Lekvárové parené buchty

emko ~ 22. február 2015 - 10:21

Parené buchty sú jedno z najlepších múčnych jedál, ktoré môžeme podávať s akoukoľvek plnkou a s akoukoľvek posýpkou :)

Suroviny
20
g
5
g
2
ks
300
ml
Ostatné:
 
 
 
 
 
 

Múku preosejeme do misy. Z deci vlažného mlieka, 1 lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.

Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka. Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na pol centimetra a nakrájame na štvorce.

Na každý štvorček cesta dáme malú lyžičku lekváru. Vytvarujeme buchty, ktoré necháme ešte asi desať minút podkysnúť.

Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik, alebo naň dáme plátienko, ktoré priviažeme o okraj hrnca. Vtedy dáme do polovice hrnca vodu a plátienko by sa nemalo dotknúť vody. V prípade paráčika by hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu.

Paráčik natrieme olejom, vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7-8 minút. Špajdľou vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.

Buchty preložíme na pomastený pekáč jednu po druhej a ešte ich troška pomastíme.

Podávame teplé, posypané cukrom, kakaom a poliate maslom.

Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.

Nafotený postup prípravy nájdete pri inom recepte na parené buchty.

Komentáre

Deado ~ 9. máj 2020 - 5:14

Ahojte,
super recept, len neviete poradit ci som to paril dlhsie ako som mal? Robil som v poschodovom paraku, uz po otvoreni vyzerali takto. Paril som asi 10 min. Dakujem.

0

emko ~ 15. máj 2020 - 5:07

In reply to by Deado

Ahoj, môže byť horšie vykysnuté cesto...neviem viac takto na diaľku poradiť

0

svetlany40 ~ 10. marec 2015 - 2:03

Aj ked ja osobne na sladke moc nie som a pripravujem tieto maskrtky najma pre rodinu , neodolala som pokuseniu 😄. Cerstvo vytiahnute z paracika vyzerali neodolatelne a tak som ich stihla ledva odfotit nozaj az na druhy den , kedy zostali tieto dve .... CVAK a nebolo nic 😀😊

0

renullka ~ 28. august 2013 - 8:45

Prvý raz v živote som robila parené buchty....presne podľa tohto receptu. Len cesto mi zamiesila moja pomocníčka pekarnička a parila som v parnom hrnci......a vyšli na jedničku. Ďakujem za recept

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj