Veľkonočný koláč

emko ~ 19. apríl 2014 - 10:05

Sviatočný veľkonočný koláč vhodný nielen na raňajky.

U nás sa tomuto koláču hovorí aj veľkonočná calta, alebo caletka. Sviatočnejšia je hlavne preto, že je zapletená a idú do nej drahšie suroviny, ako do obyčajnej calty.

Táto sviatočná calta sa pečie aj na svadby a dáva sa do výslužky :-)

Suroviny
250
ml
130
g
1
KL plochá
1
KL plochá
100
g
50
ml
 
štipka
 
štipka

Pripravíme kvások: Do hrnčeka dáme čerstvé droždie, lyžicu cukru a droždie rozotrieme. Prilejeme asi deci vlažného mlieka a kvások za chvíľu pekne vyskočí. Do väčšej misy dáme múku, rum, žĺtky, rozpustené maslo, zbytok mlieka a cukru. Vymiesime cesto do ktorého pridáme badyán, kvet muškátu, za hrsť hrozienok predtým namočených v rume, citrónovú kôru a miesime tak dlho, kým sa cesto nelepí na boky misy. Podľa potreby prisypeme múku, alebo prilejeme mlieko. Cesto musí byť jemné, nie príliš tuhé. Zakryjeme ho utierkou a necháme podkysnúť.

Cesto preložíme na dosku.

Rozdelíme na tri časti. Cesto je krásne vykysnuté a žltučké od domácich vajíčok.

Zapletieme krátky tučný vrkoč a vložíme ho do pekáča, kde ho necháme ešte podkysnúť.

Potom ho potrieme vajcom a dáme do vopred vyhriatej rúry upiecť na 160 stupňov asi 50 minút.

Po vychladnutí koláč nakrájame.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj