Krupicová taška s oškvarkami

emko ~ 5. jún 2013 - 3:58

Tento slaný koláč našla mama v jednej starej kuchárskej knihe.

Táto krupicová taška sa výborne hodí k mliečnym polievkam :)

Suroviny
Cesto:
 
 
1
ks
150
g
 
štipka
Krupica:
 
 
150
ml
 
štipka
Ostatné:
 
 
3
strúčiky
Sezóna

Pripravíme oškvarky, vytopíme čerstvé. Pomelieme a pridáme lisovaný cesnak.

Následuje príprava cesta. V hrnčeku s vlažnou vodou rozpustíme masť z oškvarkov, pridáme celé vajce, cukor, soľ a rozmiešame. Do múky prilievame z hrnčeka tekutinu a spracujeme cesto. Cesto rukou poriadne vymiesime a dobre vybúchame valčekom. Potom ho dáme asi na hodinu oddychovať pod misku. Po hodine oddychovania dáme cesto na pomúčenú utierku. Na tenúčko ho rozvaľkáme.

Než cesto oddýchne, udusíme krupicu. V kastróle osmažíme hrubú krupicu. Tú je treba stále miešať, aby neprihorela. Keď krupica dostáva béžovú farbu, poprská sa - sparí vodou a nechá sa pod pokrievkou nabobtnať. Krupica nesmie byť surová, preto sa musí udusiť asi desať minút. Potom treba krupicu najlepšie vidličkou premiešať, aby sa pekne rozdrobila. Vychladnutú dusenú krupicu zmiešame s oškvarkami a cesnakom. Túto oškvarkovú krupicu rozložíme po celom ceste a pomocou utierky tašku zvinieme.

Preložíme na plech a potrieme masťou. Tašku vložíme do predom vyhriatej rúry a pečieme na 160 stupňov necelú hodinu. Tašku nakrájame a zajedáme ňou mliečnu polievku.

Komentáre

kimlo ~ 25. júl 2014 - 3:39

Takúto krupicovú tašku robievala moja mama k fazuľovici, ale bez oškvarkov, a piekla ju už nakrájanú na kúsky, tak zo šikma... mňam to bola dobrota keď bola taká chrumkavá pripečená...

0

klaura ~ 6. jún 2013 - 12:12

krásny recept ... zomleté oškvarky mám v chladničke, už len odvahu nabrať ... že prečo ? či sa mi tak pekne vydarí ako tebe ... :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj