Kulajda

emko ~ 22. august 2024 - 12:07

Pýchou juhočeskej kuchyne je táto voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. Kulajda je sýta polievka a preto sa často podáva ako samostatný chod s čerstvým chlebíkom. Jednotný recept na prípravu kulajdy neexistuje. Každá rodina, každá dedina má svoju obľúbenú verziu. Umenie uvariť ozaj dobrú kulajdu spočíva hlavne v jej jemnom dochucovaní na záver. Vtedy sa ukáže, kto je aký majster kuchár :)

Suroviny
60
g
500
g
1
hrsť
2
l
1/2
KL
50
g
50
ml
 
 
 
 
 

Sušené huby namočíme do studenej vody aspoň na hodinu, alebo ich necháme v chladničke cez noc. Huby potom vyžmýkame a orestujeme vo väčšom hrnci na masle. Ak máme čerstvé huby, môžeme ich pridať.

 

Jemne osolíme, pridáme bobkový list, rascu a čierne mleté korenie.  

Pridáme na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Osolíme asi lyžičkou soli a povaríme asi 15 - 20 minút.

Vedľa v miske poriadne rozmiešame smotanu s múkou. Takúto zátrepku pomaly prilievame do polievky za stáleho miešania.

Polievku prevaríme ešte aspoň 10 minút. Na záver do polievky pridáme nasekaný čerstvý kôpor a hneď ju vypneme. Ak použijeme kôpor sterilizovaný, je dobré ho pridať skôr než pridáme smotanu, aby sa prevaril a aby sa kulajda nezrazila. 

 

 

Trošku tekutiny z polievky odoberieme do hrnčeka a necháme chvíľku vychladnúť. Primiešame ocot a ak máme radi sladkokyslé, tak aj cukor. Až potom vlejeme ochutený obsah hrnčeka do polievky. Ochutnáme a doladíme podľa chuti.

Kulajdu podávame s vareným, alebo so strateným vajcom.

Komentáre

Zuzka 1301 ~ 1. november 2014 - 5:12

Vyborna polievka Tanicka, ako vsetky recepty , ktore som od Vas zatial vyskusala :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj