Je to jednoduchý a veľmi chutný recept. A hlavne krásna pripomienka našich tradícií. Vyskúšajte a som si istá, že takáto hrudka spestrí váš veľkonočný stôl. Podáva sa na veľkonočné raňajky spolu so syrom, šunkou, klobáskami, vajíčkami, chrenom, cviklou a samozrejme štamprlíkom na prípitok :)

Veľkonočná hrudka

Suroviny

 

1

l mlieko

10

ks vajce
štipka soľ

Podľa chuti:

cukor
korenie biele mleté
olej

Do hrnca s tlstým dnom dáme variť mlieko, v ktorom sme poriadne rozmiešali vajcia. Pridáme soľ a podľa toho akú sladkú chcete hrudku mať, pridajte cukor. Nám stačí jedna kávová lyžička a radšej pridáme trošku bieleho mletého korenia, lebo nemáme radi príliš sladké. Ale ak ste na sladké, pokojne pridajte aj 4 až 6 lyžičiek cukru.

Varíme za stáleho miešania do chvíle, kým sa hmota nezačne zrážať. Zmes sa varí pomerne dlho, asi 20 až 30 minút, pretože na začiatku boli všetky suroviny studené. Keď sa vám zrazenina vytvorí, nevarte ju potom príliš dlho, aby nebola hrudka tvrdá. Zrazeninu sceďte cez gázu (alebo iné tenké plátno), ktorú si položíte na cedník. Hrudku nechajte odkvapkávať, ideálne niekde zavesenú, pokiaľ všetka prebytočná tekutina neodtečie.

Veľkonočná hrudka je takto v podstate hotová. Niekto však recept dokončí zapečením a môj muž to tak má rád. Hrudku teda potrieme trochou oleja a zapečieme chvíľu v rúre, aby bol povrch chrumkavý. Stačí chvíľka. No a potom už môžete podávať spolu s klobásou a inými veľkonočnými dobrotami :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 02.04.2015 - 11:15

perfektné, prídeme ochutnať :-)

Zobraziť profil emko
~ 02.04.2015 - 11:36

tesime moc! akurat som prikupila aj klobasy a udene masko, musim este kuklu urobit ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 02.04.2015 - 13:44

My sme ju dnes už raňajkovali :-)

Zobraziť profil nyja
~ 03.04.2015 - 13:36

Wow, emka, takýto recept som nedávno hľadala a zdá sa, že je ešte lepší, ako som ja našla. Vyskúšam ho hneď dnes. Škoda, že si neuviedla teplotu, pri akej sa to zapeká. Ale dám tak normálka, že 180°C a pridám ventilátor. Dúfam, že bude chrumkať :-)

Želám Táničke i Tebe krásnu Veľkú Noc, veľa veselých zážitkov a kopec rodinnej pohody

Zobraziť profil emko
~ 03.04.2015 - 13:55

Dakujeme krasne, aj tebe krasne sviatky :)

ja som to zapiekla par minut na 200 a kazdu chvilku na to pozerala, ozaj ide len o to, troska to zapiect, podla chuti ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 07.04.2015 - 19:17

Vierka Mikšíková poslala fotku, pridáva aj petržl. vňať a domácu vegetu. Hrudku volá syrek :-)

Zobraziť profil dzuris
~ 14.04.2017 - 13:48

Dobrý den. Můžu tuto velikonoční hrudku udělat už na velký pátek? Mám obavy, že když ji udělám již na velký pátek, tak se do velikonočního pondělí pokazí.

Zobraziť profil emko
~ 14.04.2017 - 15:21

Ahoj. Nemusí sa nutne pokaziť, ak bude dobre skladovaná v chladničke. Ale čím čerstvejšia, tým lepšia. My ju robíme najskôr v piatok večer, alebo v sobotu a potom v nedeľu máme na raňajky. Keď vydrží kúsok do pondelka, tak sa to stále ešte dá, ale dlhšie by som ju neskladovala :)