Sviatočný veľkonočný koláč vhodný nielen na raňajky.

U nás sa tomuto koláču hovorí aj veľkonočná calta, alebo caletka. Sviatočnejšia je hlavne preto, že je zapletená a idú do nej drahšie suroviny, ako do obyčajnej calty.

Táto sviatočná calta sa pečie aj na svadby a dáva sa do výslužky :-)

Veľkonočný koláč

Suroviny

 

600

g múka hladká

130

g cukor mletý (práškový)

250

ml mlieko

5

ks vaječný žĺtok

30

g droždie čerstvé

130

g maslo

1

KL plochá soľ

1

KL plochá kôra citrónová

100

g hrozienka

50

ml rum
štipka kvet muškátový
štipka badyán

Pripravíme kvások: Do hrnčeka dáme čerstvé droždie, lyžicu cukru a droždie rozotrieme. Prilejeme asi deci vlažného mlieka a kvások za chvíľu pekne vyskočí. Do väčšej misy dáme múku, rum, žĺtky, rozpustené maslo, zbytok mlieka a cukru. Vymiesime cesto do ktorého pridáme badyán, kvet muškátu, za hrsť hrozienok predtým namočených v rume, citrónovú kôru a miesime tak dlho, kým sa cesto nelepí na boky misy. Podľa potreby prisypeme múku, alebo prilejeme mlieko. Cesto musí byť jemné, nie príliš tuhé. Zakryjeme ho utierkou a necháme podkysnúť.

Cesto preložíme na dosku.

Rozdelíme na tri časti. Cesto je krásne vykysnuté a žltučké od domácich vajíčok.

Zapletieme krátky tučný vrkoč a vložíme ho do pekáča, kde ho necháme ešte podkysnúť.

Potom ho potrieme vajcom a dáme do vopred vyhriatej rúry upiecť na 160 stupňov asi 50 minút.

Po vychladnutí koláč nakrájame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa