Špenát

emko ~ 27. marec 2024 - 3:41

Špenátu človek musí prísť na chuť. Najlepšie je samozrejme pripraviť špenát čerstvý, ale mrazený je praktický. Vždy po ruke a rýchlo a jednoducho z neho urobíme skvelú prílohu. K mäsu, cestovinám, alebo len tak s vajíčkom a zemiakmi.

Hlavne ho musíme správne pripraviť, aby z toho nebola zašednutá divná hmota :) Dobre očistený špenát teda nesmieme dusiť príliš dlho.

A možno ste si niekedy všimli, že môže špenát pri varení dostať zvláštne nepríjemnú nahorklú chuť kovu. Preto sa nedoporučuje pripravovať ho v železných, alebo hliníkových nádobách.

 

Suroviny
1
strúčik
 
 
 
200
ml
3
PL

Čerstvý očistený špenát stačí orestovať na masle alebo na slaninke s cesnakom. Umytý špenát musí byť pred restovaním dobre vysušený, aby na rozpálenej panvici neprskal. Hotový je za pár minút. Na záver ho môžeme zjemniť smotanou na šľahanie alebo ho nechať len taký pekne zelený a čerstvý.

Mrazený špenát necháme rozmraziť a scedíme prebytočnú vodu. Na panvici ohrejeme 2 lyžice masla, pridáme špenát, osolíme, okoreníme a pomaly dusíme, kým sa špenát úplne nerozpustí a nepustí šťavu.

Prisypeme múku a pár minút ju restujeme, aby sa spojila s maslom a špenátom. Pridáme vývar, dobre premiešame a necháme za občasného miešania pomaly dusiť približne 15 minút, aby sa chute prepojili a špenát zahustil. Podľa potreby dochutíme soľou, pridáme čerstvo pretlačený cesnak a zjemníme maslom.

 

Ak špenát nespotrebujeme ihneď, je dobré ho na záver zjemniť smotanou na šľahanie a ešte pár minút prevariť, aby vydržal dlhšie a nezmenil chuť. Podávame k nemu fajnový steak.

Výborný je aj k moravskému vrabcovi.

Komentáre

Parisienne ~ 21. február 2015 - 10:22

Tak toto som naposledly jedla v skolskej jedalni, co uz je minimalne 20 rokov :), ale napocudovanie na to nemam vobec zle spomienky, naopak, v pondelok idem kupit spenat a uz sa tesim na tu nostalgiu :)

0

janko48 ~ 1. júl 2013 - 14:33

Špenát mám rád a robím si ho na rôzne spôsoby ako "rýchlikovku"...
Poväčšine používam mrazený, ktorý mám stále v mrazáku a pripravený k "boju".
Dobrý, aspoň pre mňa, je mrazený listový špenát Premium od Agro Jesenice, 400 g.
Zmesku, tj. ingrediencie, používam rovnaké ako ty, ale trochu ho vylepšujem.
Môj postup je obdobný tvojmu:
1 cibuľa väčšia, nakrájaná na kocočky
50 g slaninka, nakrájaná na trochu väčšie kocočky
4-5 ks cesnak, strúčiky, prelisujem, posypem trochou soli nech sa prejaví a pustí šťavu
1 PL vrchovatá ryžovej múky, môže by aj iná múka, ale táto mi nerobí problémy
1-2 vajcia, môžu byť aj slovom tri, ako sa komu ráči
kúsok-dva štipľavej papriky suchej alebo mokrej
4 farebné korenie, pomeliem z mlynčeka
1-2 štipky ochucovadla so stredomorskými bylinkami zo stajne Podravka
A teraz idem na to:
- vytopím slaninku
- pridám cibuľu a smažím ju, pridám štipľavú papriku, ku koncu smaženie pridám kocku bujónu
- medzitým si v ca 0,5 dl mlieka rozšľahám vajíčka a pridám mleté korenie
- keď má cibuľa správnu farbu, pridám múku, ktorú osmahnem
- vlejem ca 1 dl mlieka a urobím zápražku
- pridám ca 1 dl vody a na to zmrazený špenát, samo, že rozbalený
- rajnicu prikryjem a rozmrazujem špenát, bloček špenátu otáčam, aby sa mi rýchlejšie rozmrazil
- zmesku v rajnici poriadne premiešam, vlejem do nej vajcia a tie premiešam ešte poriadnejšie
- pridám cesnak pripravený k boju, maslo, ochucovadlo
- premiešam a okoštujem, či tam netreba pridať soľ, či korenie, či štipľavé
- nechám chvíľu všetko zhutniť a odstavím z tepelného zdroja, nech si všetky vstupy na seba zvyknú
- ako príha sú k tomu dobré nové zemiaky uvarené v celku a v šupke, ale ak sa mi nechce babrať so zemiakmi, tak sa do diela pustím bez prílohy...ale pasuje k tomu aj toast práve vytiahnutý z toastovača...

Táto príprava jedla je trochu pracnejšia ako tvoja, hlavne časom na miešanie, ale treba skúsiť...s tou štipľavou paprikou opatrne, lebo by sa vára mohla preštipľaviť a potom by bola vhodná do WC a spláchnuť ju...ale vodou treba šetriť, že...

0

EviCZka ~ 25. jún 2013 - 12:56

Já už dělám jenom z čerstvého :) Asi jsem už moc zmlsaná :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj