Šošovica sa u nás varieva na kyslo. Je to veľmi výdatné sýte jedlo, ktoré pripravujem väčšinou v sobotu. Ani neviem prečo, ale snáď že je to jednoduché a rýchle. Šošovica je jedna zo strukovín, ktorú nemusím dopredu namáčať ako napríklad fazuľu, či suchý hrach. My máme radi šošovicu s volským okom a údeným mäsom, špeciálne pripraveným a výborným. Samozrejme že najlepšie je domáce údené, ale ak nie je, stačí aj obyčajná údená rolka. Niekto má rád šošovicu s vajíčkom, tu v Čechách k čočke na kyselo dávajú sterilizovanú uhorku a vajce.

Šošovica s údeným

Do hrnca dáme vo vode variť šošovicu s údeným mäsom. Po pol hodine mäso vyberieme a šošovicu varíme ďalej do mäkka. Na masti osmažíme múku, urobíme zásmažku, zalejeme ju studenou vodou a vlejeme do šošovice. Za stáleho miešania povaríme, osolíme, ochutíme korením, pridáme kávovú lyžičku cukru a dve polievkové lyžice octu. Ale každý si ochutí podľa svojej chuti. Ja varím takto.

Povarené údené mäso nakrájam na porcie a uložím do pekáča. Na masti osmažím nasekanú cibuľu do zlatista. Musí trochu zhnednúť, nie spáliť...vtedy ju osolím, pridám korenie a lyžicu medu. Takto pripravenú cibuľu rozložím na mäso a poukladám na ňu plátky cesnaku. Trochu podlejem vodou, pekáč zakryjem a pečiem na slabo necelú hodinu. Robím to preto, aby som mala výborný sósik a mäso ostalo šťavnaté.

Podávam s chlebíkom...dobrú chuť

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EviCZka
~ 22.05.2013 - 22:59

krásná fotka :)

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 19:10

Mám rada jednoduché a tradičné recepty....a toto je jeden z nich...Táňa ja varím každý víkend už len podľa Vás...:-). Pre seba s mäsom, dcére bez mäsa....niekedy je to umenie zosúladiť....:-)

Zobraziť profil Táňa
~ 28.08.2013 - 20:27

Tomu verím, ja to mám jednoduchšie, ďakujem za všetky tvoje komentáre, ktoré potešili :-)