Klasická, dnes už starodávna roláda zvaná slonie slzy kvelá na každú sviatočnú príležitosť. Chuť jemného cesta a orechovej plnky s banánom je proste úžasná.
Nemalo by sa zabúdať na tieto naše staré, rokmi overené recepty, ktoré naše mamky a babky vypekali pre nás s láskou. A slonie slzy sú práve jedným z nich.

Slonie slzy

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Primiešame múku zamiešanú s kakaom a kypriacim práškom a zľahka primiešame sneh. Hmotu preložíme na plech s papierom na pečenie a rozotrieme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme. Plech s rozmermi 30x40 cm, pečieme asi 15 minút. Na stôl položíme mokrú útierku a papier s korpusom na ňu položíme. Do stredu dáme napr. rolku od fólie, alebo od kuchynských utierok a korpus aj s utierkou cez stred preložíme. Necháme tak vychladnúť. Robíme to preto, aby si korpus zapamätal tvar, v akom bude vo finále a aby sa roláda nezlomila. Nepoužívame drevený valček, ten je ťažký a cesto by sa s tom mieste sploštilo.

Než korpus vychladne, pomleté vlašské orechy sparíme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkou a postupne prišľaháme vychladnuté orechy. Tento krém môžme ochutiť aj rumom, dávajú sa dve polievkové lyžice. Roládu rozložíme a potrieme krémom. Troška krému si necháme na potretie rolády. Cez stred necháme krému viac ako pri okrajoch, aby bol banán obalený krémom a aby bol v strede rolády. Banány vyberieme čo najrovnejšie, konce odkrojíme a banány nadpojíme.

Cesto potom preložíme a rukami popritláčame, aby vyšiel prebytočný vzduch a krém sa dostal do každej medzery, aby neboli v roláde vzduchové bubliny.

Roládu potrieme aj z vonkajšej strany krémom a dáme ju na chvíľu stuhúť do chladničky. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Rozpustíme nad parou 100g čokolády a 30g cery (omega). Čokoládu na roládu nanesieme nie príliš teplú, skôr vtedy, až začne znovu hustnúť, aby nestekala. Čo stečie, kartičkou odspodu z papiera natiahneme do vrchu a uhladíme. Takto pripravené slonie slzy dáme stuhnúť do chladničky. Polevu dávať nemusíme. Namiesto nej si môžeme nechať viac krému na potretie, roládu potrieme a vidličkou urobíme vlnky a posypeme orechami.

Slonie slzy poriadne stuhnuté a vychladnuté krájame ostrým tenkým nožíkom namočeným v horúcej vode. Vtedy bude roláda pekne pokrájaná. Krájame vždy len toľko, koľko ideme práve konzumovať, inak by banán sčernel a nebolo by to efektné. Roládu uchovávame zabalenú v alobale v chladničke.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marika24
~ 06.01.2016 - 09:37

Mňam,toto bol u nás najobľúbenejší koláčik na každé sviatky.