Špagety so špenátom a kuracím mäsom

Na prípravu som použila celozrnné 100% semolínové špagety, ktoré majú vysoký obsah vlákniny. Semolína je typ múky, získaná z tvrdozrnnej pšenice, ktorá má vysoký obsah lepku.
Špenát v recepte je použitý čerstvý a namiesto cesnaku som využila poslednú hrsť čerstvých cesnakových klíčkov, ktoré sú sladké, nedráždia žalúdok a nemajú tak intenzívnu cesnakovú chuť.
Kuracie mäso som mala naložené v olivovom oleji, ochutenou koreniacou zmesou na gril, ktoré si robím sama. Rozomeliem sladkú papriku, chilli, sušenú cibuľu, sušený cesnak, čierne korenie, sušené oregáno, nové korenie, sušenú šalviu a rascu. Urobím si vždy viac a uskladňujem v sklenej dóze. Použiť však môžete svoje obľúbené korenie.
Špagety: |
||
200 |
g | špagety |
1 |
PL | soľ |
1 |
KL | olej |
3 |
l | voda |
Špenát: |
||
2 |
ks | cibuľa jarná |
3 |
hrste | špenát listový |
3 |
strúčiky | cesnak |
250 |
ml | smotana na šľahanie |
50 |
g | syr tvrdý |
soľ | ||
Kura: |
||
200 |
g | kuracie mäso |
50 |
ml | olej olivový |
1 |
KL | korenie na kura |
soľ |
Po krátkom dusení - asi 5 minút, špenát odokryjeme, necháme odpariť prebytočnú tekutinu a zalejeme ho sladkou aspoň 30% smotanou. Do vriacej osolenej vody v hrnci s trochou oleja dáme variť špagety. Špenát prevaríme a pridáme strúhaný tvrdý syr typu parmezán. Špenát spolu so syrom krátko povaríme a špenátovú omáčku varom zredukujeme do požadovanej hustoty.