- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Parené buchty sú jedno z najlepších múčnych jedál, ktoré môžeme podávať s akoukoľvek plnkou a s akoukoľvek posýpkou :)
Múku preosejeme do misy. Z deci vlažného mlieka, 1 lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.
Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka. Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na pol centimetra a nakrájame na štvorce.
Na každý štvorček cesta dáme malú lyžičku lekváru. Vytvarujeme buchty, ktoré necháme ešte asi desať minút podkysnúť.
Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik, alebo naň dáme plátienko, ktoré priviažeme o okraj hrnca. Vtedy dáme do polovice hrnca vodu a plátienko by sa nemalo dotknúť vody. V prípade paráčika by hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu.
Paráčik natrieme olejom, vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7-8 minút. Špajdľou vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.
Buchty preložíme na pomastený pekáč jednu po druhej a ešte ich troška pomastíme.
Podávame teplé, posypané cukrom, kakaom a poliate maslom.
Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.
Nafotený postup prípravy nájdete pri inom recepte na parené buchty.
Komentáre
Deado ~ 9. máj 2020 - 5:14
Ahojte,
super recept, len neviete poradit ci som to paril dlhsie ako som mal? Robil som v poschodovom paraku, uz po otvoreni vyzerali takto. Paril som asi 10 min. Dakujem.
emko ~ 15. máj 2020 - 5:07
In reply to Ahojte, by Deado
Ahoj, môže byť horšie vykysnuté cesto...neviem viac takto na diaľku poradiť
StankaM ~ 28. september 2015 - 10:19
...vyskúšané a zase len supééér :)
svetlany40 ~ 10. marec 2015 - 2:03
Aj ked ja osobne na sladke moc nie som a pripravujem tieto maskrtky najma pre rodinu , neodolala som pokuseniu 😄. Cerstvo vytiahnute z paracika vyzerali neodolatelne a tak som ich stihla ledva odfotit nozaj az na druhy den , kedy zostali tieto dve .... CVAK a nebolo nic 😀😊
emko ~ 10. marec 2015 - 4:58
In reply to Aj ked ja osobne na sladke by svetlany40
mnam! servirovanie podla mojho gusta, ten mak ach! :)
renullka ~ 28. august 2013 - 8:45
Prvý raz v živote som robila parené buchty....presne podľa tohto receptu. Len cesto mi zamiesila moja pomocníčka pekarnička a parila som v parnom hrnci......a vyšli na jedničku. Ďakujem za recept