Tvarohový kysnutý koláč

emko ~ 2. október 2016 - 13:05

Ak máte radi tvarohové buchty, tak tento koláčik si zamilujete. Je síce z kysnutého cesta, ale je jednoduchý a rýchlo hotový. Cesto sa zamiesi za pár minút. Netreba sa báť, s cestom sa dobre pracuje. No a kysne len toľko, kým pripravíme plnku.
Potom sa koláč pomaly pečie, tak máme čas na kávičku a hurá, dobrota je hotová. Výhoda oproti buchtám je, že sa do tohoto koláča zmestí kopec výbornej tvarohovej plnky s hrozienkami :)
Koláč môžete piecť v panvici, alebo v tortovej forme s priemerom 27cm.

V tomto recepte používam múku špaldovú a trstinový cukor, keďže pre deti len to naj. Ale môžete použiť aj múku klasickú a cukor obyčajný. Na vrch môžete dať aj drobenku. Stačí zamiešať cukor s maslom a múkou alebo mletými mandľami. Nám zachutil koláč aj v takejto jednoduchej verzii.

Hlavne aby bol rýchlo hotový a rýchlo spapaný. A úplne najlepšie na tomto koláčiku je, ako nádherne rozvonia kuchyňu :)

Suroviny
Cesto:
 
 
90
ml
40
g
 
štipka
Plnka:
 
 
250
g
1
ks
100
g
Ostatné:
 
 
 
 

Droždie vymiešame s cukrom v malej miske na kašičku. Zalejeme vlažným mliekom, zakryjeme utierkou a takto pripravený kvások odložíme na teplé miesto bez prievanu (napríklad vypnutá rúra predohriata na 35 stupňov).

Zatiaľ si do väčšej misy preosejeme múku a premiešame ju so štipkou soli. Pridáme rozpustené maslo, citrónovú kôru a 2 žĺtka (pozor! bielka odložíme do misky bokom, budeme ich potrebovať na plnku). Prilejeme aj kvások, ktorý sa zatiaľ aktivoval, tak sú na ňom vidieť pekné bublinky.

Všetky suroviny v miske premiešame vareškou a potom rukami na pracovnej doske vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Vyformujeme guľu, odložíme ju prikrytú v miske do vypnutej rúry oddýchnuť, kým pripravíme plnku.

Suroviny na plnku okrem bielkov premiešame v miske. Dve bielka, ktoré nám ostali z cesta spojíme z dvomi bielkami, ktoré nám ostali zo žĺtkov v plnke. Vyšľaháme z nich sneh a zľahka vmiešame do tvarohovej plnky.

Cesto rozvaľkáme na priemer približne 35cm a vložíme ho do maslom vymastenej panvice.

Na cesto jemne nanesieme plnku a okraje cesta ľubovoľne vytvarujeme, aby prečnievali asi 1,5 cm nad plnkou (plnka vďaka vyšľahanému snehu trocha vyskočí).

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov asi 40 minút. Po upečení ešte potrieme okraje cesta mliekom, aby ostali pekne mäkké a nestvrdli.

Hotovo, už len naliať pohár mlieka a zakúsnuť. Mňam! :)

Komentáre

zutu ~ 3. jún 2016 - 14:11

Emko, vyzera uzasne, vyskusam a dam feedback.
:-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj