- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Focaccia je nadýchané talianske pečivo ochutené olivovým olejom a rôznymi prísadami. Niečo ako náš slovenský osúch.
Tento recept na focacciu som sa snažila pripraviť tak, aby bol čo najjednoduchší na prípravu.
Večer premiešame v miske pár surovín. To netrvá viac ako 5 minút. Potom cesto vložíme do chladničky a v práci pokračujeme až na druhý alebo ďalší deň. S chladnejším cestom sa dobre pracuje, zabaliť a roztiahnuť ho na plechu nestojí žiadnu námahu.
Na spestrenie focaccie môžeme použiť čokoľvek, čo máme po ruke. Bylinky, zeleninu, olivy, syr. V tomto recepte je verzia so slaninou, jarnou cibuľkou, syrom a rozmarýnom.
Sušené droždie môžeme nahradiť čerstvým:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého
A na čo sa focaccia hodí? Na výlety a na párty. Alebo k polievke. Môžeme ju nakrájať na kúsky a podávať s tomatovým dipom.
Ak nám oschne, môžeme z nej urobiť krutóny.
Alebo focacciu zamrazíme na horšie časy a bude rýchle občerstvenie po ruke.
Cesto preložíme na naojelovaný plech na pečenie a necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Potom ho znova prstami jemne roztiahneme, pričom do cesta tvoríme malé jamky. Cesto potrieme olivovým olejom a posypeme bylinkami, syrom, zeleninou podľa ľubosti. Posypeme hrubou soľou a necháme eště pol hodinu kysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 230 až 250 stupňov.
Komentáre
Jay ~ 25. marec 2024 - 22:52
Dakujem za recept! chutilo nam uz 2x. :-)
Ak nieco z toho zamrazime, aky je potom idealny sposob na rozmrazenie a pripravu? Dakujem!