Šošovica sa u nás varieva na kyslo. Je to veľmi výdatné sýte jedlo. My máme radi šošovicu s volským okom a údeným mäsom, špeciálne pripraveným a výborným. Samozrejme že najlepšie je domáce údené, ale ak nie je, stačí aj obyčajná údená rolka. Niekto má rád šošovicu s vajíčkom, tu v Čechách k čočke na kyselo dávajú sterilizovanú uhorku a vajce.

Šošovica s údeným

Do hrnca dáme vo vode variť šošovicu s údeným mäsom. Po pol hodine mäso vyberieme a šošovicu varíme ďalej do mäkka. Na masti osmažíme múku, urobíme zásmažku, zalejeme ju studenou vodou a vlejeme do šošovice. Za stáleho miešania povaríme, osolíme, ochutíme korením, pridáme kávovú lyžičku cukru a dve polievkové lyžice octu.

Povarené údené mäso nakrájam na porcie a uložím do pekáča. Na masti osmažím nasekanú cibuľu do zlatista. Musí trochu zhnednúť, nie spáliť...vtedy ju osolím, pridám korenie a lyžicu medu. Takto pripravenú cibuľu rozložím na mäso a poukladám na ňu plátky cesnaku. Trochu podlejem vodou, pekáč zakryjem a pečiem na slabo necelú hodinu. Robím to preto, aby som mala výborný sósik a mäso ostalo šťavnaté.

Podávam s chlebíkom. Dobrú chuť :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EviCZka
~ 22.05.2013 - 22:59

krásná fotka :)