Výborný recept z bielkov, ktoré ostávajú pri pečení kysnutých koláčov.

Indiány je zákusok, kde je sladučká ružová pena natočená ako zmrzlinka na mäkučkých piškótoch (bufleroch) a poliata mliečnou čokoládou. Najväčšie lákadlo pražských cukrárenských výkladov. Neodolateľné!
No a kuriatka žltou, vtipnejšou verziou indiánov :)

Kuriatka a indiány

Suroviny

 

Piškóty - buflery:

2

ks vajce

20

g puding vanilkový

60

g múka hladká

40

g cukor kryštál

Snehová jahodová pena:

4

ks vaječný bielok

150

g cukor kryštál

150

g cukor mletý (práškový)

1

PL džem jahodový

Žltá poleva:

400

g cukor mletý (práškový)

40

ml voda

1

PL med

10

kvapiek esencia mandľová
štipka farba potravinárska

Čokoládová poleva:

čokoláda na varenie
tuk 100%

Najskôr si zapneme rúru na 180 stupňov a ideme na cesto, aby sme upiekli piškóty. V jednej miske ušľaháme bielky s polovicou cukru a pudingovým práškom. Trvá to dlhšie, ale určite to ztuhne. V druhej miske ušľaháme žĺtky so zbytkom cukru. Opatrne do toho vmiešame trochu snehu. Potom prisýpame múku a zapracujeme ju postupne do cesta. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom spravíme 16 koliesok.

Plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 10-12 minút.

V miske ušľaháme bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, prisypeme práškový cukor a ďalej šľaháme, ale už nad parou.

Šľaháme ešte asi 10 minút, kým hmota zväčší objem.

Misku so snehom odstavíme a ďalej šľaháme mimo sporák do vychladnutia. Trošku snehu si odložíme bokom na zobáčiky. Do snehu všľaháme džem, aby sneh mal jahodovú chuť. Vychladnutý tuhý sneh nastriekame na piškóty na plechu a vložíme nazad do rúry na chvíľočku zasušiť na 90 stupňov asi 10 minút.

Piškóty so snehom vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a dáme schladiť do chladničky asi na dve hodiny. Potom si pripravíme liaty fondant - polevu. Vodu, med a cukor poriadne vymiešame metličkou a ohrejeme na sporáku. Teplota by nemala presiahnuť 40 stupňov. Do ohriateho fondantu pridáme potravinársku farbu.

Farbu do polevy poriadne vmiešame.

Vychladnuté snehové piškóty poukladáme na mriežku nad plech a polejeme liatym žltým fondantom. Čo odkvapká, stierkou pozberáme a dáme nazad do hrnca a použijeme znova.

Opäť dáme stuhnúť do chladničky, ale už stačí len na 15 minút. Medzitým si pripravíme zobáčiky. Zbytok odloženého snehu zafarbíme na červeno a spravíme zobáčiky. Trochu čokolády ohrejeme nad parou s troškou tuku a kuriatkam spravíme očká.

Pri indiánoch postupujeme rovnako, iba ich polejeme čokoládou. Vo vodnom kúpeli pripravíme čokoládu so 100% tukom v pomere 1:1, aby bola poleva skutočne tekutá a nie príliš hustá. Túto polevu dáme do hrnčeka. Indiány chytíme za buflery a pekne ich do polevy "hlavou dole" namáčame. Prebytočnú čokoládu necháme odtiecť cez mriežku, na ktorú ich kladieme stuhnúť.

Kuriatka pripravujeme hlavne na Veľkonočné sviatky pre šibáčov.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Jana Gašparíková
~ 28.08.2014 - 14:23

krásne nastriekané na tých piškotoch, toho sa bojím, že to tak nezvládnem, neviem ako to spraviť

Zobraziť profil Táňa
~ 28.08.2014 - 17:02

Tiež som ich mala kedysi ako pitých apačov než som to dostala do ruky :-)