Marlenka je torta, alebo zákusok z medových plátov. Príprava je celkom jednoduchá, podobná ako v recepte na karamelový medovník. Marlenka je veľmi obľúbená hlavne v kaviarniach, ale už ju bežne dostať kúpiť hotovú v predajniach s potravinami. Ale tak prečo si neupiecť voňavú marlenku aj doma?

Marlenka

Suroviny

 

Cesto:

600

g múka hladká

300

g maslo

200

g cukor mletý (práškový)

4

ks vajce

3

PL med

1

PL sóda jedlá

podľa potreby

mlieko

Krém:

250

g maslo

1

ks salko

Ostatné:

orechy vlašské
nutella

Všetky suroviny na cesto okrem masla dáme do misky. Maslo roztopíme a nalejeme do misky k surovinám. Mixérom poriadne vyšľaháme a podľa potreby prilievame mlieko. Cesto by malo mať hustotu lievancového cesta, aby sa dalo pekne rozotrieť. Cesto rozdelíme na 4 papiere.

Na každý papier na pečenie nakreslíme obrys vnútornej strany plechu a na celý obdĺžnik natrieme stierkou cesto.

Každý plát som vložíme na papieri na plechu do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 6-8 minút. Rúru treba sledovať, lebo to ide rýchlo. Hotové sú pláty vtedy, keď začnú zlátnuť a okraje hnednúť. Pláty treba nechať na papieroch vychladnúť, potom idú krásne odlúpnuť z papiera.

Kým pláty chladnú, urobíme krém. Maslo vyšľaháme a prišľaháme k nemu salko. To je všetko, bez pridania cukru. Krém rozdelíme tiež na 4 časti a každý plát natrieme.

Natreté pláty stlačíme a až potom potrieme vrchný. Potrieme tiež orezané, zarovnané boky. Nasypeme posekané orechy.

Obsypeme celú marlenku, aj boky a dlaňami orechy vtlačíme do krému.

Nad parou (alebo v mikrovlnke) ohrejeme trochu nutelly a cez papierový kornútik nastriekame na marlenku čiary.

Takto pripravenú marlenku dáme stuhnúť. Potom ju zabalíme do fólie, aby v chlade odmäkla a neoschla.

Pokrájame a podávame ku káve, alebo čaju. Najlepšia je po pár dňoch.

Dobrú chuť.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil elysa
~ 01.01.2015 - 12:58

Kúsku tohoto zákusku by som veru neodolala ani teraz po sviatkoch:) Šťastný Nový rok , veľa zdravia, šťastia a lásky, veľa skvelých receptov prajem všetkým...

Zobraziť profil JAJA ll
~ 01.01.2015 - 14:21

... tento zákusok už hľadám dlho...ďakujem, vyskúšam :-) Všetkým prajem vydarený rok 2015!

Zobraziť profil dajik22
~ 01.01.2015 - 19:20

ja tie mriežky robim pikaom,v tube ,skuste

Zobraziť profil kofola8520
~ 08.12.2015 - 19:46

Prosím Vás, to salko aj varíte či len rovno zmiešate s maslom? Lebo som videla jeden recept, kde hneď neuvarené salko zmiešali s maslom. A neviem, nie je to riedke? Ďakujem. :)

Zobraziť profil emko
~ 09.12.2015 - 10:39

konzistencia bude v poriadku a krem sa pekne vsiakne do korpusov, netreba sa bat :)
Varenim salka by len dostalo novu karamelovu dimenziu ..

Zobraziť profil kofola8520
~ 11.12.2015 - 08:18

Ďakujeeeeeeeem. :)

Zobraziť profil kofola8520
~ 12.12.2015 - 09:48

A prosím Vás, aj treba dať potom to salko s maslom do chladničky nachvíľu či hneď natierať? :)

Zobraziť profil Táňa
~ 12.12.2015 - 09:53

Hneď natrieť, v chladničke by maslo stuhlo a išlo by ti to ťažko.

Zobraziť profil emko
~ 12.12.2015 - 11:13

netreba, ale krem natriet na vychladene platy! potom dat ulezat do chladnicky ;)
drzim palce :)