- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Kaiserky, známe aj ako cisárske žemle, sú ikonou medzi pečivom v strednej Európe. Typické svojím nadýchaným vnútrom, jemne chrumkavou kôrkou a charakteristickým vzorom hviezdy na povrchu, patria k obľúbeným voľbám na raňajky, desiatu či ako príloha k polievkam. Ich pôvod siaha do 18. storočia, keď sa údajne piekli na počesť rakúskeho cisára.
Domáce kaiserky sú nielen chutné, ale aj oveľa zdravšie než kupované verzie, a pritom ich príprava nie je zložitá. Vyskúšajte si tento recept s jednoduchým zapletaním a potešte svojich blízkych lahodným, čerstvo upečeným pečivom.
Návod na zapletanie tu:
Z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút zakrytý utierkou nakysnúť. Potom ho zaktivovaný - teda rastúci a s bublinkami - vlejeme do veľkej misy, kde je premiešaná múka so soľou. Pridáme zbytok mieka, rozpustené maslo a všetko vareškou, alebo mixérom s hákmi premiešame. Vznikne kompaktné cesto, ktoré necháme asi 10 minút odpočívať.
Cesto rozdelime na menšie časti. Záleží, ako veľké kaiserky chcete, je lepšie si ich odvážiť, aby mala každá napríklad 60 gramov, potom sa vám budú pekne rovnomerne piecť. Vyformujeme guľôčky, ktoré necháme ešte asi 15 minút zakryté kysnúť. Potom zapletieme kaiserky: vyšúľame uzol a oba konce preplietieme cez uzol a na spodku spojíme. Potrieme vajíčkom a môžeme posypať aj semiačkami. Pečieme na 200 stupňoch horkovzduch asi 10 minút.