Kukla mojej maminky

emko ~ 5. apríl 2023 - 12:40

Veľkonočná baba, pečka, nádivka.. má viacero názvov táto dobrota. U nás to bola jednoducho kukla. Tradičný veľkonočný rodinný recept :)

Názov kukla sa u nás v rodine používa odnepamäti. Babka pochádza z kopaníc v Zajavorí a kedysi keď ešte nepoznali rožky, prababka piekla v peci biele chlebové cesto, ktoré po upečení nakrájali na kúsky. Zaliali vývarom z údeného domáceho mäsa, pridali veľa vajec, čerstvú žihľavu, petržlenovú vňaťku, divoký cesnak a zelené výhonky jarnej cibuľky. Nastrúhali muškátový oriešok, ktorý kúpili raz za rok na jarmoku v Novom Meste nad Váhom. Tam jazdil pradedko s vozom s kravkami predávať prebytky z poľa. Hotovú kuklu piekli prababka kedysi v peci.

Recept je trocha prispôsobený dnešnej dobe. Na jeden rožok sa dáva jedno vajce a 5 deka údeného mäsa. Takže každý podľa svojho pekáča a počtu stravníkov si dávku prispôsobí.

Uvaríme údené mäso asi v pol litry vody. Do vody môžeme pridať bobkový list, nové a čierne korenie.

Rožky nakrájame a zalejeme vychladnutým vývarom z údeného mäsa, ale len toľko, aby sa zvlhčili. Pridáme žĺtky, nasekanú vňaťku, žihľavu, pažítku a premiešame. Nastrúhame kúsok muškátového oriešku, prípadne osolíme (podľa toho, ako slané bolo).

Pridáme kúsky údeného mäsa a opäť zamiešame.

Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielok, kde sa pridá na začiatku šľahania štipka soli.

Z misky vylejeme zmes do pekáča, vymasteného a vysypaného strúhankou, alebo papierom na pečenie. Neutláčame, len vrch zľahka uhladíme stierkou a dáme piecť na 170 stupňov necelú hodinu.

Upečená kukla je vtedy, keď sa boky od pekáča sami oddeľujú.

Komentáre

babinka54 ~ 21. apríl 2022 - 15:20

"Poveĺkonočná" baba. Použila som väčší plech aby sa to dobre prepieklo. Nabudúce dám do menšieho. Pozdravujem z Malaciek.

1

Mária Šošonka … ~ 11. apríl 2022 - 18:31

Dobrý deň chcem sa opýtať, prosím vás do akej formy to dať piecť.A musí tam ísť aj tá žihľava ďakujem.

0

Katka147 ~ 27. marec 2016 - 14:35

Síce bez pažítky a bez žihľavy, ale "kukla" (po našom "mäsový syrek") vyšla výborne :) Perfektný recept. Teším sa aj tomu, že je bez droždia, lebo som s tým celé roky bojovala, ako v syrku/kukle potlačiť jeho chuť. Ďakujem krásne a prajem krásne sviatky :)

0

13iva02 ~ 21. marec 2015 - 9:26

V Trenčíne to voláme veľkonočná baba ,pridávam aj domácu klobásku a už sa na ňu veľmi teším :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj