Laskonky

emko ~ 8. december 2024 - 11:50

Laskonky sú klasický zákusok, ktorý kúpite snáď v každej cukrárni. A urobiť si domáce, to je paráda! Chrumkavý orieškový sneh a maslovo karamelový krém s chuťou kávy.  Každý milovník sladkého si pochutná. Podobné sú a výborné aj parížske rožky, skúste.

Suroviny
Snehové cesto:
 
 
Krém:
 
 
250
g
50
ml
Sezóna

Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.

Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.

Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier, alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.

Priložíme formu a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.

Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.

Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.

Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.

Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.

Prilejeme a privedieme k varu pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka.

Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.

Krém máme našľahaný a pripravený.

Nachystáme si upečené laskonky.

Rozložíme ich po jednej vrchom naspod a plníme krémom.

Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou. A máme hotových 25 krásnych laskoniek.

Komentáre

Kristína77 ~ 12. december 2021 - 20:13

Ahojte, prosím kde som spravila chybu, ak sa niektoré laskonky zboku praskli? 😟

0

Maya8 ~ 20. november 2021 - 18:34

Robila som laskonky prvý krát. Vyšli dobre. Boli ale úplne krehucke, že sa rozplyvali na jazyku. Čo je tiež dobre. Len sa mi nedajú vôbec chytiť. Rozpadáva sa mi to v rukách. Neviete prečo sa mi to robí? Stáva sa mi to aj pri parížskych rožkoch. Ak sa nemýlim je to rovnaký/podobný recept. Ďakujem. 

0

mayyka ~ 26. marec 2021 - 17:10

Dobry den, mozem si upiect laskonky aj tyzden dopredu? Nemam ich kde ulozit na tak dlho v chladnicke a zaroven teraz mam na ne cas. Ale bojim sa, ze ked budu tyzden ulozene v doze, uz nebudu dobre.

0

megi ~ 14. január 2021 - 3:01

Fantastické! Cesto vyšlo perfektne, krém priam božsky, len jediné čo sa mi nedarilo to usušiť po hodine a 40minút som vrch mala usušený ale na spodku ešte surové cesto, tak som sa potom vykašľala na to a dala vyššiu teplotu a upiekla. Chválili si aj tak a boli veľmi chutné. Rrčite ich skúsim znova, ale už by som bola rada keby sa mi to podarilo usušiť správne. Viete dať nejakú radu, alebo možno kde nastala chyba?

0

alex2201 ~ 1. december 2018 - 11:09

prosim rýchlu radu, možem dať na teplovzdušnú? a viac plechov? dakujem

0

Mississka ~ 27. marec 2016 - 13:20

vynikajúce :) do pudingu som musela dať viac mlieka, lebo sa mi spravili hrudky z múky a nie a nie rozpustiť. tak som tam pridala aj pár tabličiek horkej čokolády :) mala som malú formu, kde mi vyšlo asi 40 laskoniek :) bolo by ich viac, len kým som prišla na to ako dlho to nechať sušiť a podobne tak som o pár prišla :D ale inak sú skvelé a nabudúce budú ešte lepšie

0

myrca ~ 19. december 2015 - 10:27

Aj laskonky som konečne vyskúšala... keďže som si kúpila formu :)... len mám jednu otázku - ťažko sa mi natierali cez tú formu, môže byť problém v tom, že som ich dlho šľahala a bol ten sneh až veľmi tuhý? ... inak super :) manžel ich zbožňuje, takže on je v siedmom nebi :)

0

bika79 ~ 16. december 2015 - 4:35

Dobry den pani Tana, su to moje najoblubenejsie kolaciky. Tieto laskonky som uz piekla par krat podla vasho receptu a vzdy sa vydarili, len som stale zabudla sem prilozit fotku. Mozem len dodat, ze su chutovo vynikajuce, ja som do plnky este pridala troska pomletych orechov cize boli kavovo-orieskove a uplne mi pripominali tie z cukrarne za cias komunizmu v Presove, tusim stali 0,80 halierov 1ks ;-). Vdaka za recept. PS: Kedze tu v Usa musim len improvizovat, formu na laskonky som nemala, tak som si ju vyrobila sama z gumeneho podnosu pod tanier, preto ten okruhly tvar. Super receptik

0

Valika ~ 15. jún 2014 - 13:05

Dnes som objavila túto zaujímavú stránku.Uz aj peciem laskonky:)síce bez formy, ale vystrihla som si ju z umelej hmoty.Zaujímalo by ma Tánicka ci 25 laskoniek je z jednej dávky, pretoze mne sa podarilo len 25 single laskoniek.

0

micuke ~ 18. január 2014 - 13:57

dnes som ich konecne vyskusala - mam novu formu - ale len z 1/2 davky. Vyzeraju super, zatial som ich neochutnala. Bavilo ma ich robit, tiez som formu natrela vzdy naolejovanou utierkou a smykali sa dole jedna radost! Len na pecenie som asi dala vyssiu teplotu, lebo hoci som ich piekla kratsie, zvon su sice pekne biele, ked ich ale rozlomim, tam su take hnedsie, akoby pripecene.

0

alenka08116 ~ 30. december 2013 - 7:36

Ahoj...Dá sa niekde kúpiť takáto forma na laskonky?Alebo sa dá nahradiť aj niečím iným?Dakujem

0

Tana ~ 30. december 2013 - 8:38

In reply to by alenka08116

Alenka dá sa bežne kúpiť v domácich potrebách, alebo aj cez internet ju môžeš objednať. Ak ju nemáš, narob lyžičkou kôpky a upeč...potom pozlepuj. Alebo cukrárskym vrecúškom nastriekaj pusinky a pozlepuj.

0

Adika ~ 18. december 2013 - 9:16

Tanicka chcem v prvom radd podakovat za vsetky uzasne recepty. Zatial som len vsetko skusala, ale toto je moj prvy komentar. Chcem sa len spytat ci nie je nahodou nejaka chyba v plnke na laskonky. Laskonky mi vysli super, len krem je sáe maslo. Nema tam byt nahodou 500 ml mlieka? Skusim to este raz. Dakujem

0

Tana ~ 19. december 2013 - 3:58

In reply to by Adika

Nie, recept je správny, je to maslový krém s kávovou chuťou. Toho "pudingu" tam ide ozaj len troška. Ale nie je problém, ak sa ti nezdá, laskonky naplniť iným krémom, ktorý ti vyhovuje :-)

0

Adika ~ 19. december 2013 - 5:08

In reply to by Tana

Tak nejako som dufala ze to napises a vcera som ho este nevyhodila :)). Dakujem ti za super recepty a rady pri vareni. Uz ta citam skoro pol roka a vyskusala som kopec dobrot a musim povedat, ze od Teba vsetky vzdy vysli a boli uzasne. Este raz dakujem

0

honestka ~ 11. december 2013 - 5:29

pripomenula som si moje prve laskonky tu.
Spomienkami na domov sme tu chceli mat vsetko ako sme boli zvyknuti, lenze tu o dobrych zakuskoch vtedy sme mohli len snivat pokial sme neobjavili svoje vlastne suroviny ako na to.
Moje laskonky sa mi velmi nepacili tvarove a aby tie "placicky" vyzerali uslachtile tak som mojho muzicka poziadala, ci by mi nieco nevymyslel.
A pretoze on patri medzi tych "sladuckych" a chcel ich mat casto, Nuz doniesol mi z plexiskla vyrezane pekne okruhle "dierky" ktore vyrezal vrtackou.
Odvtedy aj ked mam uz original slovensku formicku ich pouzivame, lebo vyzeraju ako najlepsie peniazteky-jednohubky.
Tiez som chcela doporucit pomastit formicku, my tu pouzivame spray ale Zuzliak poradila vyborne ako vo vsetkom :)
Laskonka patri u nas ku klasike /a veru aj kedykolvek si ich nasulame spolu s mojimi zltkovymi rakvickami/.
Pekne vianocne pecenie kazdemu!

0

Tana ~ 11. december 2013 - 7:00

In reply to by honestka

Hanka ďakujem, ten sprej som si už kúpila aj ja, je to perfektná vec, mám aj olivový s cesnakom, ten je zasa dobrý, keď smažím v rúre :-)
Pekné Vianoce aj tebe...

0

Gabi ~ 27. október 2013 - 7:52

Tento recept mám vyskúšaný, je super, len my nemáme radi príliš sladké, tak som pouberala cukor - do cesta som dala len kryštálový a do plnky 150 g cukru a myslím, že to úplne stačilo, a aby vám nezredlo cesto, tak po pridaní orechov už len zľahučka premiešať, inak vám to fakt ostane tekuté:-)

0

remperitka ~ 30. júl 2013 - 11:39

Kupila som si tuto formu už dávnejšie a skúšala som recept čo bol na obale - všetko sa zdalo v pohode až kým som neprimiešala orechy - uplne mi zredol ten sneh a ked som naplnila formu roztekali sa mi :( od vtedy som sa do nich nepúšťala aj keď ma to stále láka - ale tip : ak sa vám nepodaria ako mne dajte ich aj tak upiecť ( ten sneh) , nemal pekné tvary lebo sa roztiekol ale polámala som ho a pridala ku krému a prešľahala ručným mixérom a potom som s tejto hmoty urobila guličky, ktoré som obalila v orechoch - bolo to skvelé zjedli sa veľmi rýchlo a sneh bol v nich chrumkavý ( toho som sa bála či mi to v kréme nezmäkne na blato) takže ak sa vam niekomu niekedy niečo nepodarí - je to nová výzva ako ho vynoviť :)

Tánička vyskúśam pri nejakej príležitosti tento recept - dúfam , že z toho budú laskonky aspoň také ako tie tvoje ( a keď nie pridám foto laskonkových guličiek, to už mám nacvičené)

0

Tana ~ 30. júl 2013 - 11:43

In reply to by remperitka

Ty si ako ja, ja tiež nič nevyhodím...naposledy som robila nepečenú ovocnú terinu, nestuhla tak ako mala...tak som ju celú fúkla do mixéra, vyliala do misky, dala zamraziť a zmrzlina bola eňo ňuňo :-)

0

Zuzliak ~ 19. jún 2013 - 5:29

Formu netreba po kazdom pouziti ani umyt. Staci ju pred prvym prejst servitkou, zlahka namocenou v oleji a po vykydnuti laskoniek na plech ju otriet a znova prejst servitkou ;) Ide to bezbolestne a smykaju sa z nej jedna radost ;)

0

Tana ~ 19. jún 2013 - 5:42

In reply to by Zuzliak

Jéj Zuzka, ďakujem za výborný nápad...Ja som ju raz aj mastila, išlo to fajn, len som ju hlúpa umyla a toto ma nenapadlo...díky za radu :-)

0

lyali ~ 4. jún 2013 - 4:05

Fíha, forma na laskonky - to by sa mi mohli hádam aj podariť :-) Skúsim upiecť mojej mame - má ich veľmi rada :-)

0

Archaa ~ 3. jún 2013 - 13:23

Tieto kávové mám najradšej! Len nemám tú formu plastovú na laskonky :( Najbližšie si ju musím zadovážiť a pustiť sa konečne do pečenia týchto tvojich laskoniek

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj