsa. Potrebujeme väčší kus mäsa. Najlepšie pliecko, alebo krkovičku. Malý kus by sa rýchle vysušil. Mäso obalené soľou a cukrom zabalíme a dáme minimálne na 12 hodín do chladničky marinovať. Potom mäso vyberieme, vezmeme ho do ruky nad drez, oškrabeme prebytočnú soľ s cukrom a umyjeme ho jablkovým octom. Umyté mäso vložíme do pekáča potretého olejom a celý kus obalíme v namiešanej koreniacej zmesi.

Mäso zakryjeme, netreba podlievať ničím, a dáme piecť asi na dve hodiny pri teplote 130 stupňov. Potom pekáč vyberieme, odokryjeme a celý kus ponatierame barbecue omáčkou. Skúste recept na domácu barbecue omáčku.

Mäso potreté BBQ omáčkou poriadne zakryjeme, vložíme nazad do rúry a pečieme zakryté ďalších šesť hodín. Mäso pustí dosť šťavy a pečie sa pomaly, takže netreba zbytočne odokrývať, ani kontrolovať. Po celých ôsmich hodinách pečenia mäso z rúry vyberieme, zapichneme vidličku a samo od seba sa po vláknach oddelí a rozpadne. Vtedy je to správne upečené.

Horúce mäso vyberieme na dosku a pomocou dvoch vidličiek po vláknach roztrháme na malé kúsky. Vložíme nazad do pekáča s výpekom.

Mäso vo výpeku premiešame, aby nevyschlo a ihneď môžeme konzumovať. Podávame v hamburgerovej žemli väčšie množstvo mäsa.
Mäso, ktoré sa hneď nespotrebuje a malo by málo šťavy, je treba premiešať ešte s trochou BBQ omáčky a vychladnuté uskladniť v chladničke. Druhý deň sa dá ohriať na panvici a je tak dobré, ako deň predtým. Preto je výhodou tohto receptu, že sa dá pred párty pripraviť dopredu. Príprava trvá dokopy dvadsať minút, no marinovanie a pečenie dva dni. Ale trpezlivosť ruže prináša a kto si počká, dočká sa skvelého pôžitku pri ochutnaní trhaného bravčového mäsa.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil bonka
~ 08.07.2015 - 14:25

celkom isto vyskúšam, dám potom vedieť, ako to dopadlo :)

Zobraziť profil Táňa
~ 10.07.2015 - 10:03

Verím, že to dobre dopadne a to čakanie sa vyplatí :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 10.07.2015 - 21:38

Dobry den Tana , dnes som si na Vas pomyslela ,zachybali ste mi a teda Vam pisem . Neviem , ako inak tu na tejto stranke , preto som vyhladala Vas posledny receptik tu uverejneny a som sa pousmiala , ze je to prave z Ameriky , kde zijem . Ked mam cas , zvrtanie v kuchyni mam ako relax a potom tie usmievave tvare mojich stravnikov .... to ma len posuva k dalsej a dalsej panvici - nastastie na ich ,,likvidaciu,, mame mycky . Dakujem za kvalitne recepty . Svetlana

Zobraziť profil Táňa
~ 11.07.2015 - 08:41

Ej ty jedna tuláčka, kde si bola tak dlho? Už si mi chýbala :-) Ale hlavne že si v poriadku. Zdravím Svetlanka a prajem pekné letné dni :-)

Zobraziť profil Doli
~ 21.11.2015 - 07:53

Tanicka, dnes idem robit tento recept treti krat odkedy som ho tu nasla. Pokazde s nim stravnikom ulahodim a mam uspech, je fakt super a mate pravdu s tou trpezlivostou, ale tato prinasa nie ruze, ale nebicko v papulke. Dakujem😊

Zobraziť profil Táňa
~ 21.11.2015 - 08:14

To ti verím, poznám ten pocit :-)

Zobraziť profil sefkuchar
~ 28.12.2015 - 22:29

Mám len jednu otázku (som detailista).
V kroku 3 sa mäso pečie ďalších 6 hodín. To pri tej istej teplote, ako prvé dve ? Teda 130 stupňov?

Zobraziť profil Táňa
~ 29.12.2015 - 07:33

Áno. Ale záleží samozrejme ako ti pecie rúra. V teplovzdušných je rozdiel niekedy až 20 stupňov.

Zobraziť profil bonka
~ 22.06.2016 - 20:04

dobrý deň, tak som recept vyskúšala, bolo to výborné, len som zabudla umyť mäso od soli v octe a upiekla som ho také, mne sa zdalo trochu slanšie, ale všetci tvrdili, že nie, tak som bola rada, že sa všetko zjedlo. Len to pečenie som skrátila asi o hodinu.

Zobraziť profil emko
~ 23.06.2016 - 08:50

tak hlavne, že všetkým chutilo a boli spokojní :)

Zobraziť profil kimlo
~ 22.07.2016 - 06:54

Kúpil som pomalý hrniec, tak tento recept určite vyskúšam...

Zobraziť profil dudko41
~ 19.08.2016 - 11:22

Vyborny recept, moc dakujem! len u nas moc nejeme bravcove tak sme si tam dali hovadzie a jedna radost! Spravil som aj domacu zemlu! Vyyyborne dakujem za super recepty!

Zobraziť profil emko
~ 19.08.2016 - 17:40

mnam, vyzerá to super! vďaka za fotku :)