- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Tokáň je starší príbuzný gulášu. Pochádza zo Sedmohradska ešte z doby pred tureckou nadvládou. Líši sa od paprikáša, alebo perkeltu, pretože tokáň sa varí bez papriky, s čiernym korením, kombinuje sa niekedy so slaninou, s hubami, s paradajkami alebo s klobásou. Ja som zvolila jednoduchú variantu s paradajkami, na víne a s domácou cestovinou.
Mäso na prípravu tokáňa nakrájame na tenké rezance. Na masti opečieme nakrájané dve väčšie cibule a orestujeme na nej mäso. Dve veľké paradajky (asi 300g) rozmixujeme a pridáme k orestovanému mäsu (v zime dávame radšej paradajkový pretlak). Premiešame, ochutíme soľou, roztlačeným cesnakom a mletým čiernym korením. Podlejeme vínom a pomaly pod pokrievkou dusíme. Občas podľa potreby podlejeme vodou a pred koncom častejšie miešame, pretože šťava je hustá, prebytočná tekutina sa odparila. Tokáň netreba zahusťovať múkou.
Komentáre
jeremy79 ~ 14. november 2014 - 5:35
Práve som to dojedla, no a nemá to chybu :-)