Kuriatka a indiány

emko ~ 24. november 2013 - 5:59

Výborný recept z bielkov, ktoré ostávajú pri pečení kysnutých koláčov.

Indiány je zákusok, kde je sladučká ružová pena natočená ako zmrzlinka na mäkučkých piškótoch (bufleroch) a poliata mliečnou čokoládou. Najväčšie lákadlo pražských cukrárenských výkladov. Neodolateľné!
No a kuriatka žltou, vtipnejšou verziou indiánov :)

Suroviny
Piškóty - buflery:
 
 
2
ks
Snehová jahodová pena:
 
 
Žltá poleva:
 
 
40
ml
1
PL
10
kvapiek
Čokoládová poleva:
 
 
 
 

Najskôr si zapneme rúru na 180 stupňov a ideme na cesto, aby sme upiekli piškóty. V jednej miske ušľaháme bielky s polovicou cukru a pudingovým práškom. Trvá to dlhšie, ale určite to ztuhne. V druhej miske ušľaháme žĺtky so zbytkom cukru. Opatrne do toho vmiešame trochu snehu. Potom prisýpame múku a zapracujeme ju postupne do cesta. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom spravíme 16 koliesok.

Plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 10-12 minút.

V miske ušľaháme bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, prisypeme práškový cukor a ďalej šľaháme, ale už nad parou.

Šľaháme ešte asi 10 minút, kým hmota zväčší objem.

Misku so snehom odstavíme a ďalej šľaháme mimo sporák do vychladnutia. Trošku snehu si odložíme bokom na zobáčiky. Do snehu všľaháme džem, aby sneh mal jahodovú chuť. Vychladnutý tuhý sneh nastriekame na piškóty na plechu a vložíme nazad do rúry na chvíľočku zasušiť na 90 stupňov asi 10 minút.

Piškóty so snehom vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a dáme schladiť do chladničky asi na dve hodiny. Potom si pripravíme liaty fondant - polevu. Vodu, med a cukor poriadne vymiešame metličkou a ohrejeme na sporáku. Teplota by nemala presiahnuť 40 stupňov. Do ohriateho fondantu pridáme potravinársku farbu.

Farbu do polevy poriadne vmiešame.

Vychladnuté snehové piškóty poukladáme na mriežku nad plech a polejeme liatym žltým fondantom. Čo odkvapká, stierkou pozberáme a dáme nazad do hrnca a použijeme znova.

Opäť dáme stuhnúť do chladničky, ale už stačí len na 15 minút. Medzitým si pripravíme zobáčiky. Zbytok odloženého snehu zafarbíme na červeno a spravíme zobáčiky. Trochu čokolády ohrejeme nad parou s troškou tuku a kuriatkam spravíme očká.

Pri indiánoch postupujeme rovnako, iba ich polejeme čokoládou. Vo vodnom kúpeli pripravíme čokoládu so 100% tukom v pomere 1:1, aby bola poleva skutočne tekutá a nie príliš hustá. Túto polevu dáme do hrnčeka. Indiány chytíme za buflery a pekne ich do polevy "hlavou dole" namáčame. Prebytočnú čokoládu necháme odtiecť cez mriežku, na ktorú ich kladieme stuhnúť.

Kuriatka pripravujeme hlavne na Veľkonočné sviatky pre šibáčov.

Komentáre

Jana Gašparíková ~ 28. august 2014 - 4:23

krásne nastriekané na tých piškotoch, toho sa bojím, že to tak nezvládnem, neviem ako to spraviť

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj