Zemiakový šalát s majonézou

emko ~ 18. december 2023 - 2:09

Zemiakový šalát s majonézou pozná asi každý z vás. Na jeho príprave nie je nič zložité.
Šalát nerobím veľmi často, ale na sviatky vianočné a veľkonočné nesmie na našom stole chýbať. Zemiaky vyberám šalátové typu A, ktoré sa nerozvárajú.
Každá rodina, každý kamarát ktorého poznám, má svoj obľúbený recept.
Recept, ktorý je podľa vás ten najlepší, je väčšinou recept vašej rodiny, alebo ten váš osobný. Sme ľudia ješitní a väčšinou je každý pánom svojej chuti.

Suroviny
1000
g
100
g
50
g
250
g
4
ks
50
ml
podľa potreby
 
podľa potreby
 
2
ml

Vychladnuté zemiaky uvarené v šupkách nakrájame na maličké hranolčeky, pootočením na kocky, pomocou kolieska na zemiaky.

Pridáme na jemno posolenú nasekanú cibuľku, ktorú sme predtým nasolili, aby zmäkla. Vtedy sa nemusí obvárať v náleve. Pridáme hrášok bez nálevu, na jemno nasekanú uhorku, na tvdro uvarené nakrájané vajcia a mrkvu predtým uvarenú. Ja dávam mrkvu z polievky a keď mám, dám aj kúsok zeleru. Dodá šalátu výraznejšiu chuť.

V poháriku si rozmiešame cukor s octom a prilejeme asi dva deci vody. Tento nálev ochutíme soľou a mletým čiernym korením, zalejeme ním šalát a premiešame. Pridáme horčicu, majonézu a pár kvapiek worcesteru.

Premiešame znovu, ale nie veľmi, aby sme nespravili šalát mazľaninou. Čím menej miešame, tým je šalát lepší, len ho treba nechať odležať v chlade.

Komentáre

David ~ 23. december 2022 - 8:30

Osobne nedavam cukor, horcicu, worchester. Tieto tri veci skvele nahradi voda z uhoriek, vrelo odporucam. Nasledne uz len dokorenit. Salat je krasne riedky a chutny. Brou chut

0

Fazula ~ 24. december 2018 - 12:29

Mňamka! Na tieto tradičné sviatočné recepty už chodím len sem, lebo sa vždy podaria :) Ďakujeeem

0

serpico ~ 9. apríl 2014 - 4:39

...keď už, tak za plný vangeľ ! skoro 2-itá dávka...skoro 3,5 kg...litráž neviem odhadnúť....5 l má ten žochtár ? možno aj (tesne pred hotovo)... a čo k tomu ? ešte i stehno jahňacie jesto v rezerve...a čakám jahence budúci týždeň (a recepis fajnový by som potreboval na prípravu jahniatka...prosím láskavo niečo ukrutne mňam...a dopredu vďaka ! (a večer aj skúsenosť s knedľami doložím)

0

Tana ~ 9. apríl 2014 - 6:57

In reply to by serpico

V tom ti ja nepomôžem, jahniatká som síce kedysi hojne pripravovala, ale momentálne si môžem o nich nechať snívať. Ani tu nekúpim, ani nepripravím, ani času nieto, ba ani nebude. A na sviatky budem konečne doma u mamky, tak sa teším na naše záhorácke špecialitky :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj