Žĺtkové rezy sú jeden z našich najobľúbenejších rodinných receptov. Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Recept je nenáročný na prípravu a chuť žĺtkových rezov nezabudnuteľná.
Orechové cesto s kávovou príchuťou a lahodnou sladkou polevou. Na tieto žĺtkové rezy len tak niekto nezabudne :)

Žĺtkové rezy

V miske vymiešame mäkké maslo s cukrom na hladký krém do ktorého prisypeme pomleté vlašské orechy a primiešame múku s kypriacim práškom. Pridáme 6 polievkových lyžíc uvarenej silnej tureckej kávy (zvaríme 1 PL kávy a 1 dcl vriacej vody a z tejto kávy odoberieme 6 PL) Káva nám vynahradí chýbajúce žĺtka v ceste a dodá orechovému cestu lepšiu chuť. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty.

Na klasický plech 32 x 40 položíme papier na pečenie a cesto naň preložíme. Rovnomerne rozotrieme a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi pol hodiny.

Kým sa cesto pečie, v miske vymiešame vareškou cukor so žĺtkami ho hustej peny a horúci koláč hneď po vybraní z rúry potrieme polevou. Tá rýchlo uschne a koláč necháme poriadne vychladnúť. Ostrým nožíkom namočeným v horúcej vode žĺtkové rezy nakrájame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil StankaV
~ 25.04.2015 - 16:18

Práve nakrájané , sú naozaj výborné .... :D

Zobraziť profil Táňa
~ 25.04.2015 - 20:58

Ďakujem krásne za fotku :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 09.12.2015 - 04:10

Pokracujem vo vianocnych pripravach a dnes som upiekla uz druhy plech tychto uzasnych rezov , ktorych chut poznam od detstva . Prvy plech je davnou minulostou 😀, vyskusala som si par kuskov zamrazit a po vytiahnuti z mraziaku uplne lahodne . Nic im nechybalo .
Dakujem za skvely recept .

Zobraziť profil emko
~ 09.12.2015 - 10:37

tieto su jedny z mojich naj naj!
sa neviem ovladat nezjest pol plechu sama :)

krasne sa ti podarili zase :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 09.12.2015 - 14:52

Poviem ti pravdu , ze sa tesim kazde rano na kavicku ku ktorej si jeden doprajem . Dari sa mi odolavat pred tym pol plechom 😀

Zobraziť profil Táňa
~ 09.12.2015 - 18:09

Ešte 10 dní pracujem a už idem piecť aj ja, ale len máličko tento rok. No teším sa!

Zobraziť profil Suzanne
~ 11.12.2015 - 09:43

Táňa nepochopila som tej zvarenej káve, tureckú kávu zalievam horúcou vodou, tak to bolo myslené alebo má káva súčasne s vodou vrieť?

Zobraziť profil Táňa
~ 11.12.2015 - 10:12

Kávu uvar normálne. Nasyp do šálky kávu a zalej vriacou vodou.

Zobraziť profil hjindriska
~ 06.06.2016 - 15:07

Na tyto řezy si vzpomněla sestra, že je mám udělat - moje maminka je dělala, ale bohužel letos odešla, tak jsem se nemohla zeptat. Mám podobný recept, ale těsto se po vychladnutí drobí a žloutková poleva nejde nakrájet - roztrhá se. Zkusím to podle Tebe. Děkuji a přeji pěkný den. Jindřiška

Zobraziť profil emko
~ 06.06.2016 - 16:32

Vdaka za tip a krasny den :)

Zobraziť profil babinka54
~ 13.08.2016 - 14:21

ešte je teplý, krájať sa bude až večer ale trošku som improvizovala, múku som dala špaldovú polohrubú a časť cukru som nahradila FRUITOM

Zobraziť profil mima26
~ 21.09.2016 - 12:48

prosím radu, prečo sa mi po nakrájaní odlepuje poleva od korpusu? Ďakujem

Zobraziť profil emko
~ 28.09.2016 - 11:49

Poleva sa nalieva hneď po vytiahnutí koláča z rúry, vtedy sa dobre "vpije" a zaschne. Skúsila si tak?

Zobraziť profil mima26
~ 28.09.2016 - 13:51

Áno, robím to tak, ale aj tak sa odlepuje.