Kakaový závin

emko ~ 11. november 2017 - 10:45

Toto cesto sa mi vždy páčilo, dobre sa s ním pracuje a je vhodné na klasické záviny. Presne takýto kakaový závin som mala rada už ako malá. S pohárom mlieka najlepšia svačinka :)
Cesto spracujte v pekárničke, je to jednoduchšie. Ak nemáte, tak ručne, klasicky.

Suroviny
80
ml
1
ks
120
ml
1
PL
 
štipka
 
štipka
Sezóna

Klasické vykysnuté cesto premiesime, na tenko rozvaľkáme a potrieme olejom (alebo rozpusteným maslom pre lepšiu chuť). Posypeme kakaovou posýpkou. Tá sa robí tak, že v miske zmiešame tri lyžice kakaa, tri lyžice práškového cukru a dve lyžice hladkej múky.

Túto suchú zmes na kakaovom ceste som ešte pokvapkala olejom a zvinula.

Závin natrieme zbytkom vajíčka, popicháme nožíkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov.

A tu je upečený kakaový závin :)

Komentáre

Jana Vaskova ~ 11. marec 2023 - 16:44

Cesto je fantastické, ako obláčik. Do plnky dám nabudúce viac cukru 😁

Ďakujem za recept.

0

Maťa Zehfuss ~ 28. marec 2022 - 17:13

Úžasný kakaovnik 👌👌 makkulinky a s cestom sa výborne pracuje .. akurát som dala do neho trochu viac cukru , inak som všetko robila podľa receptu . Síce mi závin praskol aj to na chuti vôbec neubralo . Nestihla som ho ani pocukrovat a zjedli mi ho ešte teplý z plechu .vrelo odporúčam 👌👌

1

Johanka ~ 3. september 2020 - 3:22

Cesto super mäkkučké, len plnku mám suchú, aj cesto som potrela olejom aj kakaovú zmes pokvapkala, je ešte na to nejaký iný fígeľ? :-)

0

summer882 ~ 3. november 2019 - 10:18

Parádny recept fakt asi najlepší ako som našla na internete, ja som však trošku recept pozmenila a pridala kryštálový cukor lebo cesto by bolo bez chuti,tak isto múky som dala viac lebo cesto bolo liate, a nabudúce budem vedieť že musím si pripraviť viac náplne lebo tento pomer je nedostacujuci mojej rodinke 😂

0

Judith ~ 30. január 2018 - 9:52

U nás je kakaový závin jeden z najlepších kysnutých vecí. Ja dávam kakao a cukor odhadom a dobre ich polejem rozpusteným maslom, plnka je potom tekutejšia.

0

Andrea ~ 6. december 2017 - 13:17

Prosím Vás, ako urobím to kysnuté cesto...som začiatočník a kysnuté som nikdz nerobila.A ako dlho asi treba piecť? Ďakujem pekne :-)

0

emko ~ 7. december 2017 - 10:09

In reply to by Andrea

Postupne zmiešaš suroviny. Najprv si zohrej mlieko aby bolo vlažné. Pridaj doň droždie a cukor. Zamiešaj a nechaj chvíľku stáť na teplejšom mieste zakryté utierkou. Do 10 minút sa ti musia v kvásku vytvoriť bublinky a celá hmota zhustne. To znamená, že droždie je v poriadku a môžeš pokračovať. V mise si zamiešaš múku so soľou a práškom, do stredu vyhĺb jamku a do nej vlej kvások, pridaj vajce a olej. A už len poriadne cesto vyhneť :)
Aby sa nelepilo, potom ho nechaj na teplejšom mieste kysnúť.
Peč do zlatista a vždy skontroluj pozdvihnutím odspodu nožíkom, či je závin prepečený :)

0

tahunka01 ~ 23. december 2013 - 4:03

Uuasny recept, nato ze nerobim kolace z kysnuteho cesta, si myslim ze sa podaril,

0

masala ~ 20. máj 2013 - 10:41

Odskusany, super. Paci sa mi finta s plnkou. Doteraz som muku do plnky nedavala a vzdy mi vytiekla, ked praskol.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj