- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Špenátu človek musí prísť na chuť. Najlepšie je samozrejme pripraviť špenát čerstvý, ale mrazený je praktický. Vždy po ruke a rýchlo a jednoducho z neho urobíme skvelú prílohu. K mäsu, cestovinám, alebo len tak s vajíčkom a zemiakmi.
Hlavne ho musíme správne pripraviť, aby z toho nebola zašednutá divná hmota :) Dobre očistený špenát teda nesmieme dusiť príliš dlho.
A možno ste si niekedy všimli, že môže špenát pri varení dostať zvláštne nepríjemnú nahorklú chuť kovu. Preto sa nedoporučuje pripravovať ho v železných, alebo hliníkových nádobách.
Suroviny
Kategórie
Sezóna
Ak špenát nespotrebujeme ihneď, je dobré ho na záver zjemniť smotanou na šľahanie a ešte pár minút prevariť, aby vydržal dlhšie a nezmenil chuť. Podávame k nemu fajnový steak.
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:
Komentáre
Parisienne ~ 21. február 2015 - 10:22
Tak toto som naposledly jedla v skolskej jedalni, co uz je minimalne 20 rokov :), ale napocudovanie na to nemam vobec zle spomienky, naopak, v pondelok idem kupit spenat a uz sa tesim na tu nostalgiu :)
janko48 ~ 1. júl 2013 - 14:33
Špenát mám rád a robím si ho na rôzne spôsoby ako "rýchlikovku"...
Poväčšine používam mrazený, ktorý mám stále v mrazáku a pripravený k "boju".
Dobrý, aspoň pre mňa, je mrazený listový špenát Premium od Agro Jesenice, 400 g.
Zmesku, tj. ingrediencie, používam rovnaké ako ty, ale trochu ho vylepšujem.
Môj postup je obdobný tvojmu:
1 cibuľa väčšia, nakrájaná na kocočky
50 g slaninka, nakrájaná na trochu väčšie kocočky
4-5 ks cesnak, strúčiky, prelisujem, posypem trochou soli nech sa prejaví a pustí šťavu
1 PL vrchovatá ryžovej múky, môže by aj iná múka, ale táto mi nerobí problémy
1-2 vajcia, môžu byť aj slovom tri, ako sa komu ráči
kúsok-dva štipľavej papriky suchej alebo mokrej
4 farebné korenie, pomeliem z mlynčeka
1-2 štipky ochucovadla so stredomorskými bylinkami zo stajne Podravka
A teraz idem na to:
- vytopím slaninku
- pridám cibuľu a smažím ju, pridám štipľavú papriku, ku koncu smaženie pridám kocku bujónu
- medzitým si v ca 0,5 dl mlieka rozšľahám vajíčka a pridám mleté korenie
- keď má cibuľa správnu farbu, pridám múku, ktorú osmahnem
- vlejem ca 1 dl mlieka a urobím zápražku
- pridám ca 1 dl vody a na to zmrazený špenát, samo, že rozbalený
- rajnicu prikryjem a rozmrazujem špenát, bloček špenátu otáčam, aby sa mi rýchlejšie rozmrazil
- zmesku v rajnici poriadne premiešam, vlejem do nej vajcia a tie premiešam ešte poriadnejšie
- pridám cesnak pripravený k boju, maslo, ochucovadlo
- premiešam a okoštujem, či tam netreba pridať soľ, či korenie, či štipľavé
- nechám chvíľu všetko zhutniť a odstavím z tepelného zdroja, nech si všetky vstupy na seba zvyknú
- ako príha sú k tomu dobré nové zemiaky uvarené v celku a v šupke, ale ak sa mi nechce babrať so zemiakmi, tak sa do diela pustím bez prílohy...ale pasuje k tomu aj toast práve vytiahnutý z toastovača...
Táto príprava jedla je trochu pracnejšia ako tvoja, hlavne časom na miešanie, ale treba skúsiť...s tou štipľavou paprikou opatrne, lebo by sa vára mohla preštipľaviť a potom by bola vhodná do WC a spláchnuť ju...ale vodou treba šetriť, že...
EviCZka ~ 25. jún 2013 - 12:56
Já už dělám jenom z čerstvého :) Asi jsem už moc zmlsaná :)