Vianočka

emko ~ 17. december 2019 - 3:56

Niekomu sa zapletanie vianočky zdá príliš komplikované.
Ak si trúfnete, tak podrobný postup, ako upliesť vianočku z 9 prameňov nájdete v tomto recepte.
Alebo vyskúšajte tento :)

Suroviny
Sezóna

Cesto necháme spracovať v pekárničke, alebo ho ručne vymiesime. Môžete doplniť hrozienkami alebo mandľami. Necháme asi 20 minút podkysnúť a rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu rozdelíme na tri časti a spracujeme tri valčeky.

Začneme zapletať od stredu ku krajom. Tieto tri časti zapletieme ako vrkoč - ale iba jemne, neuťahujeme. Preložíme na plech s papierom na pečenie, cez celý stred hranou dlane urobíme priehlbinu. Tento "jarček" potrieme bielkom.

Druhú polovicu cesta rozdelíme na päť dielov. Z troch urobíme tenší vrkoč a položíme ho (prilepíme) na priehlbinu hrubého spodného vrkoča. Znovu urobíme rukou priehlbinu a potrieme bielkom.

Posledné dve časti cesta len zmotáme spolu. Položíme celkom na vrch vianočky. Pre istotu zafixujeme špajdľami, aby sa pri kysnutí vianočka nerozišla. Necháme aspoň hodinu nakysnúť. Pred pečením natrieme celú vianočku bielkom. Pečieme necelú hodinu na 170 stupňov.

Komentáre

Róbert1989 ~ 4. január 2022 - 18:33

Dobrý deň, pečiem veľa z Vašich receptov a skúsil som aj vianočku. Prietok som ju len zo 4 prameňov ale chcem sa spýtať o radu. Vianočka je po upečený popraskana akoby potrhana. Neviete kde robím chybu. Ďakujem.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj