Jeden recept z truhlice našich starých materí. Cesto kysnuté pod vodou poznali a pripravovali už naše prababičky. Kto to cesto vymyslel veru neviem, ale počula som, že keď v predvojnových dobách ešte neboli chladničky a gazdiná chcela napiecť koláče, vymiesila cesto a fúkla ho do vedra so studenou vodou. Tam odpočívalo aj niekoľko hodín, aby medzitým stihla obriadiť domácnosť a zvieratá. Deťúrence medzitým chodili nazerať, kedy cesto z vody vyskočí, aby sa s ním mohlo začať pracovať. Alebo to možno bolo celkom ináč? Gazdinej cesto spadlo do vody náhodou a zbadala ho, až vyplávalo. Tak to riskla, upiekla a zistila, že sú z neho super koláče :-)

Tým, že cesto kysne vo vode, je jemnejšie a chutnejšie. Kysne pri stabilnej teplote a keď je pripravené k pečeniu, ozve sa nám samo tým, že vyskočí. Možno preto koláče z neho pečené v niektorých krajoch volajú aj podvodníci.

Z tohto cesta sa pečú výborné krehké rožky, buchtičky, hrebene alebo pampúšiky, plnené klasickými plnkami. Alebo sa len povykrajujú malinké kvetinky, kolieska a podobné tvary, ktoré sa po upečení obaľujú v práškovom cukre zmiešanom s vanilkou. To je verzia nasladko.

Keďže je to cesto univerzálne, veľmi chuté je upečené naslano buď ako tyčinky, alebo pirôžky naplnené slanými plnkami. Ale tiež stačí povykrajovať rôzne malinké tvary, potrieť vajíčkom a posypať rascou, či sezamom. Také slané jednohubky.

Vyskoč z vody

Suroviny

 

500

g múka polohrubá

40

g droždie čerstvé
štipka soľ

1

KL cukor

300

g maslo

6

PL mlieko

Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a rozmrvíme čerstvé droždie. Necháme vykysnúť. Mlieko nesmie byť príliš horúce, aby sa droždie nesparilo. Keď narastie plný pohár, kvások je pripravený.

Na podložku alebo dosku nasypeme múku, pridáme soľ a mäkké maslo. Pridáme kvások a spracujeme vláčne cesto.

Do vyššej misky dáme vodu, vložíme do nej cesto tak, aby bolo vody aspoň päť centimetrov nad cestom. Voda by mala mať izbovú teplotu. Ak sa dá voda teplejšia, cesto býva po vykysnutí dosť riedke a horšie sa s ním pracuje. Cesto zvykne po polhodine vyskočiť. Niekedy to trvá trochu dlhšie. Ihneď potom môžeme robiť koláče a môže sa hneď piecť! Len dbajte na to, keď vyskočí, aby ste ho hneď vybrali a osušili kuchynskou papierovou utierkou. Inak vám bude po vybratí tiecť, potom treba primiesiť múku a znova spracovať a to už nie je ono.

Cesto dáme na pomúčenú podložku a rozvaľkáme. Nakrájame rádielkom a dáme obľúbenú plnku. Napríklad makovo-lekvárovú.

Cesto preložíme a okraje stlačíme. Položíme na suchý plech, vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 25 minút do svetloružova.

Ešte teplé obalíme v práškovom cukre zmiešanom s cukrom vanilkovým. Zo zbytkov cesta povykrajujeme maličké koláčiky a tiež upečieme, ale stačí 10 - 15 minút. Takže do posledného kúska cesto zužitkujeme.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Žirafka
~ 17.01.2014 - 09:58
Chtěla jsem původně napsat,že toto těsto neznám,ale uvědomila jsem si,že jsem jednou dělala vánoční cukroví z kynutého těsta,také pod vodou :-) a u nás se tomu říká Podvodnice :-) Děkuji za recept, jak bude čas,musím vyzkoušet. V kombinaci s mákem to musí být dobrota .......... hezký víkend :-)
Zobraziť profil orinka
~ 17.01.2014 - 08:31
Díky za připomenutí!! Tohle znám a dřív jsem to často dělávala, ale nějak jsem na to zapomněla. Nadělá se fůra dobrého cukroví, přitom náklady nejsou nijak vysoké. Já zas dělávala vykrajovaná kolečka s vykrojeným středem a říkala tomu Záchranné pásy:) Obalené ve vanilkovém cukru. Těsto není sladké, tak se dá udělat i naslano, posypat hrubou solí, sezamem, kmínem...
Zobraziť profil orinka
~ 17.01.2014 - 08:35
Jo - a ještě k té náplni. Dcera mi dovezla z Polska hotovou makovou náplň. Přiznávám, že lepší jsem nikdy nejedla. Jsou tam cítit mandle, je tam pomerančová kůra, takové makové koláčky zmizí hned. Kdybyste měli možnost, jmenuje se Bakalino-masa makowa a stojí 900 g do 50 korun.
Zobraziť profil jarmila
~ 17.01.2014 - 09:00
Tieto "vyskoč z vody" robievala aj moja svokra. Vždy som sa na ne tešila. Ja som ich ešte nepiekla, ale asi vyskúšam.
Zobraziť profil Ivonetka
~ 17.01.2014 - 11:07
dobrý deň, aj ja poznám tento recept robí ho moja maminka aj naslano a to mi chutí najviac. Raz mi tento recept posielala do Nemecka keď som tam robila a cez vianoce som si chcela spomenúť na domov a spravila malý preklep namiesto do vedierka so studenou vodou dala horúcou vodou. Ja ako začínajúci pekár som si neuvedomila, že to môže byť hlúposť a tak som aj urobila no čo z toho vzniklo si viete asi predstaviť :)))) bola to začínajúca éra mobilov, takže aj takéto preklepy sa stávali..
Zobraziť profil maya
~ 01.03.2014 - 05:04
Nemam moznost kupit cerstve drozdie…. Kolko potrebujem suseneho?
Zobraziť profil emko
~ 01.03.2014 - 07:42
10g sušeného je jedna kocka čerstvého, t.j.42g čerstvého a to je asi dve zarovnané pol.lyžice ;)
Zobraziť profil maya
~ 01.03.2014 - 16:42
dakujem :)
Zobraziť profil Ráchel
~ 09.08.2014 - 21:32
Jihočesky - vodníci = vánoční cukroví našich maminek a babiček :-)
Zobraziť profil danielka123
~ 21.01.2015 - 15:31
Tak to som jedla ako male dieťa asi pred 40 rokmi, bola som na prázdninách v Holiči u tety.Tam som to jedla, strašne mi to chutilo, ešte dodnes si pamätám tu chuť.Konečne som našla recept, v sobotu vyskúšam.