Marlenka

emko ~ 14. november 2023 - 2:28

Marlenka je torta, alebo zákusok z medových plátov. Príprava je celkom jednoduchá, podobná ako v recepte na karamelový medovník, alebo sviatočné medové rezy. Marlenka je veľmi obľúbená hlavne v kaviarniach, ale už ju bežne dostať kúpiť hotovú v predajniach s potravinami. Ale tak prečo si neupiecť voňavú marlenku aj doma?

Suroviny
Cesto:
 
 
300
g
4
ks
3
PL
podľa potreby
 
Krém:
 
 
250
g
1
ks
Ostatné:
 
 
 
 

Všetky suroviny na cesto okrem masla dáme do misky. Maslo roztopíme a nalejeme do misky k surovinám. Mixérom poriadne vyšľaháme a podľa potreby prilievame mlieko. Cesto by malo mať hustotu lievancového cesta, aby sa dalo pekne rozotrieť. Cesto rozdelíme na 4 papiere.

Na každý papier na pečenie nakreslíme obrys vnútornej strany plechu a na celý obdĺžnik natrieme stierkou cesto.

Každý plát som vložíme na papieri na plechu do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 6-8 minút. Rúru treba sledovať, lebo to ide rýchlo. Hotové sú pláty vtedy, keď začnú zlátnuť a okraje hnednúť. Pláty treba nechať na papieroch vychladnúť, potom idú krásne odlúpnuť z papiera.

Kým pláty chladnú, urobíme krém. Maslo vyšľaháme a prišľaháme k nemu salko. To je všetko, bez pridania cukru. Krém rozdelíme tiež na 4 časti a každý plát natrieme.

Natreté pláty stlačíme a až potom potrieme vrchný. Potrieme tiež orezané, zarovnané boky. Nasypeme posekané orechy.

Obsypeme celú marlenku, aj boky a dlaňami orechy vtlačíme do krému.

Nad parou (alebo v mikrovlnke) ohrejeme trochu nutelly a cez papierový kornútik nastriekame na marlenku čiary.

Takto pripravenú marlenku dáme stuhnúť. Potom ju zabalíme do fólie, aby v chlade odmäkla a neoschla.

Pokrájame a podávame ku káve, alebo čaju. Najlepšia je po pár dňoch.

Dobrú chuť.

Komentáre

Monami ~ 9. apríl 2022 - 12:24

Zdravím Vás! Prosím aký rozmer mal použitý plech? Klasika 32x40? Na obrázku vyzerá menší :) Ďakujem

0

olivia2017 ~ 1. apríl 2021 - 12:59

Dobrý deň, 

mozem sa opýtať aké veľké boli tie platy ? Aký asi rozmer vďaka :)

0

LuciaHD ~ 10. marec 2021 - 12:48

Mňaam zbožnujem Marlenku. Tu ju mahu sice aj obchodoch ale taka domaca je lakava 

Musim vyskusat snad sa podari 

To salko len tak ako ho kupim mam pouzit ziadne zohrievanie alebo nijaka ina priprava? 

0

Erissima ~ 8. december 2020 - 7:17

:-)moja prvá, namiesto obyčajneho salka, použila som zkaramelizované, a z okrajov guľky :-))

0

kofola8520 ~ 8. december 2015 - 8:46

Prosím Vás, to salko aj varíte či len rovno zmiešate s maslom? Lebo som videla jeden recept, kde hneď neuvarené salko zmiešali s maslom. A neviem, nie je to riedke? Ďakujem. :)

0

JAJA ll ~ 1. január 2015 - 3:21

... tento zákusok už hľadám dlho...ďakujem, vyskúšam :-) Všetkým prajem vydarený rok 2015!

0

elysa ~ 1. január 2015 - 13:58

Kúsku tohoto zákusku by som veru neodolala ani teraz po sviatkoch:) Šťastný Nový rok , veľa zdravia, šťastia a lásky, veľa skvelých receptov prajem všetkým...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj