Marlenka

emko ~ 11. december 2017 - 2:28

Marlenka je torta, alebo zákusok z medových plátov. Príprava je celkom jednoduchá, podobná ako v recepte na karamelový medovník. Marlenka je veľmi obľúbená hlavne v kaviarniach, ale už ju bežne dostať kúpiť hotovú v predajniach s potravinami. Ale tak prečo si neupiecť voňavú marlenku aj doma?

Suroviny
Cesto:
 
 
300
g
4
ks
3
PL
podľa potreby
 
Krém:
 
 
250
g
1
ks
Ostatné:
 
 
 
 

Všetky suroviny na cesto okrem masla dáme do misky. Maslo roztopíme a nalejeme do misky k surovinám. Mixérom poriadne vyšľaháme a podľa potreby prilievame mlieko. Cesto by malo mať hustotu lievancového cesta, aby sa dalo pekne rozotrieť. Cesto rozdelíme na 4 papiere.

Na každý papier na pečenie nakreslíme obrys vnútornej strany plechu a na celý obdĺžnik natrieme stierkou cesto.

Každý plát som vložíme na papieri na plechu do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 6-8 minút. Rúru treba sledovať, lebo to ide rýchlo. Hotové sú pláty vtedy, keď začnú zlátnuť a okraje hnednúť. Pláty treba nechať na papieroch vychladnúť, potom idú krásne odlúpnuť z papiera.

Kým pláty chladnú, urobíme krém. Maslo vyšľaháme a prišľaháme k nemu salko. To je všetko, bez pridania cukru. Krém rozdelíme tiež na 4 časti a každý plát natrieme.

Natreté pláty stlačíme a až potom potrieme vrchný. Potrieme tiež orezané, zarovnané boky. Nasypeme posekané orechy.

Obsypeme celú marlenku, aj boky a dlaňami orechy vtlačíme do krému.

Nad parou (alebo v mikrovlnke) ohrejeme trochu nutelly a cez papierový kornútik nastriekame na marlenku čiary.

Takto pripravenú marlenku dáme stuhnúť. Potom ju zabalíme do fólie, aby v chlade odmäkla a neoschla.

Pokrájame a podávame ku káve, alebo čaju. Najlepšia je po pár dňoch.

Dobrú chuť.

Komentáre

elysa ~ 1. január 2015 - 13:58

Kúsku tohoto zákusku by som veru neodolala ani teraz po sviatkoch:) Šťastný Nový rok , veľa zdravia, šťastia a lásky, veľa skvelých receptov prajem všetkým...

0

JAJA ll ~ 1. január 2015 - 3:21

... tento zákusok už hľadám dlho...ďakujem, vyskúšam :-) Všetkým prajem vydarený rok 2015!

0

kofola8520 ~ 8. december 2015 - 8:46

Prosím Vás, to salko aj varíte či len rovno zmiešate s maslom? Lebo som videla jeden recept, kde hneď neuvarené salko zmiešali s maslom. A neviem, nie je to riedke? Ďakujem. :)

0

Erissima ~ 8. december 2020 - 7:17

:-)moja prvá, namiesto obyčajneho salka, použila som zkaramelizované, a z okrajov guľky :-))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj