Citrónová bábovka

emko ~ 11. august 2013 - 10:26

Bábovka je v našich končinách zrejme najznámejší múčnik. Kedysi sa bábovka podávala v každej lepšej cukrárni ku káve, či čaju. Je to typický koláč nielen na Slovensku, ale i v Česku, Poľsku, alebo Rakúsku. Niečo ako bábovky sa pečú aj vo Švajčiarsku a južnom Nemecku (Gugelhupf) v Taliansku (Panettone) a vo Francúzsku (Baba au rhum).

Ak si chcete pochutnať na dobrej bábovke, potrebujete k tomu to správne cesto, nejakú primeranú formu, do ktorej ho vylejete, a potom by ste mali ešte dodržať správny postup pečenia, aby sa vám bábovka nepripálila, alebo nezostala nedopečená.

Do misky dáme múku, kypriaci prášok, smotanu a cukor, rozklepneme vajíčka, nastrúhame kôru z dvoch citrónov, a pridáme aj vytlačenú šťavu. Všetko spolu premiešajte.

Cesto vložíme do pripravenej formy. Ak máme silikónovú, opláchneme ju predtým vodou. Ak máte inú formu, vymažeme ju tukom a vysypeme múkou.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov (zakryté alobalom) a pečieme asi 50 minút. Potom dáme alobal preč a dopečieme ešte 10 minút.

Bábovku po upečení vyberieme z formy a pocukrujeme.

Táto bábovka nie je príliš sladká a krásne vonia citrónami.

Komentáre

bonvivani ~ 8. november 2021 - 13:09

Mohli by ste uviesť hmotnosti prísad do babovky v gramoch? velka vdaka

 

0

Maruška3 ~ 30. september 2019 - 10:14

Super recept. Skúsila som prvýkrát a hneď sa bábovka vydarila. Použila som silikónovú formu a po vychladnutí sa nám predstavila chutná dobrotka.

0

janula ~ 1. september 2013 - 8:55

táto bábovka je vynikajúca. Odkedy som ju našla, piekla som ju
niekoľkokrát, hlavne v zime. Vôňa citrónu a jeho chuť v bábovke boli ako závan prichádzajúcej jari, avšak tá stále nie a nie príst.........

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj