Recept na tento chlieb je krôčikom ďalej od ešte jednoduchšieho hrnčekového chleba pre začiatočníkov. Akurát sa trochu prekladá, aby získal lepší tvar. Ak vás takýto chlieb chytí, potom určite skúste aj chlebík kváskový.

Tento chlieb je niečo medzi ciabattou a chlebom pečeným v peci. Pripravuje sa bez miesenia a veľmi jednoducho. Je to vysoko hydratované cesto. Pri chlebe nie je dôležité miesenie, ale čas kysnutia a takisto malé množstvo droždia. Väčšie množstvo droždia prekysľuje a zanecháva v chlebe nepríjemnú chuť. Pečieme ho v pekáči s vrchnákom a ten je veľmi dôležitý.

Chlieb z pekáča

Suroviny

 

600

g múka hladká

250 - 300

ml voda

2

g droždie sušené

20

g soľ

20

g korenie chlebové
štipka cukor

Chlebové korenie obsahuje drvenú rascu, mletý koriander, drvený fenikel, sušenú smaženú cibuľu, drvený sušený cesnak a kúsky drvenej sušenej papriky.

Do veľkej misky si nasypeme múku a ostatné sypké zmesi, premiešame a prilejeme studenú vodu. Varechou ešte párkrát premiešame, aby sa všetko spojilo. Varechu vyberieme a misku utesníme vrchnákom, alebo fóliou.

Misku s cestom vložíme do vypnutej rúry, lebo tam je stabilná teplota a necháme od večera do rána kysnúť. Ráno vyberieme misku s cestom, ktoré krásne podrástlo.

A aké hádže bubliny :-)

Vylejeme ho na pomúčenú dosku.

Od krajov ku stredu cesto párkrát preložíte, aby sa múka z dosky dostala na vrch. Dávame pritom pozor, aby sa múka nedostala do stredu cesta, ale ostala len na povrchu.

Pripravíme si oválny košík, alebo ošatku.

Vyložíme utierkou, ktorú poriadne pomúčite.

Cesto preložíme opatrne do košíka hladkým pomúčeným povrchom naspod. Trocha pomúčime a zakryjeme utierkou. Vložíme naspäť do vypnutej rúry na jeden a pol hodiny dokysnúť.

Potom košík vyberieme na dosku a rúru zapneme na 250 stupňov vyhriať aspoň pol hodiny. Do spodnej časti rúry vložíme nahriať pekáč aj s pokrievkou. Potom treba pracovať rýchlo. Pekáč vyberieme, vrchnák odložíme stranou. Cesto vyklopíme opatrne z košíka do pekáča, trocha upravíme, ale pozor na popálenie! Zaklopíme vrchnákom a vložíme do rúry. Pečieme pol hodiny.

Po pol hodine pekáč vyberieme, odokryjeme a cesto sa zmenilo na krásny chlebík.

Vložíme nazad do rúry už bez vrchnáka dopiecť kôrku ešte dvadsať minút.
Teraz už je cítiť aj nádhernú vôňu ako v pekárni.

Po upečení chlebík vyberieme. Ometieme metličkou prebytočnú múku.

Preložíme na mriežku, aby dýchal a odparil sa aj od spodu.

Odkrojíte "patičku" a pri pohľade na svoj výtvor sa vám vyčarí úsmev od ucha k uchu.

A že má veľké diery? Veď o to šlo :-)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Mata
~ 23.06.2013 - 09:33

nádherný....tento vyskúšam a dufam,že mne sa podarí..:-)

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 18:52

Tento chlebík robievam aj ja....je super. Minulú sobotu som sa chcela vyšvihnúť robila som z dvojtej dávky a nevyšiel mi.....ku kotlíkovèmu gulášu som nakoniec šla kúpiť....aj to sa stáva...:-)

Zobraziť profil kamilka
~ 19.10.2013 - 17:19

Kto neodola fantasticky domaci chlieb? Tento tvoj recept som uz robila velakrat. Vyborny!!!

Zobraziť profil Maja123
~ 01.11.2013 - 13:56

Děkuju za recept, naprosto luxusní, výborný chlebík. Povedl se napoprvé. Dneska si jdu připravit další těsto, aby byl zítra na snídani.

Zobraziť profil darsy22
~ 24.01.2014 - 20:26

Zdravim pani pekarku a dakujem za najlepsi recept na svete :) Tento chlebik robim urcite uz aspon rok a je tak senzacny, ze iny uz ani nechceme :) Odkedy som sa dozvedela z pekarni co vsetko sa v dnesnej dobe do chleba dava bola som rozhodnuta piect si ho doma a kedze pekarnicku nemam dlho som hladala recept, ktory sa mi podari, tento sa podaril hned na prvy krat a bol uuuuuuzasny :) no a odvedy sa pecie kazdy treti den :) Vyskusala som ho uz aj s bylinkami, so slanikou, s cibulkou so susenou paradajkou no je proste fantasticky, dakujem este raz velmi pekne za recept a odporucam

Zobraziť profil domisacek.domi
~ 26.06.2014 - 10:32

Výborný chlebík :))

Zobraziť profil kupecova
~ 14.07.2014 - 19:47

Najlepsi domaci chlebik na svete,vyskusala som ho prvy krat pred dvoma mesiacmi a otvtedy ho pekavam dvakrat do tyzdna.Mam aj pekarnicku,ale odkedy som zbadala tvoj recept na chlebik a vyskusala som ho,tak uz z pekarnicky chlieb ani nechceme,no pripravujem v nej ine tvoje dobrotky....tento chlebik sa za hodinku bude piect zase...Dakujem za recept,je uzasny....

Zobraziť profil zdenka111
~ 21.09.2014 - 13:08

chlebík som večer zamiesila presne podľa popisu, ráno chlebík upiekla je super ...nemá chybu 1***.Ďakujem za receptík a budem určite robiť aj iné recepty.Zdenka.

Zobraziť profil L-ubka
~ 18.08.2015 - 18:52

Prikladám foto môjho chlebíka podľa Tvojho receptu,piekla som ho už viac krát a stále sa vydarí aj ako štricle :-)

Zobraziť profil L-ubka
~ 18.08.2015 - 18:54

foto2. neviem pripojiť naraz:-(

Zobraziť profil L-ubka
~ 18.08.2015 - 18:57

..a tu sú štricle :-)

Zobraziť profil Janaja
~ 01.09.2015 - 21:46

Chlebík vypadá úžasne ... vonia až k nám :). Nemohla som odolať a vyskúšala som ho. Nieje taký perfektný ako ten Váš, ale hlavne že chutil :). Nabudúce skúsim primiešať k svetlej aj tmavú múku ;)
Ďakujem za receptík

Zobraziť profil Janaja
~ 01.09.2015 - 21:48

trošku bledý, ale chutný :D

Zobraziť profil Jozef
~ 01.02.2017 - 18:56

Toto som upiekol už druhy krát podla receptu.Chlebík je famózny...