Čučoriedkové koláče s tvarohom

emko ~ 3. november 2018 - 11:18

Majolkové koláče - čučoriedkové s tvarohom a drobenkou.

Majolka - majonéza, použitá v kysnutom ceste je super. Už som skúšala viac receptov s majolkou a vždy som bola spokojná. Majolka obsahuje okrem vajec aj olej, preto do cesta už netreba žiaden tuk, je krásne elastické a dobre sa s ním pracuje. Po upečení sú koláče zvrchu krásne chrumkavé, no i na tretí deň sú vnútri mäkké a vláčne... a samozrejme veľmi chutné :-)

Cesto som robila v pekárničke, z tejto dávky mi vyšlo 16 väčších koláčov.

Suroviny
Cesto:
 
 
200
ml
100
ml
1
štipka
Tvarohová plnka:
 
 
500
g
Drobenka:
 
 
50
g
Ostatné:
 
 
1/2
l
1
ks

Z uvedených surovín spracujeme kysnuté cesto. Kým cesto vykysne, pripravíme si drobenku a dáme ju do chladničky. Tiež pripravíme tvarohovú plnku. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 častí a narobíme maličké bochníčky. Každú bochník jemne rozvaľkáme a rukami vytiahneme od stredu ku krajom, ako keď robíme langoše. Tým bude okraj vyšší a stred kruhu tenučký.

Takto pripravené cesto na koláče poukladáme na plech s papierom a okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecúška pod okraje potretého cesta nanesieme tvarohovú plnku a do stredu dáme veľkú lyžicu čerstvých čučoriedok.

Koláče posypeme drobenkou, necháme ešte asi 15 minút podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút.

Komentáre

maměnka ~ 6. september 2016 - 10:09

Jako vždy úžasné! Borůvky mám sice už zamražené, ale i tak tento recept zcela určitě vyzkouším.

0

zuzulafazula ~ 10. máj 2017 - 12:32

konečne som ich vyskúšala, a tá vôňa je neuveriteľná. už keď kyslo cesto. čučoriedky som mala zavarené, a nedala som vôbec posýpku, no tie koláče spievajú :)

0

Elebia ~ 18. november 2018 - 13:08

Momentalne som blazon do kysnuteho cesta, takze recept padol vhod. Velka vdaka! Su uzasne...

0

Iwua ~ 11. január 2021 - 2:43

O majolkovych kolacoch som teda este nepocula. Vidím, ze recept je osvedceny, no predsa len sa musim uistit - do cesta ide obycajna majoneza z obchodu, napriklad aj taka Hellmanns, ktora obsahuje aj horcicu a ocot? A to tam nakoniec nie je citit?

0

emko ~ 27. január 2021 - 13:59

In reply to by Iwua

Nie nie, je rozdiel čistá majonéza a tararka.
Čistá majonéza je zo žĺtkov/vajec, oleja/tuku a troška soli a aocta/citrónovej šťavy. Môžeš si urobiť domácu, alebo kúpiť v obchode :)

0

Iwua ~ 27. január 2021 - 2:24

In reply to by emko

Jasne, chapem rozdielu medzi majonezou a tatarkou, ale pozrela som sa na zlozenie Hellmans majonezy (https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002120372407) a ta obsahuje aj horcicu a ocot, tak ma prekvapilo, ze to moze byt aj prisada do kolacov. Ak niekedy budem robit tieto kolace asi rovno skusim aj domacu majonezu, tu som uz dlho chcela skusit

0

emko ~ 27. január 2021 - 2:32

In reply to by Iwua

Horcica je pre prichut, nie je jej vela nemusis sa bat. A ocot ako kyselina byt musi, aby majoneza dosiahla pozadovanu konzistenciu.
Ber to tak, aj do sladkych kolacov ide vzdy stipka soli, niekedy dokonca zazvor a stiplavejsie korenia. Ocot sa dava do chleba, aby mal lepsiu korku. Soda a minerálka do mäsa, aby sa hmota lepšie spojila. A zase kúsok čokolády do chilli con carne :)
Niekedy sú suroviny prekvapivé, ale netreba sa nechať odradiť :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj