Maslový mazanec

emko ~ 6. apríl 2023 - 4:56

Tak ako k vianociam patrí vianočka, na veľkonočné sviatky by nemal chýbať na stole mazanec.

Mazanec je ako sladký jednoduchý koláč. Jemný ako vata. Maže sa maslom a domácim džemom. K tomu uvaríme kakao a máme super raňajky. Mazanec môžeme vylepšiť hrozienkami či mandľami, toto je iba základný recept.

Mazanec je skutočne jednoduchý a vždy sa vydarí.

Ak nemáte čerstvé droždie, použite 2 lyžičky sušeného.

Múku so štipkou soli premiešame vo väčšej mise. Pridáme cukor, vlažné mlieko, rozmrvené droždie, žĺtok a rozpustené maslo. Necháme zakryté pár minút stáť a potom v rukách vypracujeme kompaktné, nelepivé cesto. Necháme kysnúť asi hodinu.

Vykysnuté cesto na mazanec na doske premiesime. Nebude sa lepiť, netreba ho teda podsypávať múkou. Vytvoríme bochník, preložíme na plech a necháme ešte skoro hodinu nakysnúť. Potom celý mazanec potrieme rozšľahaným vajcom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami.

Mazanec vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť prvých 10 minút na 190 stupňov a potom ešte 15 minút na 150 stupňov. Po upečení mazanec preložíme na mriežku vychladnúť.

Komentáre

Mon252 ~ 9. apríl 2023 - 19:38

Robievam Vas mazanec kazdy rok. Je uzasny. Tento krat som ho nezabudla odfotit 😉

0

Helena Vlčková ~ 4. apríl 2021 - 19:24

Dnes som robila tento mazanec. Recept vyborny aj s cestom sa mi dobre robilo. Ale doba pecenia neviem ci je spravne. Vnutri je cesto uplne splasnute a surove. V inych receptoch som videla 40-45 min na 190. Tu je len 25 min co mi vazne pride malo. No nist skusim zase zajtra :(

0

Simona Salanci ~ 27. marec 2021 - 20:00

Dobrý deň, tento víkend som skúšala od Vás recept na tento maslový mazanec, neviem v čom sa stala chyba ale cesto v strede som mala po upečení surové. Piekla som podľa receptu a následne dopekala na 150°c približne 15 minút ale nepomohlo. Ďakujem.

0

IvaF ~ 19. apríl 2020 - 4:58

Je famózny. Nemám nejako extra veľa skúsenosti s kysnutým cestom, ale recept je výborne napísaný a s cestom sa veľmi dobre pracuje.

0

Corina ~ 12. apríl 2020 - 14:21

mno ja som ocividne nieco pokazila 😂.. praskol mi a ked som ho vybrala takto sa rozliezol..

0

emko ~ 16. apríl 2020 - 13:53

In reply to by Corina

To je mi ľúto. Kysnuté cesto zvykne prskať, ak nie je dobre vykysnuté a zabalené. Jedno súvisí s druhým.. Veľmi treba dbať na to, aby vrchná strana pri tvarovaní cesta bola hladká, pružná a kompaktná. Spodok spojíme prstami dôkladne a spojom dolu necháme vždy kysnúť, kým zväčší objem ..

0

Babetta ~ 25. apríl 2014 - 10:05

Mazanec vypadá velmi zdařile, ale překvapilo mně docela malé množství cukru, já dávám kolik másla, tolik cukru, ale jistě může být i méně, žloutky aspoň dva.:-)

0

hambalko ~ 11. február 2014 - 4:51

Dnes som ho robila,nemala som dost hladkej muky tak som dala hladku špaldovu a trochu som ešte pridala cukor,je vynikajuci,recept už mam uloženy,určite ho budem robievat častejšie.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj