Karamelové rezy na oblátke

emko ~ 14. december 2023 - 9:51

Na tomto koláčiku je úžasné nielen cesto preplnené voňavými orechami, ale aj extra chrumkavá oplátka v podklade. Karamelový maslový krém na vrchu celú záležitosť jemne vybalancuje a verte, že keď raz zahryznete, potom nebudete vedieť prestať :)

Suroviny
Cesto:
 
 
6
ks
300
g
3
PL
5-6
PL
Krém:
 
 
250
g
Ostatné:
 
 
2
ks
 
 
Sezóna

Ak sa nám nepodarilo kúpiť karamelové salko, dáme variť obyčajné salko do vody asi na hodinu a pol až dve hodiny. Maslo vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote. Orechy orestujeme na sucho na panvičke alebo pečieme krátko v rúre. Tým sa zvýrazní ich chuť aj vôňa. Môžeme namixovať orechy aké mame radi. Ja som použila pol na pol lieskovce s vlašskými orechami.

Oddelíme do dvoch misiek žĺtka a bielka z vajec. K žĺtkam pridáme cukor a poctivo vymiešame šľahačom s metličkami asi 10 minút do hladkej peny. Uprostred šľahania pridáme 3 lyžice horúcej vody.

Opatrne primiešame namleté orechy. Vedľa v miske si zmiešame strúhanku s práškom do pečiva a tiež jemne vmiešame do žĺtkovej peny.

Rúru si necháme vyhriať na 200 stupňov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý trpezlivo a opatrne postupne po lyžiciach zamiešame do cesta.

Plech vystelieme tortovými oplátkami. Boky plechu potrieme maslom. Cesto vlejeme na plech a dáme piecť na 180 stupňov asi 10 až 15 minút.

Karamelové salko vyšľaháme s maslom a touto zmesou potrieme vychladnutý korpus. Na vrch môžeme postrúhať čokoládu.

Komentáre

Ajka33 ~ 25. marec 2017 - 10:14

emko? Prosím ťa, naozaj sa to má piecť iba 10-15 minút? Keď som po 15tich minútach otvorila rúru, stred bol ešte surový, spadol. Už nepomohlo ani dopekanie ďalších 10 minút. Inak koláčik chuťovo fantastický, pre mňa trochu prisladký ale deti ocenili. Ďakujem

0

emko ~ 25. marec 2017 - 10:59

In reply to by Ajka33

Ahoj! No ako sa vraví, každá rúra pečie inak. Ja sama piškót vždy testnem špajdľou vo vnútri, či je dopečené. Ale podľa toho, čo píšeš, to skôr vidím na iný problém. Všeobecne je niekoľko dôležitých pravidiel, keď pečieš nadýchané piškótové cesto:
1. suroviny musia mať všetky izbovú teplotu. Hlavne vajíčka nesmú byť vytiahnuté z chladničky. Ja keď sa ponáhľam, tak ich aspoň na chvíľu namočím do vlažnej vody, aby sa oteplili. Lepšie sa potom aj šľahajú.
2. pozor na teplotné šoky. Rúru v prvej polovici pečenia v žiadnom prípade neotvárať a aj po upečení nechať koláčik vo vypnutej rúre zavretý. V žiadnom prípade ho hneď nevyťahuj a nepokladaj na studenú kuchynskú linku, inak ti spadne.
3. mať vajíčka dobre vyšľahané, múku jemne vmiešanú. Tam je často aj problém, že správne by sa cukrárske recepty mali písať v gramoch, čo sa vajec týka. Je totiž veľký rozdiel, keď použiješ vajíčka S, M, alebo L. Potom už treba prispôsobiť aj pomer múky a to chce mať trošku v oku.

Tak dúfam, že nabudúce sa podarí lepšie a nič nespadne. Inak úprimne, mne sa to raz za čas stane tiež, keď skúšam nové recepty a improvizujem. A to sa mi zdá, že som všetko dodržala, tak spadnutie korpusu zvádzam na neduhy počasia :)

0

Ajka33 ~ 25. marec 2017 - 5:24

In reply to by emko

Ďakujem Emko za cenné rady. Idem si ich hneď vytlačiť a nalepiť na prvú stranu písanky s receptami. Toto sú veci, ktoré v receptoch nikto neuvádza. Pre vás šikuľky skúsené je to samozrejmosť, ale pre nás, učiace sa, sú to veľmi dôležité informácie. Ešte raz ďakujem

0

remperitka ~ 16. november 2014 - 10:17

a teraz mi napadlo este, ze som nepochopila v recepte tu cast s mukou - ze si zmiesala muku, to si ju davala do cesta, lebo medzi surovinami nie je muka spomenuta - ja som urobila kolac bez muky iba s 6 kopcovitymi lyzicami struhanky a mlete orechy som pouzila a kolac drzi :) ma tam byt aj muka ???

