Zemiakové koláče

Tentokrát na slano. Výborné teplé predjedlo, alebo aj hlavný chod. Prísady k zemiakom často obmieňam. Niekedy dám šunku, inokedy slaninku, alebo viac zeleniny. Vždy v rovnakom pomere. Dnes som vyskúšala bezmäsitú variantu s pridaním syra do cesta. Ak vám niekedy ostanú varené zemiaky, určite vyskúšajte.
Rozpis surovín je na 6 kusov.
Cesto: |
||
500 |
g | zemiaky |
200 |
g | múka polohrubá |
1/2 |
ks | kypriaci prášok |
2 |
ks | vajce |
50 |
ml | olej |
50 |
ml | mlieko |
soľ | ||
vňať petržlenová | ||
100 |
g | syr tvrdý |
Dresing: |
||
200 |
g | tvaroh jemný |
100 |
g | smotana kyslá |
2 |
strúčiky | cesnak |
soľ | ||
bylinky čerstvé |
Zemiaky uvaríme v šupkách, necháme vychladnúť, očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme dva bielky a jeden žĺtok. Druhý si odložíme na potretie. K zemiakom pridáme olej, nasekanú vňaťku, mlieko. Osolíme, prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom, nastrúhaný syr, z ktorého si tiež kúsok odložíme na posypanie. Ak máte radi, pridajte aj troška cesnaku, alebo rasce. Všetko spolu premiešamee. Cesto rozdelíme na 6 častí a mokrými rukami vytvarujeme žemličky. Môžete ich poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie, ale lepší tvar docielite, ak ich vložíte do muffinovej formy. Do každej jamky dáme pár kvapiek oleja.
Komentáre
jarmila
17.01.2014 - 17:51
Sandy
16.07.2015 - 16:15