Holúbky sú známe pod rôznymi názvami a v rôznom prevedení nielen v slovenských regiónoch, ale aj v severných a južných okolitých krajinách. Toto je spôsob, ako holúbky - plnené kapustné listy, pripravovala moja mamka. Holúbky sa u nás podávali s varenými zemiakmi a maminka ho varila v tom najväčšom hrnci, aký sme doma mali.

Holúbky - plnené kapustné listy

Mleté mäso osolíme, pridáme mleté čierne korenie, uvarenú ryžu, pretlačený cesnak, vajcia, nasekanú polovicu cibule a vymiešame.

Na kapuste odkrojíme spodnú časť a celú hlávku ponoríme do hrnca s vriacou vodou. Necháme povariť, aby listy zmäkli. Povarenú kapustu vyberieme a oberieme z nej vrchné listy, ktoré použijeme na balenie. Zbytok kapusty necháme vychladnúť a odložíme do chladu na iné použitie. Tých listov treba asi len 12.

Listy prekrojíme na polovice a stredný hlúbik vykrojíme a odložíme bokom. V ruke spravíme z mäsa šúľok, položíme ho na jeden kraj a začneme baliť.

Ja balím listy v dlani, je to šikovnejšie.

Zabalené holúbky natesno poukladáme do hrnca. Ak ich máme viac, dáme aj druhú vrstvu.

Na panvičke opečieme na kocky pokrájanú slaninu, druhú polovicu cibule a pokrájané hlúbiky, ktoré sme z listov povyrezovali. Pridáme pretlak, orestujeme ho a zalejeme vodou.

Túto zmes vlejeme do hrnca na holúbky.

Zakryjeme pokrievkou a dusíme na slabom plameni domäkka, aby sa listy dovarili a uvarila sa aj mäsová plnka. Múkou nezahusťujeme.

Holúbky nie sú veľké, na porciu dáme aspoň tri a jemne ich prelejeme šťavou. Podávame so zemiakmi.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Babetta
~ 24.09.2013 - 10:49

Dala bych si!!!

Zobraziť profil kvetinka
~ 13.07.2017 - 18:59

V recepte nevidím využitie vajíčka, dáva sa k mletému mäsku na začiatku? Ďakujem za odpoveď :)

Zobraziť profil emko
~ 14.07.2017 - 17:54

Áno, ďakujem za upozornenie, idem hneď opraviť v texte :)