Tvarohové koláče sú v našej rodine všetky veľmi obľúbené. Tak tu je recept na jeden ďalší :)

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

 

Do hrnčeka dáme vlažné mlieko s cukrom a droždie. Urobíme kvások.

Maslo a žĺtka vyšľaháme do peny. Do misky dáme múku, prilejeme kvások, maslo so žĺtkami a rum. Vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby pridáme múku, alebo mlieko. Necháme kysnúť len 10 minút, kým nespravíme plnku.

Cesto na chvíľku zakryjeme fóliou a odložíme bokom. Vyšľaháme do tuha bielky. Do väčšej misky dáme tvaroh, cukor a vanilkový cukor. Premiešajte metličkou a pridáme hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a podľa chuti aj šťavu (nie celú, bolo by to príliš kyslé).

Poriadne vymiešame s pudingovým práškom a po častiach opatrne ľahko vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu rozvaľáme na tenko a položíme na plech. Rozložíme naň plnku (plech je dobré vyložiť papierom).

Zakryjeme druhým cestom, okraje cesta podložíme dovnútra. Popicháme vidličkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme hodinku odpočívať. Koláč vložíme do rúry piecť na 180 stupňov necelých 15 minút.

Potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme dokiaľ nezozlátne. Mne to trvalo ešte asi 20 minút.

Necháme vychladnúť, až potom krájame, aby tvarohová plnka nevytekala a mala čas stuhnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa