Lievance

emko ~ 11. január 2020 - 3:12

Výborný tradičný dezert s nádychom nostalgie. Lievance ma vždy vrátia do detstva a k spomienkam na babičku. Vôňa a chuť lievancov dostane každého. A potom sú tu tie nezabudnuteľné momenty doma v kuchyni, keď maminka ledva stíha smažiť lievance, pretože ich malí nezbedníci kradnú z taniera ešte horúce :)

Lievance sú veľmi vďačným a variabilným jedlom. Môžeme ich natrieť slivkovým lekvárom a posypať škoricovým cukrom. Výborné sú lievance s čučoriedkami, tvarohom a smotanou. Variácií na lievance je však oveľa viac.

Suroviny
600
ml
1
ks
40
g
 
štipka

V hrnčeku pripravíme kvások z 1 dl vlažného mlieka, lyžice múky, štipky cukru a necelej pol kocky droždia. Do misky dáme preosiatu múku, vykysnutý kvások, jedno vajíčko, zbytok cukru, štipku soli a zbytok vlažného mlieka. Premiešame a vypracujeme redšie cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Niekedy stačí 15-20 minút. Cesto na lievance rýchlo rastie, hádže bubliny.

Rozpálime panvicu, potrieme ju len jemne olejom a naberačkou nalievame po troške lievancové cesto. Cesto berieme len zvrchu misky, aby sme mali lievance nadýchané a jemné. Smažíme pomaly, aby sa lievance nespálili.

Keď sú lievance z jednej strany usmažené, obracačkou ich otočíme smažiť z druhej strany. Usmažené lievance ukladáme na seba, aby rýchlo nevychladli.

Lievance sú hotové, chýba už len ozdoba. Dobrú chuť!

Komentáre

panstefan ~ 29. jún 2024 - 8:03

... hoci nerád varím podľa predpisov a "zaručene overených" receptov podľa "babičky", už párkrát som tu, na tvojom blogu, našiel inšpiráciu a malú drobnosť na "vylepšenie" mojich prác 

...a pretože u nás je už, odkedy si pamätám, tradíciou, že keď je vysvedčenie (je jedno či jednotky alebo štvorky), robia sa vždy! Lievance tak som ich, samozrejme, urobil aj včera a pred ich výrobou som "nakukol" aj na tvoj recept...a vyskúšal som verziu zo sušeným droždím,  a pretože naše dve vnučky (9 a 7) ich zlikvidovali rýchlo, bez poznámok a s úsmevom, to znamená, že im chutili...a veru, aj "testovací kúsok", ktorý pred podávaním každého jedla, ktoré vyrobím ochutnám, chutil aj mne... takže ďakujem za typ

... ochutené domácim žihľavovym sirupom (autor: manželka!), ktorý som mierne zahustil Solamylom a ovocím z neďalekého trhu boli výborné 

...pozdravujem🙂

1

Katja_a ~ 28. máj 2020 - 5:35

prosí Vás môžem dať zamiešať a vykysnúť do pekárničky? Ďakujem

0

janka864 ~ 2. september 2016 - 14:30

Neviete mi poradit kolko lievancov asi výde z tejto dávky? :)

0

zutu ~ 12. máj 2016 - 7:02

Chcem vyskusat lievance, ale doma nema ziadne cerstve drozdie, len susene. Viete mi poradit ako sa pracuje so susenym drozdim? Pridam take iste mnozstvo suseneho ako cerstveho alebo menej ci viac? dakujem

0

emko ~ 13. máj 2016 - 13:03

In reply to by zutu

Ahoj :)
Základný pomer je: 1 kocka (42g) čerstvého droždia = 2 polievkové lyžice sušeného
Teda v tomto prípade pridaj 1 lyžicu sušeného, tak, že ho priamo premiešaš s ostatnými surovinami, takže nemusíš robiť kvások. Jediné, na čo si trocha dávaj pozor, je aby sa droždie nedostalo príliš do styku so soľou, ktorá inhibuje kvasný proces. Takže radšej najprv dôkladne rozmiešaj múku so soľou, potom pridaj droždie a cukor, zamiešaj, potom pridaj vajíčko a mlieko :)

0

Silvia Sisa ~ 6. máj 2015 - 12:59

z času na čas ich robievam a vylepšujem ich postrúhaným jablkom,( ak sú malé aj 2 -3) a pridám aj trošku ml. škorice, tá lievance krásne prevonia

0

hviezdička ~ 25. marec 2014 - 13:25

robila som to včera na večeru nemam formu na lievance tak sme to mali tak skor "palacinkove" ale super boli

0

binary ~ 18. október 2013 - 14:31

lievance boli skvele ranajky.. priatel ma zboznuje :) diky

0

remperitka ~ 30. júl 2013 - 9:16

presne na lievance som dnes mala chuť , tak aspoň slintať budem pri fotke keď už som bola lenivá si ich urobiť

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj