- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Majolkové koláče - čučoriedkové s tvarohom a drobenkou.
Majolka - majonéza, použitá v kysnutom ceste je super. Už som skúšala viac receptov s majolkou a vždy som bola spokojná. Majolka obsahuje okrem vajec aj olej, preto do cesta už netreba žiaden tuk, je krásne elastické a dobre sa s ním pracuje. Po upečení sú koláče zvrchu krásne chrumkavé, no i na tretí deň sú vnútri mäkké a vláčne... a samozrejme veľmi chutné :-)
Cesto som robila v pekárničke, z tejto dávky mi vyšlo 16 väčších koláčov.
Z uvedených surovín spracujeme kysnuté cesto. Kým cesto vykysne, pripravíme si drobenku a dáme ju do chladničky. Tiež pripravíme tvarohovú plnku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 častí a narobíme maličké bochníčky. Každú bochník jemne rozvaľkáme a rukami vytiahneme od stredu ku krajom, ako keď robíme langoše. Tým bude okraj vyšší a stred kruhu tenučký.
Komentáre
maměnka ~ 6. september 2016 - 10:09
Jako vždy úžasné! Borůvky mám sice už zamražené, ale i tak tento recept zcela určitě vyzkouším.
zuzulafazula ~ 10. máj 2017 - 12:32
konečne som ich vyskúšala, a tá vôňa je neuveriteľná. už keď kyslo cesto. čučoriedky som mala zavarené, a nedala som vôbec posýpku, no tie koláče spievajú :)
emko ~ 11. máj 2017 - 9:28
In reply to konečne som ich vyskúšala, a by zuzulafazula
No to je aj vidno na fotke, krásna, ďakujem:)
Elebia ~ 18. november 2018 - 13:08
Momentalne som blazon do kysnuteho cesta, takze recept padol vhod. Velka vdaka! Su uzasne...
emko ~ 3. január 2019 - 10:39
In reply to Momentalne som blazon do by Elebia
Kysnuté cesto rules :)
Iwua ~ 11. január 2021 - 2:43
O majolkovych kolacoch som teda este nepocula. Vidím, ze recept je osvedceny, no predsa len sa musim uistit - do cesta ide obycajna majoneza z obchodu, napriklad aj taka Hellmanns, ktora obsahuje aj horcicu a ocot? A to tam nakoniec nie je citit?
emko ~ 27. január 2021 - 13:59
In reply to O majolkovych kolacoch som by Iwua
Nie nie, je rozdiel čistá majonéza a tararka.
Čistá majonéza je zo žĺtkov/vajec, oleja/tuku a troška soli a aocta/citrónovej šťavy. Môžeš si urobiť domácu, alebo kúpiť v obchode :)
Iwua ~ 27. január 2021 - 2:24
In reply to Nie nie, je rozdiel čistá by emko
Jasne, chapem rozdielu medzi majonezou a tatarkou, ale pozrela som sa na zlozenie Hellmans majonezy (https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002120372407) a ta obsahuje aj horcicu a ocot, tak ma prekvapilo, ze to moze byt aj prisada do kolacov. Ak niekedy budem robit tieto kolace asi rovno skusim aj domacu majonezu, tu som uz dlho chcela skusit
emko ~ 27. január 2021 - 2:32
In reply to Jasne, chapem rozdielu medzi by Iwua
Horcica je pre prichut, nie je jej vela nemusis sa bat. A ocot ako kyselina byt musi, aby majoneza dosiahla pozadovanu konzistenciu.
Ber to tak, aj do sladkych kolacov ide vzdy stipka soli, niekedy dokonca zazvor a stiplavejsie korenia. Ocot sa dava do chleba, aby mal lepsiu korku. Soda a minerálka do mäsa, aby sa hmota lepšie spojila. A zase kúsok čokolády do chilli con carne :)
Niekedy sú suroviny prekvapivé, ale netreba sa nechať odradiť :)