V jednej starej kuchárskej knižke som objavila recept na gerlachovské rezy. Hľadala som niečo s orechami a tento recept sa mi hneď zapáčil. Nielen podľa zloženia surovín, ktoré som všetky mala doma, ale zaujal ma hlavne názov.

Tieto rezy trochu pripomínajú známe žerbo rezy, ktoré sú obľúbeným zákuskom v maďarských cukrárňach.

Gerlachovské rezy

Suroviny

 

Cesto:

600

g múka polohrubá

250

g maslo

100

ml mlieko

20

g droždie čerstvé

50

g cukor kryštál

2

ks vajce

štipka

soľ

Náplň:

250

g orechy vlašské

150

g cukor kryštál

200

g lekvár

Ostatné:

poleva čokoládová

alebo

cukor mletý (práškový)

Najprv pripravíme cesto. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie - pripravíme kvások. Na dosku preosejeme múku, urobíme v nej jamku, pridáme nastrúhané maslo (z chladničky) pridáme vajcia, štipku soli a prilievame kvások. Spracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny podkysnúť zakryté miskou. Medzitým na hrubo pomelieme orechy spolu s cukrom. Použiť môžeme robot s nožíkmi a krátko rozkutrovať. Vezmeme si veľký plech a zmeriame vnútorné okraje. Ja som mala 38x38. Pripravíme si papier na pečenie a pravítkom naznačíme štvorec, alebo obdĺžnik tak, aby bol na každej strane menší asi o 4 cm. Čiže ja som nakreslila štvorec 30x30. Takto pripravíme tri papiere a všetky tri cestá na papieroch rozvaľkáme. Čo prečnieva, odrežeme a doplníme tam, kde chýba. Valčekom sa všetko urovná.

Na plech položíme jeden papier s cestom, natrieme lekvárom, alebo domácim džemom. Netreba veľa, stačí jemná vrstva. Na džem nasypeme polovicu osladených orechov. Rozvrstvíme ich rovnomerne po celej ploche až ku krajom. Vezmeme druhý papier, na ktorom je cesto, otočíme ho naopak a cestom dolu položíme na orechy. Papier z cesta stiahneme preč a dlaňami jemne cesto pritlačíme. Papier odložíme na ďalšie použitie, pretože poslúžil len ako pomôcka na uľahčenie prenosu cesta. Tie šikovnejšie gazdinky isto použijú valček, ale začínajúce kuchtičky majú s týmto problém. Toto druhé cesto takisto potrieme lekvárom, alebo džemom. Posypeme zbytkom sladkých orechov, ktoré dlaňou roztiahneme po lekvári.

Tretie cesto položíme na orechy tým istým spôsobom, ako vyššie. Dlaňami znovu zľahka pritlačíme a plech zakryjeme čistou utierkou. Necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť. Popicháme vidličkou, alebo malým nožíkom na viacerých miestach. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút, kým nezozlátne.

Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť a podľa knižky stačí posypať cukrom a nakrájať na rezy.
Ja som dala čokoládovú polevu - 100 g čokolády na varenie a 50 g stuženého tuku.
Aj keď je cesto kysnuté, nejedná sa o klasický koláč, ale je to zákusok, preto rezy.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Medovnicek
~ 19.04.2015 - 18:55
Vyzrajú úžasne, určite ich vyskúšam
Zobraziť profil mamimna
~ 21.04.2015 - 00:22
Výborne rezy, občas ich pečiem. Sú známe aj pod názvom Žerbó rezy.
Zobraziť profil mima26
~ 25.04.2015 - 09:52
jééééj, u nás obľúbený a takmer na všetky väčšie oslavy a sviatky musí byť. My ho voláme "kvasnicový" :-)