Zemiakové koláče

emko ~ 20. február 2015 - 12:18

Tentokrát na slano. Výborné teplé predjedlo, alebo aj hlavný chod. Prísady k zemiakom často obmieňam. Niekedy dám šunku, inokedy slaninku, alebo viac zeleniny. Vždy v rovnakom pomere. Dnes som vyskúšala bezmäsitú variantu s pridaním syra do cesta. Ak vám niekedy ostanú varené zemiaky, určite vyskúšajte.

Rozpis surovín je na 6 kusov.

Suroviny
Cesto:
 
 
500
g
2
ks
50
ml
50
ml
 
 
100
g
Dresing:
 
 
2
strúčiky
 
 
Sezóna

Zemiaky uvaríme v šupkách, necháme vychladnúť, očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme dva bielky a jeden žĺtok. Druhý si odložíme na potretie. K zemiakom pridáme olej, nasekanú vňaťku, mlieko. Osolíme, prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom, nastrúhaný syr, z ktorého si tiež kúsok odložíme na posypanie. Ak máte radi, pridajte aj troška cesnaku, alebo rasce. Všetko spolu premiešamee. Cesto rozdelíme na 6 častí a mokrými rukami vytvarujeme žemličky. Môžete ich poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie, ale lepší tvar docielite, ak ich vložíte do muffinovej formy. Do každej jamky dáme pár kvapiek oleja.

Guľky z cesta potrieme jemne osoleným žĺtkom, ktoré sme si odložili a dobré je pridať k nemu asi dve lyžice mlieka a tak vymiešať. Vrch koláčov posypeme zbytkom syra a vložíme do predohriatej rúry piecť na 180 stupňov dokým nezozlátnu. Mne to trvalo asi pol hodiny.

Než sa koláčiky upečú pripravíme z uvedených surovín dresing. Ešte teplé koláče rozkrojíme a do každého dáme podľa chuti dresing. Podávajte ihneď a "opatrne", sú sýte a návykové :-)

Môžete urobiť aj menšie guľôčky a upečené do dresingu namáčať :)

Komentáre

jarmila ~ 17. január 2014 - 6:51

Mňam. Bez mäsa by som vyžila, ale bez zemiakov nie. Toto je recept pre mňa. Hneď cez víkend urobím.

0

Sandy ~ 16. júl 2015 - 6:15

Tento recept som skúšala asi pred dvoma týždňami a musím uznať, že to bola fakt parada :) spravila som si k tomu ešte opečenú slaninku. A veru musim uznať, že su fakt sýte ale perfektné :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj