Makové slíže

emko ~ 17. máj 2023 - 5:08

Slíže, rezance, nudle. S makom, cukrom a samozrejme poliať roztopeným maslom. Tá vôňa a chuť je návratom do detstva :)

Nie je to zložité, aj keď v dnešnej dobe väčšinou každý kupuje cestoviny hotové. Ale domáce sú jednoducho domáce.

Rezance pripravujeme aj z kila múky, aby boli hneď aj s tvarohom, orechami, so strúhankou, alebo s vajíčkom. Z jedného receptu kopec variácií, na slano aj na sladko. Okrem toho sú takéto slíže tiež základom našej famóznej záhoráckej fazuľovice.

Tak nech sa páči, ak dostanete chuť na domáce široké slíže, aké robili kedysi naše babičky, tu je recept.

Suroviny
4
ks
200
ml
1/2
KL
Ostatné:
 
 
 
 
 
 
Sezóna

Na dosku nasypeme asi 800g múky, v strede urobíme jamku, rozklepeme do nej vajíčka a osolíme. Zbytok múky odložíme na podsýpanie. Od krajov nožom sekavým spôsobom začneme múku s vajíčkami spájať. Po troškách prilievame studenú vodu. Cesto nebude tak tvrdé ako samotné vaječné a bude sa ľahšie vaľkať. Tiež sa ušetrí 1 - 2 vajcia.

Od krajov cesto nahŕňame ku stredu a keď už vyzerá fajn, nožík odložíme a rukami spracujeme mäkký bochníček.

Bochník cesta rozdelíme na 4 časti a každý znovu prehnetieme do tvaru bochníka. Každý na pomúčenej doske na tenko vyvaľkáme. Cesto obraciame, vždy posypeme a pomúčime troška aj zhora. Tenké cestá necháme troška oschnúť a potom nakrájame dlhé úzke pásy. Tak široké, aké chcete slíže mať dlhé.

Každý pás cesta opäť pomúčime, pokladáme na seba aby sa nezlepili a nakrájame rezance. Vkladáme ich do vriacej osolenej vody po častiach.

Ak slíže vyplávajú na povrch, ešte krátko ich povaríme, vyberieme sitkom, prepláchneme vodou a nahádžeme na pomastený pekáč.

Makom a cukrom ich môžeme len tak posypať, alebo dáme do misky rozpustené maslo, slíže, mak a cukor a celé ich obalíme (tie sú najlepšie). Holé použijeme do fazuľovice tak, aby v nej lyžica stála :)

Komentáre

Žirafka ~ 23. október 2014 - 4:06

Tak na domácí nudle se chystám už pěkně dlouho .... dělávala je moje babička,když ještě žila....pamatuju si,jak všude po kuchyni sušila placky těsta ..... v polévce neměly chybu a s mákem, cukrem a máslem - mňam, to jsou vzpomínky. Recept si ukládám,určitě na něj přijde řada :-)

0

klaura ~ 21. január 2014 - 7:49

najobľúbenejšie jedlo môjho muža ... veru, často mu ho robím ... a slíže pekne domáce ... ako ty ... :)
ja si ich potom opečiem na cesnaku a zjem na slano s kyslou smotanou, alebo jogurtom ...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj