Zeleninové nákypy sú vynikajúcou a zdravou pochúťkou. Na tento cuketový nákyp môžete použiť zelenú, alebo žltú cuketu. Nákyp je nadýchaný a vďaka syru aj pekne zasýti. Syr použite váš obľúbený. Výborné sa hodí čedar, ktorý sa po zapečení pekne rozteká. Už len uvariť nové zemiačiky a výborný ľahký obed, alebo večera pre celú rodinu je na stole.

Cuketový nákyp so syrom

Suroviny

 

800

g cuketa

4

ks vajce

1

ks mrkva

1

ks cibuľa

4

strúčiky cesnak

300

g syr tvrdý

200

ml smotana na šľahanie
soľ
hrsť bylinky čerstvé

100

g krupica detská
štipka sóda jedlá

Cuketu a mrkvu na hrubo nastrúhame do väčšej misky.

Na jemno nasekáme jednu červenú cibuľu a cesnak. Nakrájame bylinky, bazalku, troška tymiánu a petržlenovú hladkolistú vňať. Toto všetko som pridáme k cukete do misky.

Syr nastrúhame na hrubo, polovicu pridáme do misky k zelenine a druhú polovicu odložíme bokom. Do misky pridáme aj žĺtka a smotanu.

Zmes premiešame, osolíme a prisypeme za hrsť detskej krupice zmiešanej so štipkou jedlej sódy. Znovu premiešame a krupicu necháme v zmesi chvíľu nabobtnať. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a jemne ho primiešame do zmesi.

Cesto prelejeme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Cesto by malo mať konzistenciu piškótového, čiže jemné, nadýchané, snehové.

Na cesto nasypeme druhú polovicu syra.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme, kým sa syr nezapečie do zlatista (asi 35 minút).

Podávame napríklad s varenými zemiakmi. Dobrú chuť! :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil L-ubka
~ 16.07.2015 - 13:12

Veľmi dobre vyzerajúci nákyp, určite urobím.

Zobraziť profil Evča
~ 20.11.2015 - 18:50

Chutny a napadity recept..ja som si ho trocha vylepsila s kozim syrom, kozim jogurtom,pridala som por,kapiu,stonkovy zeler a zasypala spaldovou krupicou...velmi sme si pochutili..dakujem za recept