- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Žiadne zemiaky na kyslo, aby ste sa nemýlili. Toto je omáčka záhorácká krumpolová kolečková :)
Kolečková preto, lebo zemiaky sa krájajú na "kolečka" (na kolieska).
Omáčka alebo prívarok je bez smotany, bez mlieka, len zemiaky s korením a cesnakom. Niekto túto krumpolovú omáčku vylepšuje na kolieska nakrájanými kyslými uhorkami, alebo kvašákmi.
Krumpolové omáčky varili naše starenky a babičky veľmi často. Samozrejme kolečková sa nevarila všade. Čo dom, to iná omáčka, čo dedina to iný názov. V niektorých domácnostiach sa uvarené zemiaky pred zapražením roztlačili (alebo celkom rozbili pučidlom) rovno vo vode kde sa varili. Zahustili sa cesnakovou zápražkou na hustú kašu. Tá kaša sa volala múčenka, lebo to bola mútna hnedá kaša od tmavej zápražky. Tá sa výborne hodila ako hlavné jedlo s mäsom z polievky a zvykla sa posypať čerstvo nastrúhaným chrenom, alebo osmaženou cibuľou.
Táto kolečková sa zajedá fašírkou, opečeným špekáčikom, alebo vareným údeným. No a na Záhorí aj ku krumpolovej omáčke okrem mäsa patrí krajec chleba :-)
Zemiaky nakrájame na kolieska spolu s pár strúčikmi cesnaku, zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkové listy, korenie a dáme variť. Na bravčovej masti pripravíme z múky tmavšiu (nie spálenú) zápražku. Keď je hotová, odstavíme ju z ohňa a ihneď do horúcej dáme prevoňať za stáleho miešania rozotretý cesnak. Necháme ju vychladnúť a dovaríme zemiaky. Z uvarených zemiakov zlejeme bokom asi polovicu vody a vyberieme koreniny s bobkovým listom.
Časťou odloženej vody zalejeme pripravenú zápražku, premiešame a nalejeme nazad do hrnca k zemiakom. Premiešame a ešte poriadne prevaríme. Podľa potreby osolíme a ak je príliš hustá omáčka, rozriedime ju odloženým zbytkom vody. Ja som dnes varila údené, tak som údený vývar použila na vylepšenie omáčky. Kolieska zemiakov s cesnakom som uvarila v ňom, potom som už menej solila, lebo údené bolo dosť slané.
Komentáre
Ludo ~ 13. apríl 2018 - 13:11
Jeee, toto mja potesiuo.
Prosim pridat novu kategoriu "zahoracke recepty". :)
Pavol ~ 1. február 2014 - 13:10
super recept..:)
Pavol ~ 1. február 2014 - 13:16
In reply to ja to vyskusam,a uvarim si to by Pavol
mam rad tak normalni jidlo....)
edward ~ 1. február 2014 - 12:12
unas sa robila z fasirku,musim skusit z udenym.
Eevapa ~ 1. február 2014 - 11:54
Kúsok o Malaciek je to erteplová babičkovská a naši ju lubia. Ked je fašírka tak k nej jedine omáčka . Zdravé lacné a hlavne objemové krmivo :-D
klaura ~ 15. august 2013 - 10:56
Kolečkovú nepoznám ... iba kyslú zemákovú ... :)))))
toto stojí za vyskúšanie ... cesnak tomu určite dá tú správnu iskru ...
veronika353 ~ 14. august 2013 - 10:50
Mňam,já mám ráda takové normální jídlo,moje stařenka i maminka taky dokázaly z mála navařit chutně:-)))