Pučálka

emko ~ 18. február 2021 - 8:02

Pučálka je tradičné pôstne jedlo. Je to vlastne naklíčený "napučený" hrach plný vitamínov. Opražený na masti je chrumkavý ako oriešky. V dávnych časoch v predjarí, keď sa blížili veľkonočné sviatky, smažil sa naklíčený hrach vonku na maličkých kachliach a predával sa len tak do ruky, ako sa dnes predáva popcorn.

Pučálku stačí posypať soľou, alebo skúste škoricový cukor, alebo med, ak máte radi sladké. Klíčenie trvá pár dní, ale nie je to nič zložité. Nepotrebujete ani žiadne špeciálne nádoby. Stačí použiť misku, alebo zaváraciu sklenicu a potom už len dodržať pár pravidiel. Hrach poctivo preplachovať studenou vodou a dbať na to, aby nebol ani vysušený, ale ani nestál vo vode.

A pozor, pučálka je prudko návyková. Nebojte sa jej urobiť viac, pretože sa minie, skôr než sa nazdáte :)

Suroviny
300
g

Celý suchý zelený hrach preberieme a namočíme do studenej vody cez noc.

Druhý deň vodu scedíme, hrach prepláchneme a necháme na ňom len toľko vody, aby bol mokrý. Necháme na studenom mieste a počas dňa párkrát znovu prepláchneme studenou vodou.

Druhý a tretí deň proces opakujeme a už môžeme vidieť ako na hrachu vyrastajú malé klíčky.

Na panvici rozpustíme oriešok masla a naklíčený hrach pekne do zlatista osmažíme. Posypeme soľou, alebo cukrom a už len naberáme pučálku lyžicou a chrumkáme.

Komentáre

veronika353 ~ 12. marec 2014 - 6:46

Já jsem si tu pučálku dělala vloni podle tohoto receptu a byla moc dobrá,letos si to zopakuji:-)

1
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj