Na šunkafleky mám pomerne negatívne spomienky zo školskej jedálne. Na tanieri nám tam často pristála neidentifikovateľná hmota bez chuti. Ale domáce tradičné šunkafleky, to je niečo úplne iné :)

Zohnala som údené rebrá. Nie sú drahé a ak ich kúpite viac, môžete ich len tak uvariť, prípadne upiecť a dať hladnému manželovi s chrenom a chlebom. Použiť sa dajú aj na francúzske zemiaky, plnené zemiakové knedlíčky, alebo halušky s údeným a kyslou kapustou. A ak niečo ostane, dá sa mäso zamraziť.
Z kila údených rebier, som po uvarení obrala asi 250 gramov mäsa. Je to približne, lebo môj manžel, ktorý to nemá rád, nebol doma a so synom sme si dopriali a poobhrýzali dosť mäsa z kostí ako predkrm :)
Inak, namiesto údených rebierok je možné použiť aj údené koleno.

No a čo sa fliačkov týka, najlepšie sú samozrejme domáce a skvelý odskúšaný recept na ne nájdete v recepte na granadír.

Niekto pridáva do šunkaflekov aj syr, alebo smotanu. My chudneme do plaviek a chutia nám aj takéto obyčajné. Tak dobrú chuť! :)

Šunkafleky

Suroviny

Rebrá uvaríme vo vode aspoň 30 minút, aby sa dali ľahko odobrať od kosti. Z kila rebierok dostaneme asi 250 gramov mäsa.

Vo vývare, čo nám ostal po varení rebierok, uvaríme fliačky. Tento vývar je fantastický aj ako základ polievky, stačí pridať koreňovú zeleninu a krúpy a pochutnáte si :)

Kým sa varia fliačky do polomäkka, rozšľaháme si v miske 5 vajec s mliekom okoreníme a len jemne osolíme, pretože rebierka sú dosť slané a dosoliť sa dá vždy.

Remosku, alebo inú zapekaciu misku vymastíme.

Vložíme do nej uvarené fliačky premiešané s údeným mäsom. Prelejeme rozšľahanými vajíčkami a pritlačime.

Dáme piecť do trúby na 180 stupňov. Najprv zakryté alobalom asi 15-20 minút a dopiecť do chrumkava ďalších 20-30 minút. Posledných 5-10 minút vždy ešte raz pritlačím celú zmes naberačkou, aby sa lepšie pri dopekaní spojila.

Podávame ideálne s kyslou uhorkou, ktorú som ja dnes nemala, sakra! :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 25.07.2014 - 13:25

Niet nad klasiku... takéto domáce šunkafleky nikdy nesklamú... robím dnes niečo podobné, ale bez mäsa, tak dobrú chuť!