- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Cordon bleu znamená vo francúzštine "modrá stuha". V šestnástom storočí ňou boli vyznamenávané významné osobnosti za mimoriadne činy. Postupne sa tento pojem ujal ako názov pre gurmánske pokrmy pripravované v najvyšších štandardoch excelentnými šéfkuchármi.
Kto by to bol povedal... Ja si pamätám toto jedlo skôr z bežných jedálničkov našich reštaurácií, kde bolo zaradené v sekcii "smažáky".
Tak či onak, Cordon bleu vôbec nie je zlé jedlo, skôr naopak. Rezne sú šťavnaté a chuťovo vyladené. Aj keď je recept trocha pracnejší, raz za čas si Cordon bleu s radosťou doprajeme.
V originálnom recepte sa používa teľacie mäso, tu popíšem verziu s mäsom kuracím. Ku Cordon bleu sa výborne hodia zemiaky v akejkoľvek úprave.
Rezeň dlaňami dobre pritlačíme. Skontrolujeme, či je rezeň všade obalený, aby pri vyprážaní nevnikol dovnútra žiaden olej.
Rezne vyprážame v rozohriatom oleji postupne, aby sa neznížila teplota oleja. Najlepšie je použiť hlbokú panvicu, alebo hrniec. Keď sú rezne zlatohnedé, vyberieme ich a dáme odkvapkať od prebytočného tuku na papierové kuchynské utierky. Pred vložením ďalších rezňov treba chvíľu počkať, aby sa olej opäť rozohrial.
Vypražené rezne prekrojíme šikmo ostrým nožom a podávame najlepšie s varenými zemiakmi a kúskom citrónu.
Komentáre
edelweiss ~ 10. apríl 2016 - 14:42
Aaa, stary znamy a nesmrtelny Godron Blue, stretnes ho v kazdej dobrej restauracii na Slovensku. :)
emko ~ 10. apríl 2016 - 14:44
In reply to Aaa, stary znamy a nesmrtelny by edelweiss
Sa mi práve zdá, že sa celkom z jedálničkov postupne stráca ...
Ale taký poctivý domáci, fuh jak som sa najedla poriadne práve :)!