0

remperitka ~ 16. november 2014 - 8:24

dnes som kolacik vyskusala - pri jeho vyrobe som vyuzila aj radu od Tanicky ako napravit zrazeny krem v mikrovlnke :) mali sme navstevu, tak z celeho plechu ostalo par ks, takze som kolac este po tme odfotila, lebo mozno rano uz nebude co fotit :) ( kolacik som uz mala moznost jest ale nemala som recept, tak som ho dnes robila 1.krat a odporucam kazde = priprava nenarocna a chut bozska ) inak miesto karameloveho salka som pouzila salko klasicke a je to ok :) a na vrchu su orechy

0

remperitka ~ 25. august 2014 - 9:30

kukam ako puk, ze preco som tento recept nevidela ked sa pridal a zistila som, ze som akosi nerefistrovala recepty v aprili a v maji - kedze som bola po porode :) a tento kolac mi nedavno doniesla znama bol uzasny ale recept mi nedala tak vyskusam tento tvoj :) joj az mi slinky vybehli ked si spomeniem na chut tohto kolacika :) mnam a recepty co ru pribudli v spominanom obdobi si musim dostudovat :-D

0

Erie ~ 28. december 2013 - 9:25

Ďakujem za recept, upiekla som teraz na Vianoce, veľmi chutné. Aj po viacerých dňoch cesto nevyschlo a krém nestratil na chuti. Nemala som karamelové salko a ani čas ho variť, tak som použila klasickú mliečnu chuť a bolo to taktiež v pohode. Chutilo rodine i návšteve.

0

Maja123 ~ 21. november 2013 - 2:48

Mňam, řezy vypadají naprosto luxusně. Jen mě u podobných receptů vadí to množství másla, není možné to nějak ošidit, nahradit...?

0

emko ~ 21. november 2013 - 5:32

In reply to by Maja123

v tomto recepte to mozes osidit ako len chces,
v podstate v ceste je len prirodzeny tuk z orechov a vajec, takze jedine maslo mas navrchu,
ale ako je vidno aj na tej fotke, tak ta vrstva kremu je tenucka, aby kolac nebol prilis suchy

z nutricneho hladiska mi maslo tu vobec nevadi, hlavne ked mas poctive dobre maslo...skor tie cukry skusim nabuduce trosku usetrit..

ale zalezi, ak mas nejaky zdravotny problem, tak samozrejme aj maslo zredukuj ;)

0

Maja123 ~ 21. november 2013 - 10:14

In reply to by emko

díky, za odpověď. Já zas nějak neřeším cukr, většinou stejně dávám méně než je v receptech uvedeno. Ale prostě kostka másla mě vždycky vyděsí :_)), i když poctivé máslo miluju pořádná vrstva na pečivu je moje :-)

0

honestka ~ 20. november 2013 - 8:53

ahoj Emko: recept ako tvoj ale bez: /múka hladká a kypriaci prášok/.
Namiesto muky ja pridavam podrvene piskoty - dobru hrst /5-6 lyzic?/ a
2 lyzice struhanky. Ja rada kombinujem orechy, malokedy pouzivam iba
1 druh do vsetkeho pokial specificky nechcem dosiahnut urcitu chut.
Davno tam sestricka davala normalnu maslovu plnku ako sa pred 40 rokmi bezne robili, ja som vylepsila podla nasej chuti:
= na kavovu plnku/favorite manzelova/, alebo obycajna vajcova varena
/ktoru si ulahcujem, ze namiesto dlhodobo slahat nad parou uvarim cukrovy syrup/ 25 dkg na 4 cele velke vajicka, 1 lyzica instant dobra kava. Je hotova coby dup.
do vlaznej (!) primiesam 25 dkg masla. Vrch posypat horkou struhanou coko a lieskovymi alebo kesu orieskami.\
tot vsjo.
vyskusajte je to chutny zakusocek a este nikoho nesklamal. Ja mam velmi rada tieto starodavne perly.
pozdravujem vas domov z nasho snehovo-slnecneho zatisia...

0

honestka ~ 20. november 2013 - 3:52

nase velmi oblubene tiez urcite sviatocne, troska inac, nepeciem so salkom ale stary original recept, ktory som prvykrat piekla ako decko za pomoci mojej sestricky, ktora mi bola vzorom, hoci aj bratia varili velmi dobre.

0

lyali ~ 20. november 2013 - 12:16

Hurá, ďalší vianočný mls na mojom pribúdajúcom zozname :-) Orechové jednoznačne vyhráva :-) emko, veru, buď nám odpustené :-)) Súhlasím s tebou :-)

0

jarmila ~ 19. november 2013 - 9:28

Tak tento koláčik som kedysi pravidelne robievala na Vianoce. Musím potvrdiť, že je vynikajúci. Ale akosi mi to vypadlo, no keď si mi ho pripomenula, tento rok asi upečiem. Ja som dávala len lieskove.

0

emko ~ 19. november 2013 - 9:32

In reply to by jarmila

pre mňa je tiež vianočný :)
normálne sa snažím nehrešit toľkým cukrom, hlavne keď viem, že zjem sama pol plechu :))
ale tak na Vianoce buď nám odpustené ;)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj