- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Na Vianoce sa zvyknú piecť okrem vianočky aj koláče z kysnutého cesta s makom a cukrom. Tento makovník vyzerá pekne, chutí výborne a je celkom jednoduchý. Pre zmenu sa pohrajte s iným postupom, než klasicky makovník zavinúť.
Nemusíte sa báť, že vám makovník praskne. Ukážem vám postup, ako ľahko vykúzlite tento makový kvet :)
Naplniť cesto môžete naplniť aj inou sladkou, alebo slanou plnkou. Hodí sa nutela, smotana s cesnakom a bylinkami a podobne.
Do misy nasypeme múku, urobíme v nej jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor a posypeme troškou múky z boku misy. Počkáme, až vzíde kvások, pridáme žĺtky, štipku soli a olej. Vymiesime vláčne nelepivé jemné cesto a necháme ho pol hodiny nakysnúť na teplom mieste. Plnku pripravíme sparením maku horúcim mliekom a primiešaním slivkového lekváru. Plnka musí byť rozotierateľná, nie však riedka. Rozdelíme ju na tri časti. Cesto rozdelíme na 4 časti a urobíme 4 bochníčky, ktoré na tenko vyvaľkáme do kruhu veľkosti dna tortovej formy. Na dno formy položíme papier, dáme naň jeden kruh cesta a natrieme plnkou.
Na potreté cesto položíme ďalšie cesto a natrieme plnkou. Položíme tretí kruh cesta a natrieme zvyškom plnky. Na vrch položíme holý kruh cesta. Do stredu dáme pohár a pritlačením označíme stred. Pohár tam pre istotu necháme, aby sme pri krájaní nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na 8 častí (len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16 častí v kruhu.
Do každej ruky chytíme priľahlý cíp cesta a vytočíme ho smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto otvoríme vždy dvojicu cesta, než dorobíme celý kruh. Čiže to urobíme 8x. Okraje kolom dokola dlaňami uhladíme do kruhu, mierne sa podohnú a zaguľatia. Okolo kvetu pripneme okraj formy a celý kvet natrieme bielkom. Ak nemáte tortovú formu, nič sa nedeje. Nakreslite si na papier kruh, obkreslite plytký tanier a cesto ukladajte naň. Okraje len podohnite kúsok do spodu.
Komentáre
Gummymaci ~ 23. apríl 2022 - 19:28
Chcel som niečo uvariť, hľadal som recept. Namiesto toho ma zaujal tento skvost, tak reku nebudem trocháriť, upečiem aj tvarohovú verziu. Moje prvé pečenie v živote. Už sa na ne tešíme. :D
emko ~ 25. apríl 2022 - 8:21
In reply to Chcel som niečo uvariť,… by Gummymaci
Prvé pečenie? No teda! Tu sa črtá talent :)
Doli ~ 21. november 2015 - 9:00
Aj tento vas recept som musela hned vyskusat a mal uspech, dakujem😊
vanilka111 ~ 18. október 2015 - 4:16
Pečiem tento úžasný makovník už štvrtý raz. Vždy má veľký úspech. :-) Tento raz som z jednej dávky urobila dva menšie.
Blanka B ~ 14. máj 2015 - 12:52
tak pripájam aj svoj výtvor, nie je taký pekný ako Tvoj ale chutil, mám menšiu formu a bolo veľa plnky :)
StankaM ~ 24. apríl 2015 - 8:30
Môj manžel so synom sú makový,tak som upiekla aj niečo pre nich, len som zabudla okraje podhnúť do spodu,tak sú boky rovné....na chuti to však neubralo...ďalší skvelý recept
Reňa ~ 17. apríl 2015 - 5:02
Tak som sa odhodlala a skúšala som. Makovo-slivkový, orechovo-marhuľový, kokosovo-nutelový. Zasa super receptík!!!!!
Sandy ~ 19. január 2015 - 13:37
Ja som robila teraz cez víkend Nutellovu briošku na ten istý princíp :)
vanilka111 ~ 20. december 2014 - 7:47
Tak som skúsila a vyšiel mi takýto :-)) Podkysol kým sa rozohriala rúra. Stačilo to. Darovala som ho a ohlas bol veľký. Na chuť aj vzhľad. ĎAKUJEM! :-)
remperitka ~ 28. október 2014 - 9:12
moj muz by len makovniky jedol :) a uz tymto infikoval aj mna :) vacsinou ich kupujem na ranajky s mliekom ale tento kvet vyskusam - krasne !!!! vdaka za tip
Nelisa ~ 28. október 2014 - 3:39
robievam podobný, lenže lekvárový.