Knedle - knedlíky

emko ~ 22. november 2016 - 6:43

České knedlíky alebo slovenské knedle. Dajú sa ľahko kúpiť v obchode, ale taká domáca knedľa ku gulášu stojí za to. Alebo v časoch predvýplatových, knedľa s vajíčkom a kyslou uhorkou tiež dobre padne :)
Knedle môžete pripravovať v hrnci ako sa píše v tomto recepte, alebo použite parný hrniec.

Suroviny
400
ml
1
ks
1
KL
500-550
g
2
KL
2
ks

Z menšej časti mlieka, droždia a cukru vypracujeme kvások, ktorý necháme zakrytý pár minút kysnúť. Potom ho spojíme so všetkými ostatnými surovinami, okrem rožkov.

Vypracujeme cesto. Keď už sa nelepí, primiešame do cesta aj na drobno nakrájané staršie rožky.

Cesto necháme zakryté kysnúť.

Rozdelila ho na dve časti. Z každej spracujeme bochníky a necháme chvíľku postáť.

Vytvarujeme dve knedle, zakryjeme utierkou a necháme chvíľu podkysnúť.

Do veľkého hrnca nalejeme asi 5 cm vody a privedieme k varu. Vložíme vykysnutú knedľu. Je ľahká a na vode pláve, to je znak, že je dobre vykysnutá. Hrniec zakryjeme a na miernom plameni knedľu varíme presne 20 minút. Počas týchto 20 minút v žiadnom prípade pokrievku neodkrývame!!!

Knedľu rýchlo vyberieme, ihneď popicháme drevenou špajdľou a potrieme masťou, aby neoschla.

Necháme trochu vychladnúť a môžeme knedľu porcovať.

Komentáre

emicka1523 ~ 28. september 2013 - 3:29

Tani tak tu je knedlik moj podla tvojho receptu a tiez z pekarnicky ale robeny v pare:):)v hrnci..klasika:):)recept vyborny ako vzdy...nemam co dodat:):)

0

Henny ~ 11. január 2014 - 8:03

Táni,dnes som skúsila knedlík podľa tohto receptu a tu je výsledok,je na zajtrajší obed,takže nemám ešte foto v reze,ale verím,že bude chutný :) Robila som ho nad parou v hrnci na ryžu.

0

danielka123 ~ 19. január 2015 - 12:50

Včera som ich spravila ku sviečkovej, vydarili sa mi, sú ľahučke,nadýchane,konečne sa mi podarilo urobiť super dobre knedle.

0

Evča ~ 24. január 2015 - 11:32

Tak Táni, práve som dovarila Tvoje!!! knedle, no super nápad, že v pekáči, priznám sa, že som mala bobky v čom to uvariť, a toť nápad že v pekáči,..pekárnička vymiesila-vykysla a ja šup s nimi do pekáča, presne ako si pisala, že 5 cm vody, a krásne bambulky sú na svete...dik za recept..budem k nim zajtra robiť výpečky a kapustu..mňam

0

L-ubka ~ 6. február 2015 - 9:06

Fíha! parádny recept:-) Ďakujem inšpirovala som sa.

0

silvuska ~ 1. marec 2015 - 8:19

Dalsi vynikajuci recept :) vyborna knedlicka vsetkym chutila :)

0

orinka ~ 20. august 2015 - 6:07

Třikrát sláva!!! Konečně jsem našla recept, kde krom těsta i radí, v čem to dobře uvařit. To byl můj hlavní problém, chtěla jsem mít dlouhé knedlíky, ale v žádném kastrole to nešlo dobře udělat, aby byly rovné. Až teď, s těmi dvěma pekáči. A hlavně se s tím nemusí při varu nic dělat, opravdu je to přesně tak, jak je v receptu uvedené, 20 minut. Jen jsem zmírnila příkon tepla, když jsem slyšela, jak to tam zuřivě vře. Moc děkuju.

0

Janaja ~ 9. november 2015 - 12:16

Moja knedla ku gulášom a sviečkovej trochu inak :)

0

Janaja ~ 13. november 2015 - 9:21

In reply to by emko

Urobila som 2 cestá: jedno klasické, toho viac a do jedného som pridala ml. č. papriku, po vykysnutí som urobila bochníčky, nechala asi 5 min. podkysnúť a potom som vygúlala svetlý bochník a o niečo menší paprikový bochník, položila na seba a zvinula ako roládu, nechala podkysnút a potom na pare 20 min.- malá ukážka :)

0

aja ~ 31. december 2015 - 9:34

Táni knedlíky jsou luxusní měla jsem strach, když je v polovině neobrátím,že budou rozvařené,ale super posílám hotové knedlíky... už jsem ochutnala ...mńam...

0

Nikol ~ 9. apríl 2018 - 11:24

Dobrý večer, v tom parnom hrnci je to tiež 20 minút ??

0

kimlo ~ 11. február 2020 - 11:00

Už som ju robil druhý krát a je úžasná, vďaka za recept!

0

sisulienka ~ 1. august 2020 - 6:06

Varila myšička knedličku v päťlitrovom hrnčisku. Alebo: Varila myšička knedle, boli veru jedlé.

0

Johanka ~ 11. marec 2021 - 8:40

Keď robím knedle, tak len podľa tohto receptu. Sú úžasné! Niekedy však nedám pečivko, ale aj tak sú výborné. Ďalší super recept. Vďaka.

0

Vero-Nika ~ 19. marec 2021 - 9:26

Skvelaaa👌👌👌uz len domaca. A nabuduce do 1 skusim dat burizony lebo muz ma rad len tu od Vitany tam su burizony a je taka hutnejsie, ale mne a detom chuti tato Vasa. Vieme ju jest aj suchu.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj