Venčeky

emko ~ 9. december 2023 - 4:32

Vaječné venčeky z odpaľovaného cesta máme doma všetci radi. Hodia sa na sviatočné príležitosti a patria aj medzi vianočné recepty. Krém na venčeky môže byť pudingovo-šľahačkový, pudingovo-maslový, alebo pudingovo-tvarohový. Základom je v mlieku uvarený zlatý klas a primiešané buďto maslo vyšľahané s cukrom, alebo vyšľahaná šľahačka, alebo tvaroh s cukrom.
V tomto recepte na venčeky je krém so šľahačkou. Tú môžete vymeniť za maslo, alebo jemný tvaroh.

Suroviny
Cesto:
 
 
500
ml
100
g
8
ks
štipka
štipka
Krém:
 
 
700
ml
150
g
50
ml
Sezóna

V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s maslom. Do vriacej vody prisypeme naraz preosiatu múku a poriadne sústavne premiešavame. Hmota by sa po pár minútach nemala lepiť ani na hrniec, ani na varechu a mala by vytvoriť guľu. Túto hotovú hmotu restujeme aspoň štyri minúty a preložíme ju do misky.

Po miernom vychladnutí do nej pridávame jedno vajce po druhom, postupne a hákmi ich vpracujeme do hmoty. Došľaháme na mierne lepivú hmotu, ktorú dáme do cukrárskeho vrecúška zvnútra pogumovaného, aby sa nám lepšie pracovalo.

Hmotu striekame na vymastený plech do okrúhleho tvaru pomocou širšej vrúbkovanej špičky. Následuje pečenie, kedy rúra musí byť dobre predohriata na 200 stupňov. Vložíme do nej plech a predpiekame aspoň 20 minút, pričom rúru nesmieme otvoriť. Keď korpusy dosiahnu väčší objem (nafúknu sa) a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu o 40 stupňov, rúru troška pootvoríme, asi na pol centimetra. Robí sa to preto, aby mohla odísť von prebytočná para. Takto dopekáme - sušíme podľa potreby asi 10 minút. Musíme však rúru sledovať. Skúšku spravíme tak, že po 25 minútach rýchlo vyberieme jeden korpus a nožíkom ho rozkrojíme.

Nôž musí byť čistý, nemala by na ňom zostať žiadna lepivá hmota, vtedy sú venčeky upečené aj zvnútra. Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu vmixujeme rum. Šľahačku vyšľaháme do tuha a obe hmoty spolu dobre prešľaháme. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na spodné časti venčekov čiapočky. Priklopíme vrchnou časťou a hotové venčeky pocukrujeme.

Komentáre

bika79 ~ 3. december 2015 - 4:00

Nemam co dodat "nebicko v papuli", dakujem, ze ste a pridavate tu taketo recepty, velka vdaka aj vasej dcere, ze mala takyto napad otvorit tuto stranku ;-)

1

maximouse ~ 26. november 2015 - 11:42

Sú dokonalé. Nedávno som ich dokončila, len neviem, prečo mi spľasli. Skúšala som piecť podľa Vás, skúšala som na odporúčanie mamky neotvárať rúru, len stiahnuť teplotu. Ale krásne nafúknuté boli len v rúre, kým sa piekli. Nevadí, už sú v chladničke a teším sa na ne, pretože na chuti záleží viac než na vzhľade. ;) Keď hľadám nejaký recept, najprv snorím tu. Ďakujem za Vašu stránku a ochotu deliť sa s nami o recepty.

0

Tana ~ 27. november 2015 - 7:27

In reply to by maximouse

To sa občas stane, nič si z toho nerob. Chce to len skúšať a vychytať chybičky. Vieš, neíe nadarmo sa vraví, že každá rúra ináč pečie. Je to pravda. Ja som sa viackrát sťahovala a vždy som urobila aj kopu nepodarkov, než som prišla na muchy... Dnes už pečiem len málo, niet pre koho a samej mi to netreba :-) Pekný večer.

0

Silvia Sisa ~ 5. máj 2015 - 13:05

výborný dezertík, robím ho už tak často,že ani rozpis nemusím mať po ruke

0

matamurkova ~ 23. december 2014 - 8:24

tanicka este taka otazocka ako dlho skladujete taketo kremove zakusky? vydrzia do silvestra ked sa spravia dnes ci zajtra alebo na silvestra sa robi nova varka? Dakujem a zelam krasne Vianoce vsetkym

0

zuzka75 ~ 30. jún 2014 - 10:25

dobrý deň...keď chcem namiesto šlahačky do krému maslo,tak kolko???ďakujem...

0

5nana ~ 2. apríl 2014 - 10:35

Dajú sa venčeky upiecť 3-4 dni dopredu a neskôr ich len naplniť ?

0

micuke ~ 1. február 2014 - 9:04

takze - upecene, krasne a chutne! Dik za receptik, ta plnka je taka lahsia oproti maslovej a su aj menej sladke, co mi vyhovuje. A tak ma to bavilo :D Pri ceste som nestihla, ale pri plnke som vyskusala podla Tatrankinho receptu na varecha.pravda.sk dat plnku /cesto najskor do mikrotenoveho sacku, ten hore zaviazat a v jednom rozku viac odstrihnut a cele to dat do klasickeho plateneho - bolo to super, cista praca

0

zuzanam ~ 27. október 2013 - 10:42

Chcem sa podakovat za recept...prvy raz v zivote som sa odhodlala na odpalovane cesto a .....PODARILO SA! venceky, sice nie take krasne ako Tvoje, boli tak akurat chrumkave aj makke zaroven, krem lahodny...mrzi ma, ze uz nie su, mohla som odfotit, tak teda nabuduce :)

0

Kamča ~ 20. október 2013 - 12:49

Maličko se odpalovaného těsta bojím, ale je to jen předsudek. Ty tvoje věnečky jsou nádherné, úplně jsi mě navnadila na jejich vyzkoušení. ;-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj