- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Sviatočný veľkonočný koláč vhodný nielen na raňajky.
U nás sa tomuto koláču hovorí aj veľkonočná calta, alebo caletka. Sviatočnejšia je hlavne preto, že je zapletená a idú do nej drahšie suroviny, ako do obyčajnej calty.
Táto sviatočná calta sa pečie aj na svadby a dáva sa do výslužky :-)
Pripravíme kvások: Do hrnčeka dáme čerstvé droždie, lyžicu cukru a droždie rozotrieme. Prilejeme asi deci vlažného mlieka a kvások za chvíľu pekne vyskočí. Do väčšej misy dáme múku, rum, žĺtky, rozpustené maslo, zbytok mlieka a cukru. Vymiesime cesto do ktorého pridáme badyán, kvet muškátu, za hrsť hrozienok predtým namočených v rume, citrónovú kôru a miesime tak dlho, kým sa cesto nelepí na boky misy. Podľa potreby prisypeme múku, alebo prilejeme mlieko. Cesto musí byť jemné, nie príliš tuhé. Zakryjeme ho utierkou a necháme podkysnúť.