Calta ( čítaj calta ) - nie kalta :-)

Tento biely koláč nie je žiadna talianska špecialita, ale naša stará dobrá calta, alebo baba. Calta sa piekla väčšinou na svadby a pridávala sa pokrájaná na kúsky do výslužky k zákuskom. Tá svadobná však bola fajnová, maslová s hrozienkami, ochutená citrónovou kôrou, rumom, badyánom alebo škoricou a zapletená ako vianočka.

Zvláštnosťou tohto sladkého bieleho koláča je, že ju ženy jedia natretú maslom a džemom, alebo maslom a medom. Chlapi ju majú radi aj s klobásou a údeným mäsom, alebo k hustým desiatovým polievkam :-)

Niektoré gazdinky caltu zapletajú, niektoré ju len rozložia na pekáč a iné pečú ako bochníky. Recept na túto obyčajnú lacnú škoricovú caltu je jednoduchý, čo však vôbec neuberie na kvalite a s bielou kávou máte vynikajúce raňajky.

Obyčajná calta

Suroviny

V hrnčeku si spravíme kvások z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trošky mlieka. Necháme vykysnúť.

Do veľkej misky dáme múku, soľ, žĺtok, olej, zbytok cukru, škoricu a vanilkový cukor. Prilejeme kvások a zbytok vlažného mlieka. Bielok si odložíme na potretie calty.

Spracujeme kysnuté cesto, pokým sa nebude odliepať od okrajov aj od ruky.

Cesto necháme poriadne vykysnúť.

Po vykysnutí cesto znovu na doske prepracujeme, aby sme vypustili prebytočný vzduch, vytvoríme bochník a necháme ho na plechu vykysnúť.

Vykysnutú caltu potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov.

Po desiatich minútach rúru znížime a pečieme na 170 stupňov asi pol hodiny. Potom ešte znížime teplotu na 140 stupňov a dopekáme ešte asi dvadsať minút.

Upečenú caltu preložíme na mriežku, aby sa odspodu nesparila, zakryjeme utierkou a necháme celkom vychladnúť. Calta vonia škoricou, je mäkučká a jemná ako vata, vhodná na raňajky.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil maja
~ 24.05.2013 - 09:23

Uz miesim cesto.Dam vediet,ci sa vydarila.

Zobraziť profil klaura
~ 31.05.2013 - 15:42

obyčajné sú najlepšie ... urobím na nedelné raňajky ... :)

Zobraziť profil Rutto
~ 29.11.2013 - 18:17

..no dufam si od dneska s novym sporakom uz roumieme :)

Zobraziť profil Babetta
~ 21.01.2014 - 20:26

Tak toto neznám, vypadá neobyčejně, nikoliv obyčejně..:-)

Zobraziť profil alex2201
~ 02.03.2014 - 08:47

vynikajúca vec, u nás na východe ju robíme ako Pasku na veľkú noc k špecialitám :) ale skúsim aj tú vašu :)

Zobraziť profil Henny
~ 09.03.2014 - 18:54

pridávam foto,aaaaaaaa chutila :)

Zobraziť profil Aťa
~ 16.03.2014 - 11:37

Vyskúšala som a odvtedy ju pravidelne pečiem, je úžasná na raňajky ku kakavku, môj manžel si ju nevie vynachváliť. Pečiem ju vo forme na biskupský chlebíček, takže má pekný tvar.