Babkine sádelníky

emko ~ 26. november 2019 - 4:28

Keď nastane čas zabíjačiek, oplatí sa pozháňať domáce sadlo. Vnútorné sadlo z prasaťa - filc, je základom pre fantastické, univerzálne cesto. Robia sa z neho sádelníky, ale tiež štrúdle, slané tyčinky, lekvárové taštičky a podobne.

Cesto nie je zložité, pripravuje sa podobne, ako lístkové cesto. Piecť z neho môžete tie isté recepty, ako pečiete z klasického lístkového cesta. Len tá chuť je možno ešte lepšia.

Naša nebohá prababka robila sádelníky po každej zabíjačke. Cesto neplnila, len rádielkom ponarezovala rôzne tvary, podobné ako božie milosti, upiekla a obalila v cukre. Sádelníky sa zapíjali bielou kávou a babka nestačila z rúry staručkého sporáka plechy vyberať.

Ak sadlo už máte, namrazte si z neho balíčky vždy na jednu dávku cesta. Bude tak vždy po ruke a potom už len hor sa do pečenia :)

Suroviny
Sadlové cesto:
 
 
Vodové cesto:
 
 
1
ks
2
PL
400
ml
3
štipky
Sezóna

Vnútorné sadlo nie je čisto biele, ale je svetlo ružové. Toto sadlo stiahneme z blany a pomelieme. Pridáme k nemu múku a spracujeme placku, ktorú dáme zabalenú do chladničky. Potom vyhnetieme vodové cesto. Cesto treba poriadne spracovať, kým nie je hladké a elastické. Toto vodové cesto necháme na doske pod miskou odpočinúť necelú hodinu.

Vodové cesto rozvaľkáme, položíme naň sadlové cesto a zabalíme ho. Potom vyvaľkáme dlhý obdĺžnik.

Cesto na trikrát zahneme, cesto vyvaľkáme znova na dlhý pás a opäť trikrát pod seba preložíme. A nakoniec ho nakrájame na 4 - 5 častí k pečeniu.

A mäžeme sa dať na pečenie svojich obľúbených sádelníkov, koláčov, štrúdlí, syrových tyčiniek, makových hrebeňov, či lekvárových taštičiek...

Komentáre

Žirafka ~ 31. január 2014 - 4:34

Těsto máte krásné .... a jak lístkuje :-) Mě chybí jen to vnitřní domácí sádlo a to je trošku :-) problém.

0

Doli ~ 31. január 2014 - 4:35

Tak tie robievala aj moja babka a so sestrou sme ich milovali. Už som ich nejedla ani nepamätám.

0

serpico ~ 31. január 2014 - 4:44

...vyzerajú super !!! a krásne napísané !!!!
tak toto môže serpicov bruch i hlava konzumovať

0

L-ubka ~ 15. január 2016 - 4:56

Prekrasne cesto a tie sadelniky??..mnam! Tiez moje spomienky k babkinmu sporaku-transportu,ako ho volala nielen sadelniky,ale ine dobroty na nom kuzlila...len k tomu sadlu sa dostat.
Mam jeden kusok,opatrujem ho uz niekolko rokov a hoci to nepatri na stranku o vareni,ospravedlnujem sa,ale mozno niekomu poradim.Na triesku,ci zahnisane miesto polozit na noc kusocek stareho sadla a do rana sa stane zazrak.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj