Kuracie Cordon bleu

emko ~ 28. jún 2020 - 12:10

Cordon bleu znamená vo francúzštine "modrá stuha". V šestnástom storočí ňou boli vyznamenávané významné osobnosti za mimoriadne činy. Postupne sa tento pojem ujal ako názov pre gurmánske pokrmy pripravované v najvyšších štandardoch excelentnými šéfkuchármi.
Kto by to bol povedal... Ja si pamätám toto jedlo skôr z bežných jedálničkov našich reštaurácií, kde bolo zaradené v sekcii "smažáky".
Tak či onak, Cordon bleu vôbec nie je zlé jedlo, skôr naopak. Rezne sú šťavnaté a chuťovo vyladené. Aj keď je recept trocha pracnejší, raz za čas si Cordon bleu s radosťou doprajeme.
V originálnom recepte sa používa teľacie mäso, tu popíšem verziu s mäsom kuracím. Ku Cordon bleu sa výborne hodia zemiaky v akejkoľvek úprave.

Suroviny
 
plátky
 
plátky
 
 
 
 
 
 
 
 

Kuracie prsia očistíme, zbavíme blán a prerežeme na polovicu. Jemne cez fóliu naklepeme, aby vznikli tenké, veľké pláty. Osolíme a okoreníme.

Na polovicu každého plátu položíme najprv plátok šunky a potom syra (čedar, goudu alebo ementál).

Mäso preložíme a okraje jemne naklepeme, aby sa spojili. V prípade potreby sa poistíme a spojíme okraje špáradlami. Mäso dlaňou pritlačíme, aby vyšiel prebytočný vzduch.

Obalíme v hladkej múke, potom v jemne osolených rozšľahaných vajíčkach a nakoniec v preosiatej strúhanke.

Rezeň dlaňami dobre pritlačíme. Skontrolujeme, či je rezeň všade obalený, aby pri vyprážaní nevnikol dovnútra žiaden olej.

Rezne vyprážame v rozohriatom oleji postupne, aby sa neznížila teplota oleja. Najlepšie je použiť hlbokú panvicu, alebo hrniec. Keď sú rezne zlatohnedé, vyberieme ich a dáme odkvapkať od prebytočného tuku na papierové kuchynské utierky. Pred vložením ďalších rezňov treba chvíľu počkať, aby sa olej opäť rozohrial.

Vypražené rezne prekrojíme šikmo ostrým nožom a podávame najlepšie s varenými zemiakmi a kúskom citrónu.

Komentáre

edelweiss ~ 10. apríl 2016 - 14:42

Aaa, stary znamy a nesmrtelny Godron Blue, stretnes ho v kazdej dobrej restauracii na Slovensku. :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj