Domáce hranolky a majonéza

emko ~ 12. máj 2014 - 3:31

Domáce hranolky s domácou cesnakovo-petržlenovou majonézou si robíme doma aspoň raz týždenne. Hlavne odkedy používame na prípravu hranoliek fritézu Airfryer od Philipsu. Na normálnej panvici boli totiž hranolky väčšinou premastené, v rúre vysušené a takto sú takmer bez tuku, chrumkavé zvonku a mäkučké vnútri. Môj malý syn zje vždy sám plný tanier hranoliek a ja skáčem ako blcha, že som do neho dostala aspoň trocha zdravo pripravenej zeleniny.

Čo sa domácej majonézy týka, neverím rečiam, že je to nezdravé jedlo. Pripravujem ju z čerstvých farmárskych vajíčok a s kvalitným olivovým olejom. Výborne sa hodí okrem hranoliek tiež k rybe, do šalátov, alebo sendvičov.

Suroviny
Hranolky:
 
 
800
g
štipka
 
 
 
Majonéza:
 
 
150-200
ml
1
strúčik
 
 
Sezóna

Zemiaky očistíme, nakrájame na hranolky a necháme pol hodiny v studenej vode namočené, aby z nich vyšiel prebytočný škrob. Potom ich poriadne pomocou utierky vysušíme a zmiešame s trochou oleja a štipkou tymiánu. Fantastické sú aj hranolky s chilli. Rada tiež pridávam mletý kmín alebo rozmarín. Záleží, k akému jedlu ich podávam. Stačí sa s nimi rukami pomazliť a pohladkať každú hranolku, aby ju jemne obalil olej.

Hranolky fritujeme za občasného miešania asi 20 minút do zlatista a chrumkava. Na záver osolíme.

Na majonézu oddelíme žĺtka, jemne osolíme a okoreníme. Potom pomaly, najprv po kvapkách, neskôr rýchlejšie zašľahávame olej. Množstvo sa nedá určiť presne, záleží to od veľkosti použitých vajíčok a tiež od konzistencie majonézy akú máte radi. Či "omáčkoidnejšiu", alebo hustú olejovú. Dôverujte svoju inštinktu :) Na záver prišľaháme citrónovú šťavu.

Primiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Komentáre

coolpix ~ 14. máj 2014 - 8:44

Presne po tomto super fritaku tuzim aj ja...nemam ziadny, lebo ked si predstavim tych 5 litrov oleja, co by som do neho mala dat, je mi zle.

0

emko ~ 14. máj 2014 - 9:13

In reply to by coolpix

pre mna sa oplati...uz je zase zapnuty :)
prave su tam hranolky (zas) a hned dalej mam pripravene marinovane kuracie stehna...

nic nesmrdi, nemusim u toho stat, len to tam dat a pohodka..uz sa tesim na vysledok :)

0

Tana ~ 12. máj 2014 - 8:55

Toto sú najchutnejšie hranolky, ktoré som v mojom živote jedla. Neviem, či je to tou nádobou v ktorej ich pripravuješ, ale sú neodolateľné... kiež by som ich teraz tu mala :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj