Hamburgerové žemle

emko ~ 24. júl 2023 - 12:54

Keď nastane čas grilovačiek, okrem našich klasických žemlí sa oplatí upiecť žemle hamburgerové. Hamburgerové žemle nemajú výraznú chuť. Sú trošku nasládle, ale mäkkučké ako briošky. Na vrchu posypané sezamom. Cesto môžete pripraviť v pekárničke, alebo vypracujte kysnuté cesto ručne. Ďalšia práca nie je náročná. Snažila som sa zachytiť krok za krokom a recept vám ponúkam na vyskúšanie.

Tieto hamburgerové žemle sú bez éčiek, sú mäkučké ako pampúšiky a nie sú prehnane sladké ako vo fastfoodoch. Vhodné sú aj na raňajky ako briošky s marmeládou. Tak neváhajte a pečte!

Suroviny
150
ml
100
ml
40
g
2
PL
1
PL
2
ks
ostatné:
 
 
1
ks
Sezóna

Do pekárničky nalejeme teplé mlieko a vodu (do 35 °C). Pridáme droždie, med, vajíčka, múku a na vrch soľ. Keď sa cesto začne miesiť, prilejeme rozpustené maslo. Necháme cesto spracovať a pol hodiny vykysnúť. Ak by príliš lepilo, prisypeme pri miesení trocha viac múky. Cesto je jemné, preto treba na podložku podsypať trocha múky a cesto rozdeliť najskôr na polovicu, potom znovu na polovicu a každý kus na tri časti. Získame tak 12 kúskov cesta.

Vygúľame žemličky a dlaňou ich pritlačíme. Placky preložíme na plech s papierom, alebo podložkou na pečenie. Zakryjeme ich čistou utierkou a necháme asi 15 minút podkysnúť. Pečieme na dvoch plechoch po 6 ks. Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Žemle postriekame vodou z rozprašovača a vložíme ich piecť na 10 minút.

Vytiahneme plech z rúry, žemľe potrieme rozšľahaným vajíčkom a ihneď posypeme sezamovými semienkami. Takto robíme jednu po druhej, pretože vajíčko rýchle zasychá.

Pracujeme čo najrýchlejšie a plech vložíme nazad do rúry, aby sa žemle dopiekli ešte asi 15 minút. Keď chytia peknú farbu, plech vytiahneme z rúry a žemle necháme vychladnúť. Maslová vôňa sa už šíri po celej kuchyni, len vydržať aby vychladli :-)

Komentáre

Katka GD ~ 21. august 2021 - 20:29

Ahoj. Chcela by som sa spytat, ci je doba kysnutia 1/2 hodiny rovnaka aj v pripade, ze cesto budem miesit v kuch.robote a nasledne ho necham tam. Pekarnicku nemam. Potom by ma zaujimalo, ci pecies oba plechy naraz alebo ich pecies jeden po druhom, lebo ten druhy uz moze zavtedy prekysnut, nie? Ak ich pecies naraz, aky program pouzivas, s ventilatorom? Prepac, nie som v tom moc zbehla :)

0

emko ~ 27. august 2021 - 17:38

In reply to by Katka GD

DOba kysnutia by mala byť rovnaká, je tam pomerne veľké množstvo droždia. Samozrejme musíš mať aj vhodné teplotné podmienky. Ideál cesto zakryt a nechat aspon v izbovej teplote bez prievanu.

Co sa tyka plechov, musis poznat svoju rúru. Žemle sa pečú krátko, tak by som riskla dať ich po jednom. Inak ak dáš dva, tak pre istotu kontroluj a otáčaj počas pečenia.Horkovzduch s ventilátorom. 

0

Zuzka8 ~ 27. január 2021 - 13:58

Su nadherne. Len som nezvolila obycajnu hladku muku ale “pernerka psenicna celozrnaa hladka muka”.. bola to asi chyba lebo nie su take nadychane. Nabuduce uz budem vediet.

0

labus ~ 20. máj 2020 - 14:42

žemličky pečiem už pravidelne , sú famózne jedine mojim chlapom sa zdali malé tak ich delím na 8 k čiže cesto na polovicu, znova na polovicu a potom každý kus len na polovicu (nie na tri ako v pôvodnom) tak máme 8 ks čo nám stačí a sú dostatočne veľké ako mojim chlapom vyhovujú

0

labus ~ 4. apríl 2020 - 3:04

V obchode neboli žemle tak som nabrala odvahu ,a výsledok je wau.. už nikdy nebudeme kupovať žemle tieto sú famózne a nie je to nič zložité

0

karrelia ~ 8. január 2020 - 11:40

ahojte žemličky som robila z droždia a boli uplne MŇAM :-). ale preto že rada kváskujem chcela by som ich vyskúšať aj z kvásku ., Prosím kto máte skúsenosti aký rozkvas a koľko , dajte info :-) pekný den. Z.

0

GoTriple ~ 26. december 2019 - 10:38

Ahoj,práve sa chystám dať jednu várku do trúby,mám iba jednu nezrovnalost a to či pečenie so alebo bez vzduchu...inak zarábal som z kvasku :)
Dal som že 10minut bez vzduchu a potom na 15 so vzduchom...už jedna padla za vlasť :) výborné

0

emko ~ 5. január 2020 - 10:03

In reply to by GoTriple

Z kvásku, no paráda :)
Ja väčšinou pečiem na horkovzduch, ak máš aj parnú funkciu, tak je dobré ju tiež použiť, stačí v tomto prípade na malú intenzitu...

0

eMKejx ~ 2. máj 2015 - 9:50

Tak aj ja som vyskusal vcera tento recept. Taketo cosi som piekol po prvy raz. Tvarovo to ma trosku daleko od standardu ale chutovo tp bolo labuzo... Dakujem za recept.

0

Reňa ~ 11. marec 2015 - 2:18

Tak žemličky sa podarili. Sú mäkučké,vynikajúce.

0

Reňa ~ 10. marec 2015 - 8:44

Ďakujem, som veľmi vďačná za odpoveď, už teraz budem múdrejšia a budem si vedieť dať rady aj s inými receptami. :) :) :)

0

Reňa ~ 10. marec 2015 - 5:03

Chcela by som sa spýtať, aké množstvo čerstvého droždia by som mala dať. Sušené nezvyknem používať, lebo nemám pekárničku. Už som porovnávala recepty, ale neviem sa z toho vysomáriť. Ďakujem za odpoveď.

0

emko ~ 10. marec 2015 - 7:18

In reply to by Reňa

Nad tym sa aj ja vzdy pozastavim :)
Nastastie, mama tu pripravila vyborny Tahak do kuchyne: https://bonvivani.sk/vlakno/11/tahak-do-kuchyne

a teda
1 KL sušené droždie..... cca 10g čerstvého

ja aku mam mierku, tak cca 2 polievkove lyzice suseneho drozdia, su jedna kocka cerstveho (42g)
v tom pripade na tento recept plati, ze treba asi 32 g cerstveho drozdia, teda asi 3/4 kocky drozdia co sa standardne predava

0

womAnka ~ 5. október 2014 - 6:21

moje prvé pidi žemličky s klobáskou a druhé už viacmenej hamburgery...len spravené som nestihla odfotiť...zožrali sa rýchlosťou svetla :)

0

Janaja ~ 27. august 2014 - 7:27

Na grilovačku som vaskúšala tieto žemle a boli neskutočné, chutili nie len deťom, ale aj dospelákom sa robili hrče za uškami :D dakujem za ďaľší skvelý recept :)

0

Nelisa ~ 2. jún 2014 - 11:17

konečne bola príležitosť - MDD - aby som tvoje žemle vyskúšala. Boli výýýborné!! Na budúce tie žemle ešte viac "splacatím". Moji chlapi skonštatovali, že mekáč sam môže schovať, že také žemle ani hambáče tam nevedia :)

0

Žirafka ~ 9. máj 2014 - 13:30

Vypadají krásně :-) V létě moc ráda a často připravuji na venkovním grilu hamburgery,takže velice ráda k nim vyzkouším tyto žemličky a pak se ozvu,jak to dopadlo :-) ........a ještě jedna otázka. Můžu případně místo medu použít i sladěnku (sladový výtažek - používá se na výrobu omládku při pečení pečiva - něco jako med). Děkuji :-)

0

Dasa ~ 2. marec 2014 - 12:41

Najlepšie žemličky, bez nich sa už v našej rodine nezaobíde žiadna grilovačka :) Veľmi ďakujem za skvelý receptík

0

Trudka4 ~ 10. október 2013 - 8:12

Před chvílí jsem je dopekla k večeři a jsou úplně bombasticky mňamkové. Díky za skvělý receptík. Pavla

0

drietoma ~ 21. máj 2013 - 9:28

Zemle su makucke, nemozem si vynachvalit Tvoje recepty!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj